Nyelvzseni gimnazista nyerte az első Nagy Diák Anyanyelvi Tesztet

Nyelvzseni gimnazista nyerte az első Nagy Diák Anyanyelvi Tesztet

Öt idegen nyelvet tanul Horváth Ákos, a Nagy Diák Anyanyelvi Teszt győztese. Jelenleg az angol, a német, a francia, az orosz és a latin nyelvek elsajátításával próbálkozik a debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákja, aki több mint 10 ezer résztvevő tanulóból lett az első.

A modern világ változásai fokozottan hatnak a nyelvhasználatra és a változások leginkább a fiatal korosztályt érintik: az iskolai oktatásból kiszorul a szóbeli számonkérés, az egymás közötti kommunikációban egyre nagyobb teret nyernek a rövid szöveges üzenetek. Ezek romboló hatását a helyesírásban, a hétköznapi beszédben mindannyian tapasztaljuk. Az internet a nyelv pusztulásában szerepet játszik, hiszen kevesen figyelnek arra egy baráti beszélgetés során, hogy minden szót és mondatot helyesen írjanak le. A nyelv helytelen használata óriási károkat tud okozni, hiszen egy idő után rögzülnek ezek a hibák. A problémára reflektálva a DUE Médiahálózat azért szervezte meg a Nagy Diák Anyanyelvi Tesztet, hogy bárki megmutathassa, mennyire ismeri a magyar nyelvet, gyakorolhasson és tanulhasson. A tesztet több mint 10 ezer 14-24 közötti játékos töltötte ki, közülük 1000 jutott a középdöntőbe, majd 10 a döntőbe.

A finálét Budapesten, az UP Rendezvénytérben, egy televíziós kvíz showműsor keretein belül rendezték. A legjobbaknak különleges nyelvi kifejezésekkel kellett megbirkózniuk, helyesírási feladványokat kellett megfejteniük és villámkérdésekre válaszolniuk. A döntőből készült műsor később látható lesz az MTVA egyik csatornáján.

Harmadik helyen végzett Kiss-Pető Apor Szegedről, második lett a tiszaföldvári Takács Gabriella, a dobogó tetejére pedig a debreceni Horváth Ákos állhatott. A győztes a döntőt követően arról mesélt, hogy sokat olvas, dokumentumfilmeket néz, és többek között a Magyarország története televíziós sorozatból informálódott, innen a sok tudás. Jelenleg öt idegen nyelvet, angolt, németet, franciát, oroszt és latint tanul. Szabadidejében fúvószenekarban szaxofonozik.

A teszt első két helyezettje 1-1 e-book olvasót nyert. A Nagy Diák Anyanyelvi Teszt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

A Nagy Diák Anyanyelvi Teszt döntőjét ITT és ITT nézheted vissza!

Fotó: Pozsonyi Zita

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nyelvzseni gimnazista nyerte az első Nagy Diák Anyanyelvi Tesztet

Oszd meg a Facebook-on!

Nyelvzseni gimnazista nyerte az első Nagy Diák Anyanyelvi Tesztet

Oszd meg a Facebook-on!

X