Bűnmegelőzési Teszt segítség 3. – hogy sikeresebb légy a játékban és az életben

Bűnmegelőzési Teszt segítség 3. – hogy sikeresebb légy a játékban és az életben

Nagyon sokan kitöltöttétek már a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet. A számos remek eredmény mellett azonban vannak olyan kérdések, amikre kevesen tudták a helyes megoldást. Szerencsére a való életben kevesebben találkoznak bűncselekménnyel vagy erőszakkal, de azért mindenkinek fontos a tájékozottság. A DUE azért indította már negyedszer a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt, hogy segítsen eligazodni a kevésbé egyértelmű kérdésekben. A tesztet 2021. április 18-ig akár többször is kitöltheted, amihez most segítséget is nyújtunk: sorra vesszük azokat a kérdéseket, melyekre sokan téves választ adnak.

Tények és érdekességek a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt kérdéseiből. Te tudtad őket?

  1. A parkok és játszóterek esetében jó, ha a sövény vagy kerítés alacsony, hogy a járókelők is lássák, mi történik ott.

A parkok, közterületek, játszóterek, zöldfelületek nagyon fontos szerepet játszanak egy közösség életminőségében. A játszóterek kialakítása során figyelni kell a megközelíthetőségre, a nyilvános parkolókra, az elérhető illemhelyiségre, a balesetvédelmi szempontokra. Fontos, hogy a tér egyszerre legyen esztétikus, rendezett, biztonságos, felszabadult, barátságos, a gyermeki igényeknek megfelelő és élhető. Az építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet tervezése során a tapasztalati tudással csökkenthetőek a bűnalkalmak. A rendezett környezet a biztonságérzetet is fokozza, hozzájárulva a szubjektív jóllét állapotához.  A kialakítás során törekedni kell a bűnalkalmakat csökkentő tényezőkre, természetes védelemre és az átláthatóságra. A természetes védelem a közösség tagjai révén valósul meg, akik mindennapi tevékenységüket folytatva, külön anyagi és időbeli erőforrás felhasználása nélkül biztosítják a játszóterek biztonságát.  A természetes felügyeletet a teret átszelő egyenes utak, a gyermekek játékát nem akadályozó kondi parkok, tér mentén kialakított büfék is elősegítik. Az átláthatóság biztosítja, hogy a tér mellett sétáló járókelők, parkban tartózkodó szülők is látják a játszótér teljes területét, valamint a gyermek is könnyen tud jelezni, segítséget kérni baj esetén.  Az átláthatóságot az alacsony körülhatároló kerítés, sövény vagy bokor, a területrendezés során szellősen ültetett zöld növényzet, a rálátást nem akadályozó játékok, pihenőpadok, asztalok biztosítják, amelyek esztétikus és biztonságos környezetet teremtenek a gyermekek és a kísérő felnőttek számára. A játszótereknek, parkoknak tehát jól áttekinthetőnek kell lenniük a környező utcákról és lakóházakból. Alapvetés még, hogy a játszótéren több ponton is legyen ki- és bejárat.

  1. Tudtad, hogy kutatások alapján a közösségi oldalakra kitett képek és információk eljuthatnak az amerikai elnökhöz is, bár rengeteg megosztással?

Az interneten, közösségi oldalakon, különböző platformokon regisztrált felhasználók száma folyamatosan emelkedik. A legfiatalabb korosztályt is behálózó TikTok jelenleg 1,2 milliárd, a Facebook 2,6 milliárd, míg a képmegosztásokra építő Instagram 1 milliárd felhasználóval rendelkezik. Az ártatlannak tűnő felületek meghatározóak lettek a közösségi vélemény, valamint a tudat formálásában, azonban arról kevés szó esik, hogy a rendszeres használatuk addikciót eredményezhet. Sokak számára az internet élettér, az állandó jelenlét és a népszerűség dominál. A felhasználók nagy részének nyilvános az adatlapja, nem fordítanak kellő figyelmet az adatvédelmi beállításokra. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH, 2015), valamint Be Social (Nagy Facebook Körkép, közösségi média ügynökség, 2019) felmérése alapján, a közösségi oldalakon regisztrált felhasználók negyede 1000 vagy annál több ismerőssel rendelkezik, és minimálisan hetente posztol. A közösségi oldalakon a politikusok, énekesek, színészek is elérhetőek. Az amerikai elnöknek jelenleg közel 11 millió követője van az egyik legnépszerűbb közösségi platformon. A népszerű influencerek (pl. Charlie, akinek jelenleg 8.7 millió rajongója van) többsége „ismerőse” a politikusoknak, színészeknek. A megfelelő adatvédelmi beállítások nélkül, a felhasználó által megosztott információ, kép, időbeli korlát nélkül, ismerősök ismerősein keresztül, pillanatok alatt akár az amerikai elnök gépén is landolhat.

  1. Egy-egy ismerős link egyszerű megváltoztatása hasznos trükk lehet azoknak, akik szeretnék észrevétlenül másik oldalra irányítani a felhasználót. Használhatnak-e ehhez például ékezetet?

Igen. Korábban a domain címek valóban nem használhattak ékezetes betűket/karaktereket. 2004 óta azonban lehet regisztrálni ékezetet is tartalmazó web-címeket is. A címek így már megfelelnek sok esetben a magyar nyelv szabályainak. Sok felhasználó (idősebbek, fiatalabbak egyaránt) ékezetes betűket is felhasználva „magyarosan keres”. Hozzá kell tenni, hogy a keresőmotorok az ékezetes és ékezet nélküli címeket együttesen kezelik, egyik sem kerül előrébb a találati listán, mint a másik. Az ékezetes domain címnek akkor van „értelme”, ha az ékezet nélküli cím már foglalt.

Egyre népszerűbb elkövetési módszer az ún. donor honlap készítése, amelynek során egy honlapot lemásolnak, és úgy tüntetik fel, mintha az eredeti lenne: pl. egy bank vagy közüzemi szolgálatót honlapja.  A donor honlapot készítő elkövető ennek a hasonlóságnak (magyarításnak) a megtévesztő jellegét használja ki, és az ékezetes cím az eredeti honlapra megtévesztésig hasonlító felületre irányítja át a gyanútlan felhasználót. Az elkövetés módja változatos: adathalászat, érzékeny és bankkártya adatok jogosulatlan megszerzése, káros kódok telepítése.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet bárki többször is kitöltheti, tehát ha hibáztál a legutóbbi tesztkitöltésnél, akkor bátran próbáld újra. A játékban mindig az utolsó tesztkitöltés eredménye számít, úgyhogy javíts, hogy bekerülj Te is a középdöntőbe, és tovább játszhass az értékes nyereményekért is.

Ha még nem töltötted le a Nagy Diák Tesztek applikációt, akkor mielőbb töltsd le ingyenesen az App Storeból vagy a Google Playből.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Bűnmegelőzési Teszt segítség 3. – hogy sikeresebb légy a játékban és az életben

Oszd meg a Facebook-on!

Bűnmegelőzési Teszt segítség 3. – hogy sikeresebb légy a játékban és az életben

Oszd meg a Facebook-on!

X