Tudós Csajok

 A Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete bemutatja a „Tudós csajok” projektjét. A kifejezetten a természettudományok iránt érdeklődő diáklányoknak (és fiúknak) hirdettünk meg exkluzív tehetséggondozó programot korábbi tanévekben.

A programra kiválasztott 15-20 résztvevő neves és elismert magyar kutatónőkkel ismerkedhetett meg, személyesen találkozva a szakmájukban kiváló szakemberek tevékenységével, kutatási területeivel. A résztvevők inspirációt és sok érdekes, hasznos tudást szerezhetnek tanulmányaikhoz, későbbi tudományos céljaik eléréséhez.

Az alkalmanként 1-1,5 órás foglalkozások keretein belül a tehetséges, a természettudományokat szerető lányok részt vetteek neves kutatónők, felfedezők és más természettudományi ágazatban kimagasló eredményeket elérő nő példaképek előadásain. Továbbá olyan helyszíneket látogathattak meg, amelyek lehengerlő élményben részesítik őket és tanulmányaikban, illetve a továbbtanulásban is nagy hasznukra válik.
A kiválasztott résztvevőknek egyéni fejlesztési tervet készítettünk, illetve a projekt ideje alatt 3 alkalommal pályaorientációs tanácsadást is szerveztünk számukra.

A 20 hetes program 2018. októberének végétől 2019. májusáig tartott, figyelembe véve az iskolai szüneteket.

A tehetséggondozó programra olyan 14-20 év közötti elsősorban diáklányok jelentkezését vártuk, akik nyitottak a természettudományok iránt, érdeklődésük túlmutat a kíváncsiságon. A tudós diákmédiások 20 héten keresztül heti egy alkalommal vehettek részt a budapesti foglalkozásokon, és ismerhették meg alaposabban a természettudomány különböző ágait, a nők által alulreprezentált tudományterületeket. Ezzel egy olyan lehetőséget kínálunk a fiatal lányok számára, amellyel eddig még nem találkozhattak!

A program keretében exkluzív helyszínlátogatások szerepeltek, így a diákok megnézték például: 
– Milyen egy Szeizmológiai Obszervatórium, Dr. Kiszely Márta szeizmológus vezetésével, ahol számos  kérdésükre kaphattak választ és tudományos információt a földmozgásra, mérésekre és kutatásokra vonatkozóan.
– Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Megafizikai Intézetét, amely kitárta kapuit a diákok előtt, hogy Molnár Janka Sára kimagaslóan tehetséges fizikus „palánta” körbevezesse őket az intézetben, ahova ő már szinte hazajár, és motivációs előadásával, tanácsaival, kapcsolataival támogatta a program résztvevőit.
– Milyen a Budapesti Csillagászati Intézet, ami már önmagában is egy bizsergető érzés azok számára, akik a csillagászat és fizika iránt rajonganak. A diákoknak lehetőségük nyílt arra, amiről eddig sokan csak álmodozhattak: egy meteoritot vizsgálhattak meg Zsidi Gabriella csillagász segítségével, aki egy távcsöves észlelésre is vendégül látta a kis tudósokat.

tudós nő példaképek sora még nem merül ki a fentiekben, hiszen heteken keresztül a diákokat mindig új és új természettudományi ágban kimagasló kutató hölgy várja, mint például:
– Deák Andrea – vegyész, – MTA TTK Szerves Kémiai Intézet, „Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport
– Dr. Orsós Zsuzsanna – rákkutató biológus – PTE, az ország első cigány PhD-hallgató MTA-ösztöndíjasa.
– Magyari Enikő – paleontológus, MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport tagja
– Czinege Nikolett – etológus egy varázslatos előadás keretein belül bemutatja a kutyák viselkedését és kutatását.

Mit kínált a 40 órás projekt a kiválasztott diákoknak?

– A projekt ideje alatt a kis tudósokat bemutattuk a DUE Tallózó magazinunkban, tudományos írásaikat az előadásokról és természettudományos tapasztalataikról megjelentetjük online felületeinken is.

– A projekt végén egy Oklevelet kaptak, amely előnyt jelent számukra a továbbtanulásban.

– Beszámítottuk a közösségi szolgálatba a velünk eltöltött időt.

-1 évig ingyen biztosítottuk számukra a sajtóigazolványt, mellyel belföldön és külföldön is egyaránt számos helyen kedvezményesen vásárolhattak, illetve válthattak belépőt kulturális helyszínekre, programokra.

– A DUE 2019-es Sajtófesztiválján a projektben részt vevő fiatalok közösen egy tudományos produkció keretein belül bemutatkozhattak a nagyközönségnek.

– A projekt kezdetétől egészen annak zárultáig, minden DUE eseményre ingyenes belépést és meghívót biztosítottunk számukra.

– A program résztvevői 1 éves National Geographic magazin előfizetésben részesültek.

– Természettudományi ismereteik fejlesztésében segítettük őket, illetve építettük kapcsolataikat.