Mentőtiszt hallgató nyerte a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet

Két korcsoportban hirdettek győztest a Nagy Bűnmegelőzési Teszt döntőjében. A közel 22 ezer indulóból a 18 év alattiak kategóriájában a budaörsi Kunos Karolina nyert, míg a 18 év felettieknél Kovács Krisztián állhatott a dobogó tetejére. Az egyetemista mentőtisztnek tanul, és minden szabadidejében a Magyar Vöröskeresztnél önkénteskedik. Érdekesség, hogy korcsoportjában tavaly is egy mentőtiszt hallgató diadalmaskodott.

A DUE Médiahálózat népszerű, immár hetedjére elindított tesztsorozatának célja, hogy kiderüljön: a fiatalok ismerik-e a rájuk leselkedő veszélyeket, tudják-e, mi a különbség a csíny és a bűncselekmény között, és el tudják-e kerülni azt, hogy áldozattá, netán elkövetővé váljanak egy-egy kényes helyzetben. A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlott a bunmegelozesiteszt.hu oldalon. A tesztet bárki kitölthette, de a nyereményjátékban csak a 14-22 éves kor közöttiek vehettek részt. A középdöntő fordulójában már két korcsoportban  (14-18 és 19-22) folyt tovább a verseny, és a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezték Budapesten, a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon. A látványos kvíz showműsorban a versenyzők villámkérdéseket kaptak olyan hírességektől, mint Harcsa Veronika énekesnő, Szinetár Dóra színésznő és Bekker Dávid műsorvezető. A 18 év alatti korosztályban a 15 éves Kunos Karolina diadalmaskodott, aki a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulója. Mint mondta, nagy előnye származott abból, hogy otthon teljesen tudatosan élnek bűnmegelőzési szempontból, ami elsősorban jogász édesanyjának köszönhető. Fotókat nem rak ki a közösségi oldalakra, és az egész család számára kulcstartóból kamerafedőket készített a laptopjaikhoz. Karolina szabadidejében nyári ruhákat és táskákat varr magának. Első helyezettként egy okostelefont nyert.

A 18 év feletti korcsoportban Kovács Krisztián lett az első Gellénházáról. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem elsőéves hallgatója, és bár kiválóan teljesített a bűnmegelőzési teszten, mentőtisztként képzeli el a jövőjét. Krisztián elmondása alapján aktívan használja a közösségi médiát, és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint más rendőrségi szervek követésével szerezte meg a játékhoz szükséges tudást. Szabadidejében a Magyar Vöröskereszt önkéntese. Országszerte segíti munkájával a szervezetet, elsősegélynyújtást tanít, adománygyűjtésben vesz részt, valamint baleset-szimulációk és mentési bemutatók során imitátor. Győzelmének köszönhetően egy mountain bike-kal gazdagodott, ami nagyon jól jött neki, mert épp kerékpárt szeretett volna vásárolni.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg.