Hány érmet látni az olimpiai álmokban?

Már csak néhány hónap, és elkezdődik a következő nyári olimpia Párizsban. Legutóbb, 2021-ben a magyar küldöttség 6 arany, 7 ezüst és 7 bronzérmet hozott haza Tokióból. Nehéz lenne pontosan megtippelni, hogy ezúttal mennyire van esélyünk, mi mégis kísérletet tettünk rá. Vajon hány érmet gyűjthetnek a magyarok Párizsban, mire számíthatunk a hagyományos csapatsportokban?

A magyar küldöttség a korábbi nyári olimpiákon átlagosan 7 arany- és összességében 19 bármilyen érmet szerzett. A sikerek nagyobb része egyéni sportokban, vagy egyéni sportágak csapatversenyeiben jött össze. Nem szabad azonban megfeledkezni vízilabdázóinkról, akiknek mind női, mind férfi vonalon jó esélyük van – egyelőre kvótájuk is csak nekik van a csapatsportágak közül.

A női válogatott február közepén harcolta ki az olimpiai indulás jogát – a vizes világbajnokságon ráadásul ezüstérmet szerzett Mihók Attila és Cseh Sándor válogatottja. A Tokióban bronzérmes keret – új, de a csapatba azóta beépülő játékosokkal kiegészülve – dobogós álmokkal érkezik Párizsba, amit a januári Európa-bajnokság után, ahol a negyeddöntőben búcsúztak a lányok, még nem feltétlenül gondoltunk volna.

A férfiválogatott világbajnoki címvédőként érkezett Katarba, ahol sajnos a negyeddöntőben búcsúzott: ez az eredmény alighanem kijózanítóan hatott Varga Zsolt csapatára, amely az egyik legnagyobb esélyesként érkezik majd az olimpiára. A múltban 9 aranyérmet hozott a férfi vízilabda Magyarországnak – talán nyáron jöhet a következő. Persze tudjuk, az olimpián sohasem lehet biztosra menni, de ha a csapat leszorulna a dobogóról, az csalódást jelentene.

Kosárlabdában a hölgyek rég látott drámai csatában maradtak alul a spanyolokkal szemben a hazai olimpiai selejtezőben, így nekik nem sikerült a kijutás. A férfi csapat sem utazik majd Párizsba. Kézilabdában még hátra vannak a selejtezők: mindkét válogatott hazai pályán harcolhatja ki a kvótaszerzést – ez nyilván jó hatással van az esélyekre. Bárhogy is alakuljon a selejtezőtorna, egyik válogatott sem kifejezett várományosa az olimpiai érmeknek.

A vívás a legeredményesebb sportágunk az olimpiákon: 38 arany, 24 ezüst és 28 bronzérmet szerzett az ötkarikás játékokon – bízunk benne, hogy a tendencia folytatódik. Esélyesekben ezúttal sincs hiány, és nemcsak egyéniben, csapatban sem. Favorit a férfi kardválogatott, illetve annak tagjai egyéniben is: háromszoros bajnokként és címvédőként Szilágyi Áron számára hatalmas teljesítmény lenne újból dobogóra állni, bár ő azt mondja, a csapatarany lenne a pályafutása csúcsa. Párbajtőr csapatunk is bebiztosította részvételét: Siklósi Gergely tokiói ezüstérme megadta az alaphangulatot, amelyet Koch Máté világbajnoki aranya csak fokozott, úgyhogy férfi csapatunkra is fokozottan figyelni kell. Női vonalon is többektől várhatunk szép eredményt, akár érmet, érmeket is.

Úszásban is vannak esélyeseink, közülük Koós Hubert talán az, aki esélyes lehet a dobogóra. A legnagyobb kérdés persze jelen pillanatban az, mire lehet képes a hosszabb kihagyás után újra edzésbe álló Milák Kristóf?

Illetve ne felejtsük Szabó Szebasztiánt sem, a rendszeresen döntőket úszó Telegdy Ádámot és a friss világbajnoki bronzérmes Németh Nándort sem.

A nyíltvízi úszók között 10 kilométeres távon Rasovszky Kristóf a toronymagas favorit, ő nála szinte csak az érem színe kérdéses, de Betlehem Dávid is bíztató eredményeket produkált a nemrég zárult világbajnokságon.

Kajak-kenuban szinte bármely versenyszámra igaz, hogy ha indul magyar, esélyesnek számít. Nagyjából két éremmel számolhatunk legrosszabb esetben is, de nincs kizárva, hogy ez a szám négy vagy öt is lehet.

Természetesen nemcsak a fenti sportágak hozhatnak érmeket a magyar küldöttségnek, de a legnagyobb esélyek talán ezekben adódhatnak. A magyar csapatot mindig is kiváló sportolók alkották és alkotják ma is, tehát biztosan sok szép és eredményes pillanatot élhetünk majd át. Jóslatokba bocsátkozni hiba lenne, de reménykedni és szurkolni lehet, sőt kell is! Lesz kinek. Hajrá, magyarok!


A párizsi olimpia kapcsán a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával a DUE Médiahálózat szervezésében részt vehetsz a Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztjén! A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik, a legügyesebbek pedig továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-24 éves kor közöttiek vehetnek részt. Az online teszt számítógépen, okostelefonon és a Nagy Diák Tesztek applikáción keresztül is elérhető 2024. április 30-ig. A magyar olimpia témakörében legjártasabb, középdöntőbe került játékosokból a legeredményesebb 10 fő jut el a végső küzdelembe, ahol már élő kvíz során bizonyíthatják tudásukat.

A fődíjak: egy Samsung LED Smart televízió, egy Samsung Galaxy S20 mobiltelefon és egy szuper MTB bringa! A döntőt a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, 2024. május 24-én tartják Budapesten, az UP Rendezvénytérben.


Itt találsz segítséget a teszthez: Team Hungary az Instán, Team Hungary a TikTokon, Team Hungary a Facebookon!

A Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztjét a Magyar Olimpiai Bizottság támogatja:

A Magyar Olimpiai Csapat támogatói:

 

Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztje játék médiapartnerei a Ringier Sports Media Hungary Kft. és a Blikk Kft.

Képek: Kovács Tamás (MTI Fotó), Sportal.hu, olimpia.hu

(Szücs Márton Teofil)