Kevéssé tudott kérdések a Bűnmegelőzési Tesztben

Kevéssé tudott kérdések a Bűnmegelőzési Tesztben

Vannak olyan kérdések a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztben, melyekre a sok ezer kitöltő túlnyomó többsége elbizonytalanodott a válaszban. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt pont azért indult, hogy segítsen eligazodni a kevésbé egyértelmű helyzetekben. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács segítségével most azokat a kérdéseket vesszük sorra, melyeknek a megválaszolásakor a legtöbben tévedtek.

 

A válaszadók több mint fele válaszolta, hogy Bántásról beszélünk, ha az nagyon komoly lelki sérüléseket okozhat. (66 %). Ehhez képest mi a helyes válasz?

A helyes válasz a tesztben: …ha nem okoz komoly érzelmi sérülést, segítség nélkül is feldolgozható.

A tartós, tudatos, célzott bántalmazás súlyos lelki gyötrelmet okoz. Célja a hatalmi és erőegyensúly felborítása. Az egyszeri, izolált vita, a meggondolatlan bántás is okozhat lelki fájdalmat, de nem jár komoly érzelmi sérüléssel, így rövid ideig tartó szeparációval vagy pozitív élményekkel orvosolható, és segítség nélkül is feldolgozható.

Az köztudott, hogy a közfeladatot ellátó személyek fokozott védelemben részesülnek, mert munkájuk a közösség, a társadalom felé kiemelt jelentőségű. De ki nem számít közfeladatot ellátó személynek a taxis, a tesitanár vagy a kukás?

Közfeladatot ellátó személynek minősül a pedagógus (tehát a tesitanár is), az iskolaőr, a jegyellenőr, a mentős, a fegyveres biztonsági őr, a parkolóőr (közszolgáltatás végzése esetén), a polgárőr, a halőr, a nevelő, a postai kézbesítő munkája ellátása során, a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja. (Megjegyzés: Teljes felsorolást a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. Törvény az Értelmező rendelkezések között tartalmazza.) Ők mind fokozott büntetőjogi védelemben részesülnek. Hivatalos személynek minősül a rendvédelem tagja, a hivatásos katona, az országgyűlési képviselő, az államtitkár, a bíró, az ügyész, a fegyőr, a büntetésvégrehajtási nevelőtiszt vagy épp a közjegyző. A közfeladatot ellátó,- valamint hivatalos személy elleni erőszak súlyos bűncselekménynek minősül.

Fokozott védelemben részesül a közfeladatot ellátó- és hivatalos személyek támogatója (azaz aki a tanár vagy rendőr védelmére kel a személyét és testi épségét veszélyeztető támadás esetén).

Sokan azt gondoljátok, hogy a tanárnak feljelentési kötelezettsége van, ha a diákjával kapcsolatban drogfogyasztás gyanúja merül fel. Ez valóban így van?

Kábítószer (vagy új pszichoaktív anyag) fogyasztása, birtoklása esetén nincs feljelentési kötelezettsége a tanárnak. Feljelentési kötelezettség súlyos pl. állam elleni bűncselekményeknél fordul elő (pl.: terrorcselekmény, emberrablás).

Feljelentés helyett gyermek bántalmazása, elhanyagolása, rossz vagy hanyag bánásmód, valamint egészséget veszélyeztető magatartások és bűncselekmények esetén gyermekvédelmi jelzőrendszer szerinti jelzési kötelezettség terheli a pedagógust. Azaz jelezni kell a szülőnek, a gyermekjóléti központnak, valamint súlyos bántalmazás, elhanyagolás, rossz bánásmód esetén a hatóságnak. Amennyiben a gyermeket veszélyeztető magatartás a kiskorú életét vagy testi épségét súlyosan veszélyezteti (akár közvetlenül vagy közvetve), akkor gondolkodás nélkül értesíteni kell a felsorolt intézmények mellett a rendőrséget is. De itt sem feljelentésről van szó, hanem jelzésről, értesítésről. Nem alapos gyanút közöl a pedagógus, hanem gyanú alapját képező körülményekről számol be a hatóságnak.

Végül még egy kérdés, amiben tévedett az eddigi játékosok háromnegyede: Ki az a bűnsegéd?

A bűnrészesség esetei a felbujtás és a bűnsegély. Cselekményük kapcsolódik a bűncselekményhez, de a bűncselekmény elkövetési magatartásának megvalósításában nem vesznek részt.

A felbujtó az, aki a bűncselekményre szándékosan rábír (szándék kialakul), a bűnsegéd az, aki a bűncselekményhez szándékosan segítséget nyújt. Beszélhetünk fizikai bűnsegédről (aki kocsit, fegyvert ad a tettesnek, azaz a bűncselekmény elkövetését megkönnyíti), valamint pszichikai bűnsegédről, aki a tettesben kialakult szándékot erősíti, például tippeket, ötleteket, tanácsokat ad, esetleg a tettes számára a szökéshez, meneküléshez előre segítséget ígér. A pszichikai bűnsegéd szándékerősítő hatást fejt ki a tettesekben, társtettesekben. Tanácsot ad, bíztat, jelen van a jogsértő cselekménynél, de nem jelez, nem szól senkinek. A bűncselekmény elkövetésében nem vesz részt.

Az a személy, aki a bűncselekmény elkövetése előtt megállapodik az elkövetővel, hogy segít az elrejtőzésben vagy a bizonyítékok elrejtésében, bűnsegédi magatartást valósít meg. Ezzel szemben az a személy, aki úgy segít az elrejtőzésben vagy a bizonyítékok eltüntetésében, hogy erről az elkövetővel a bűncselekményt megelőzően nem állapodtak meg, bűnpártolást követ el.

A bűnpártolás külön nevesített bűntett vagy vétség.

Klasszikus – sajnos a hétköznapokban is előforduló iskolai – példa szerint, aki rábeszél a verekedésre, az felbujtó, aki végig nézi, bíztat, nem szól senkinek az a bűnsegéd. Aki részt is vesz a verekedésben, az a társtettes.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet bárki többször is kitöltheti, tehát ha hibáztál a legutóbbi tesztkitöltésnél, akkor bátran próbáld újra. A játékban mindig az utolsó tesztkitöltés eredménye számít, úgyhogy javíts, hogy bekerülj Te is a középdöntőbe, és tovább játszhass az értékes nyereményekért is.

Ha még nem töltötted le a Nagy Diák Tesztek applikációt, akkor mielőbb töltsd le ingyenesen az App Storeból vagy a Google Playből.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Kevéssé tudott kérdések a Bűnmegelőzési Tesztben

Oszd meg a Facebook-on!

Kevéssé tudott kérdések a Bűnmegelőzési Tesztben

Oszd meg a Facebook-on!

X