Film a DUE alapításáról

Újjászületés – film a DUE 30 évvel ezelőtti alapításáról

Lami Krisztofer ötlete alapján Klock-Balog Péter rendezésében készült el a 22 perces alkotás, amely megtörtént eseteken alapszik. A főbb szerepekben Bodonyi Dániel (Szayly József), Hanti Márton (Kuti Sándor), Babcsány András (Balázs Géza), Lendvai Martin (Tomszer Miklós), valamint Szőke Enikő, Lakatos Gergő, Ujvári Bence és Trencsényi Zoltán látható. A film a DUE 30. születésnapi gálájára készült 2019 őszén.

Újjászületés – aki volt már DUE-táborban, az tudja, hogy ez egy dal címe. Egy legendás dal címe, amelyre 1983 óta mindenki minden nap ébred minden Médiatáborban. Természetesen a sokak által ismert ébresztő szignál is fontos szerepet kapott a filmben, de ezúttal nem csak erről van szó.
A Diák Újságírók Egyesületét 1989. szeptember 11-én alapították. Mondhatnánk, hogy ez volt a kezdet, de nem, egyáltalán nem. Ekkorra már egy olyan közösség kovácsolódott össze, ami előtte 7 éven át keresztül ment sok mindenen és felmutatott rengeteg értékes dolgot.
Az 1989-es egyesületi törvény tette lehetővé először, hogy az AKAI-ból egy önálló gazdálkodással rendelkező, hivatalosan bejegyzett szervezet alakuljon. Így született meg a DUE. Vagyis az alapítás maga volt az Újjászületés.

Babcsány András és Kuti Sándor

A történet a ’80-as évekre koncentrál, amelyben a fiatal Balázs Géza, Kuti Sándor, Szayly József és Tomszer Miklós munkásságát ismerjük meg. A cselekmény az ő elmesélt emlékeik alapján íródott. A film csak erre a néhány évre fókuszál, így rengeteg DUE-s emlék és fontos ember vár feldolgozásra. Bízunk benne, hogy nem ez lesz az utolsó film az egyesület történetében, és előbb-utóbb elkészül a 2. rész a ’90-es évek elejéről.

Nézd meg a filmet a YouTube-on!

Írta: Lami Krisztofer

Rendezte: Klock-Balog Péter

Producer: Kuti Sándor

Főszereplők: Babcsány András, Bodonyi Dániel, Hanti Márton, Lendvai Martin

Táborozók: Lakatos Gergő, Szőke Enikő, Trencsényi Zoltán, Ujvári Bence

A stáb
A fiatal elnökség

TÁMOGATÓK:
DUE Médiahálózat
Trabi Túra
Klo-Pál Kft.
Educationis Oktatási Alapítvány Szakiskola
Biztos Kezdet Gyerekház, Nagyberény
Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest