Új magyar filmek, amiket érdemes megnézned!

Új magyar filmek, amiket érdemes megnézned!

Immáron hatodik alkalommal rendezi meg a DUE Médiahálózat a Nagy Magyar Filmtesztet. A játék évről évre egyre népszerűbb a diákok körében, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legutóbb több mint húszezren töltötték ki az online kvízt. Hogy segítsük az eredményes versenyzést, elhoztunk nektek pár új magyar filmet. Ezeket mindenképp érdemes megnézned!

A Nemzeti Filmintézet együttműködésével létrejött háromfordulós verseny a korábbi évekhez hasonlóan a magyar film témakörében szólítja meg a 14 és 20 év közötti fiatalokat. A cél, hogy minél többen tegyék próbára a tudásukat a témában.

A kvíz során klasszikus magyar filmekkel és az elmúlt évek mozifilmjeivel és alkotóival kapcsolatban kapnak kérdéseket a játékosok. Így ugyanúgy érdemes ismerni a Blokádot, az Együtt kezdtüköt, vagy a Magasságok és mélységek című filmet.

Könnyed témát dolgoz fel az Együtt kezdtük című vígjáték, ahol egy esküvőre összegyűlő középiskolai osztály találkozóját követhetjük végig a Balaton partján. A 2011-ben érettségizett diákok történeteit visszaemlékezések formájában ismerheti meg a néző. Többek között Mucsi Zoltán is szerepel a filmben.

A Blokád Antall József, korábbi miniszterelnök életét és küzdelmeit dolgozza fel – ez a film fogja képviselni Magyarországot a 95. Oscar-gálán a „nemzetközi film” kategóriában a Nemzeti Filmintézet döntése alapján. A rendszerváltás utáni első kormányfő mindössze fél évvel a beiktatása után élete egyik legnehezebb feladatával szembesült, mikor a taxisok lezárták a legfontosabb közlekedési pontokat országszerte. A főszerepben Seress Zoltánt, valamint ifj. Vidnyánszky Attilát láthatjuk.

Hasonlóan életrajzi alkotás a Magasságok és mélységek is. A Mount Everestet első magyarként megmászó Erőss Zsolt 2013-ban tűnt el a Himaláján. A feleségének, Sterczer Hildának a gyász mellett meg kellett birkóznia a média szenzációhajhászásával is. A film lélegzetelállító operatőri munkával mesél nekünk a megpróbáltatásokról, az elengedésről és a megbékélésről. A fő szerepeket Pál Emőke és Trill Zsolt játsszák.

A teszt első fordulója – ahogy a Nagy Diák Teszteknél mindig – online játék, amelybe 2023. február 22-ig lehet bekapcsolódni. Itt a versenyzőknek 18 kérdésre kell kiválasztaniuk 4 lehetőség közül a helyes választ. Ezután a legjobb eredményt elért versenyzők bejutnak a teszt középdöntőjébe, amelyet 2023. március 10-én, az újpesti UP Rendezvénytérben tartunk. Itt az online fordulóhoz hasonló módon kell a feltett kérdésekre válaszolniuk.

Még azon a napon a legjobb 10 versenyző bekerül a döntőbe. Ők egy látványos színpadi kvízverseny keretében mérhetik össze a tudásukat. A döntőben már nem csak felelet-választós, hanem tippelős és villámkérdéses feladatokkal is fognak találkozni a versenyzők.

A győztes a jutalmát maga választhatja ki egy kétszemélyes külföldi utazás, egy iPhone 13, és egy Samsung Galaxy Note 20 telefon közül.

Próbáld ki, mennyit tudsz a magyar filmekről!

 

(Németh Máté)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Új magyar filmek, amiket érdemes megnézned!

Oszd meg a Facebook-on!

Új magyar filmek, amiket érdemes megnézned!

Oszd meg a Facebook-on!