Heti három-négy filmet néz a Nagy Magyar Filmteszt győztese

A végsőkig kiélezett versenyben végül Tárnoki Ágnes egyetemista nyerte a hetedik alkalommal megrendezett Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak országos vetélkedőt. A Bécsben jogot és anglisztikát hallgató lány több mint 23 ezer indulóból lett az első.

Hetedik alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyét a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Az edukatív játékot azzal a céllal indítottuk, hogy a 14-20 év közötti fiataloknak szórakoztatva adjunk képet és tudást a magyar filmekről, sorozatokról, alkotókról. A háromfordulós játékba a filmteszt.hu oldalon lehetett bekapcsolódni. A több mint 23 ezer résztvevőből a második fordulóba az online tesztkitöltésen legjobb eredményt elérő 14 és 20 év közötti játékosok kaptak meghívást. A több száz középdöntős Budapesten, az UP Rendezvénytérben mérkőzött meg egymással, és közülük a legjobb 10 került a döntőbe.

A fináléban – ami visszanézhető a DUE Médiahálózat honlapján és Facebook oldalán, illetve tévéműsor is készül belőle az M5-re – filmjeleneteket, képkockákat kellett felismerniük és villámkérdésekre válaszolniuk a játékosoknak. A döntősök többek közt a Saul fia, a FOMO és a Semmelweis című filmekről is kaptak kérdéseket.

A Filmtesztet nagy izgalmak közepette Tárnoki Ágnes nyerte meg, aki a döntő során csak egy alkalommal, a legvégén vezetett, és lett így első helyezett. Nyereményként egy iPhone 14-et választott. A második Darányi Csenge és a harmadik Ipacs Virág egy-egy androidos okostelefonnal gazdagodott. A nyereményeket Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos adta át. A díjátadón azt is elmondta, hogy 2023-ban a magyar mozifilmek megtekintésük alapján rekord évet zártak. A döntő alkalmából Káel Csabával interjút készítettünk, aminek rövid változatát a beszámolónk mellett találod, teljes terjedelmében pedig a www.due.hu oldalon olvashatod el.

A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak győztese, a veszprémi Tárnoki Ágnes Bécsben hallgat jogot és anglisztikát. Heti három-négy filmet néz, és nagyon szereti az irodalmi művek megfilmesítését.

A középdöntőt és döntőt egész napos filmes program kísérte. Az ezt közvetítő stream adás visszanézhető a DUE Médiahálózat Facebook-oldalán. Ebben – ha már csak online is, de – találkozhatsz olyan sztárvendégeinkkel, mint Mosolygó Sára és Szente Vajk vagy Gauder Áron, illetve számos filmes szakemberrel és filmes programmal. Megismerheted a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált, meghallgathatod Erdős Emesét, az NFI Filmarchívum oktatási referensét, és megtudhatod, mi is a Klassz Program diákoknak szóló programsorozat, illetve hogyan lehet eljutni a Klassz Napok vetítéseire. Gyulavári Tímea, az NFI pályaorientációs menedzsere a Filmes leszek! programot mutatta be, illetve az NFI nyári filmszakmai táborairól árult el részleteket. Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója pedig magával ragadó módon mesélt a régi magyar filmekről, a filmek felújításáról, az elveszettnek tűnő filmek felkutatásáról és restaurálásáról. Ha megnézed a programot, biztosan filmes akarsz lenni te is!