2013-ban Herczeg Zsolt a Kaczián Gábor-díjas

Idén első ízben adjuk ki a Kaczián Gábor-díjat. Kaczián Gábor több éven át a DUE titkárságvezetője volt, nekem korábban tanítványom is az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán. Tragikusan korai halálának 5. évfordulóján arra gondoltunk, hogy évente egy-egy, a nevével jelzett díjat adunk a DUE-ban kiemelkedő közösségi, társadalmi munkát végzőknek.

Az idei kitüntetett a 90-es évek elejétől DUE-tag. Nyári táborainkban föltűnt tehetsége, de utána egy ideig vidéki tanulmányaival volt elfoglalva. Később, amikor Budapestre került, aktívan bekapcsolódott a DUE életébe. Sok éven át volt tábori csoportvezető, viselt tisztséget a DUE intézőbizottságában, egy ideje a nyári táborok nagyon aktív szervezője. Napi munkája mellett, aminek során néha több időt tölt a Parlamentben, mint otthon, mindig volt ideje a DUE-ra: honlapot szerkesztett, KGB-t gründolt, vidéki hétvégét, téli túrát szervezett, de ötleteit és aktivitásait fölsorolni most lehetetlen lenne.

Aki még nem tudná, hogy kiről is van szó, annak elárulom, hogy beceneve: Saint Exupery egyik könyvének a címe. Aki még ebből sem találta ki, annak elmondom, hogy valódi neve voltaképpen egy arisztokratikus rang. És aki még mindig nem tudná, hogy kiről is van szó, annak könnyítésül elmondom, hogy bevezette a DUE életében a sajtómunkás, valamint a meglehetősen áthallásos Presszárium kifejezést.

Nem mellesleg Kaczián Gábor jóbarátja volt, és ő szorgalmazta először, hogy Gábor emlékét őrizzük meg…

A Kaczián Gábor-díj kitüntetettje 2013-ban: Herczeg Zsolt, alias Kisherczeg…