Kevéssé tudott kérdések a drogokról a Bűnmegelőzési Tesztben

Kevéssé tudott kérdések a drogokról a Bűnmegelőzési Tesztben

Nagyon sokan kitöltöttétek már a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet. Az eredményekből jól látszik, hogy jó néhány kérdésben sok a bizonytalanság, kevesen tudták a helyes választ. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt pont azért indult, hogy segítsen eligazodni a kevésbé egyértelmű helyzetekben. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács segítségével most azokat a kérdéseket vesszük sorra, melyeknek a megválaszolásakor a legtöbben tévedtek. A tesztet ezek megválaszolása után újra kitöltheted – április közepéig.

A válaszadók kétharmada hamisnak gondolta a következő állítást: “Új pszichoaktív anyag korlátlan mennyiségben való tartása nem bűncselekmény.”

Ezzel szemben a helyes válasz: „Csak 2 gramm mennyiséget tarthatsz magadnál büntetőeljárás megindítása nélkül.”

Ez némi magyarázatra szorulhat!

Az új pszichoaktív szerekhez (köznyelvben designer drog, vagy legal high anyag) kapcsolódó kereskedelmi jellegű magatartás a mennyiségtől függetlenül bűncselekménynek minősül. Az átadás, a kínálás, az előállítás, a fogyasztásra ösztönzés, a kereskedelem, valamint a forgalomba hozatal mindenképpen jogsértés. A birtokló magatartás, azaz a tartás vagy megszerzés, akkor minősül bűncselekménynek, ha a birtokolt szer tiszta hatóanyag tartalma a csekély mennyiséget nem haladja meg (ez vegyületenként eltérő, 0,5 gramm és 2 gramm között határozza meg a Btk. 461. § (5) bekezdése).

A tiszta hatóanyagtartalom megállapítása szakértői feladat. Természetesen, a bűncselekmény minősített esetei, például ha bűnszövetség, vagy üzletszerűség megállapítható, akkor a hatóanyagtartalomtól függetlenül mindenképpen bűncselekménynek minősül az új pszichoaktív anyag megszerzése, illetve tartása. A kábítószernek, valamint az új pszichoaktív anyagnak számító anyagokat és vegyületeket nemzetközi egyezmények és külön jogszabályok határozzák meg.

Tiltott szer saját használatra történő megszerzése, illetve tartása esetén, jogszabályban meghatározott esetekben alkalmazható az úgynevezett elterelés. Az elterelés nem kényszergyógykezelés. Az „elterelés” azt jelenti, hogy az eljárás alá vont személynek megelőző, felvilágosító csoportos foglalkozásokon kell – szermentesség mellett – igazoltan részt vennie 6 hónapig. Ebben az esetben vele szemben – ha más bűncselekmény nem valósult meg – a büntetőeljárás megszüntetésre kerül.

Sok a bizonytalanság a következő állításról is: „Magyarországon az új pszichoaktív anyag fogyasztása nem minősül bűncselekménynek.”

A válaszadók 80 százaléka ezt hamisnak gondolja, ezzel szemben mi az igazság?

A fogyasztói típusú magatartások a kábítószerek esetén minősülnek bűncselekménynek. A kábítószereket és az új pszichoaktív anyagokat (szereket) külön jogszabály tartalmazza. Az új pszichoaktív anyag esetén az átadás, a kínálás, a forgalomba hozatal és a kereskedés (kereskedelmi típusú magatartás), valamint az előállítás, az országba történő behozatal, a szállítás, a csekély mennyiséget meghaladó tartás, a megszerzés (birtokló magatartás) minősül bűncselekménynek. Minősítő körülmény a kábítószerekkel kapcsolatos jogsértésekhez hasonlóan, ha egy (vagy több) személy az iskola környékén vagy 18 év alatti személyeknek értékesít új pszichoaktív anyagot, vagy ha rendőrként, katonaként, tanárként (s még lehetne sorolni a jelzőrendszer tagjait) követi el a fenti magatartásokat.

Az új pszichoaktív szerek fogyasztása önmagában ugyan valóban nem bűncselekmény, azonban az ilyen anyag csekély mennyiséget meghaladó megszerzése, illetve tartása már annak számít.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet bárki többször is kitöltheti, tehát ha hibáztál a legutóbbi tesztkitöltésnél, akkor bátran próbáld újra. A játékban mindig az utolsó tesztkitöltés eredménye számít, úgyhogy javíts, hogy bekerülj Te is a középdöntőbe, és tovább játszhass az értékes nyereményekért is.

Ha még nem töltötted le a Nagy Diák Tesztek applikációt, akkor mielőbb töltsd le ingyenesen az App Storeból vagy a Google Playből.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Kevéssé tudott kérdések a drogokról a Bűnmegelőzési Tesztben

Oszd meg a Facebook-on!

Kevéssé tudott kérdések a drogokról a Bűnmegelőzési Tesztben

Oszd meg a Facebook-on!

X