Negyedik országos közlekedéstudományi versenyét nyerte Kolozsvári Ferenc

Óvodásként nyerte az első országos KRESZ-versenyét, általános iskolásként kétszer sem talált legyőzőre Magyarországon közlekedés témában, most pedig több mint 22 ezer indulóból lett első a Nagy Diák KRESZ-teszt vetélkedőn Kolozsvári Ferenc. A debreceni fiú másodikos egy helyi szakiskolában, ahol kőművesnek tanul, és bár az eredményei azt mutatják, nagyon otthonosan mozog KRESZ-témában, mindez marad számára egy hobbi.

A Nagy Diák KRESZ-teszt egy háromfordulós KRESZ-verseny. A DUE Médiahálózat indította immáron hetedik alkalommal többek közt azzal a céllal, hogy a kitöltők ingyenesen juthassanak hozzá közúti közlekedést tartalmazó információkhoz, szabályokhoz. A tesztet bárki kitölthette. A következő két fordulóban viszont már csak a legügyesebb 14 és 24 év közöttiek vehettek részt. A döntőt Budapesten, az UP Rendezvénytérben rendezték meg, ahol egy látványos kvízshow keretein belül mérkőztek meg a legjobbak két kategóriában.

Győzelmének köszönhetően térítésmentesen szerezhet autós jogosítványt Kolozsvári Ferenc, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola másodikos diákja, amint betölti a 17. életévét. Ferenc kőművesnek tanul, annak ellenére, hogy hihetetlen pályát futott be eddig közlekedéstudományi területen. Ez idáig nagyjából 20 KRESZ-versenyen vett részt, beleértve területi, vármegyei és országos megmérettetéseket, köztük a Kerékpáros Iskola Kupát és a Ki a mester két keréken? vetélkedőt. Már óvodásként országos bajnok lett, kétszer nyert általános iskolásként szintén országos versenyt, van sok ezüst és bronz érme, továbbá csapatban 7. lett Európa Bajnokságon. Ezúttal a Nagy Diák KRESZ-tesztet nyerte meg több mint 22 ezer indulóból. Sikerét, sikereit tömören úgy magyarázza: ez a hobbim. A tudás vélhetően a szülőktől is eredeztethető, mivel Ferenc nővére, Zsanett győzött két évvel ezelőtt a Nagy Diák KRESZ-teszten, akkor még az öcs a nézőtérről szurkolt testvérének.

A Nagy Diák KRESZ-teszt másik kategóriájában egy elektromos robogó volt a fődíj, amit   Csömörről Kortusz-Fráter Bence nyert meg. Bence a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból ballag, és a Budapesti Corvinus Egyetem üzleti adattudomány szakára jelentkezett.

A Nagy Diák KRESZ-teszt az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésével jött létre.