TEHETSÉGKUTATÓ DIÁKMÉDIA PÁLYÁZAT 2023.

Fotó: Czerkl Gábor

A DUE Médiahálózat a 2022-23-as tanévben is kiírja hagyományos országos tehetségkutató pályázatát. A 2 millió forint összdíjazású országos pályázaton 7 kategóriában indulhatnak egyéni diákmédiások vagy szerkesztőségek. Külön értékeljük az általános, a középiskolából és felsőoktatási intézményektől érkező pályázatokat. A pályázatok beadási határideje: 2023. március 31.

A Tehetségkutató Diákmédia Pályázaton 25 év alatti fiatalok vehetnek részt 2022—23-ban készült, még meg nem jelent, vagy már megjelent anyagokkal lehet. A pályázat nyelve magyar.

A következő kategóriákban lehet pályázni:

  1. AZ ÉV DIÁKÚJSÁGÍRÓJA

A címre egyének, diákújságírók pályázhatnak (tényeken alapuló) írással, például tudósítással, interjúval, riporttal vagy publicisztikával (jegyzettel, tárcával, karcolattal, kritikával). Fiktív, irodalmi írásokat – például verset vagy novellát – nem fogadunk el.

  1. AZ ÉV DIÁKRÁDIÓSA, AZ ÉV DIÁK PODCASTJA
  2. A) Diákrádiós műsorral vagy podcasttal egyének és szerkesztőségek pályázhatnak. Időtartam 5-10 perc. Tematikus műsorral, magazinnal, riporttal, jegyzettel, interjúval, minihangjátékkal, dokumentumműsorral, ünnepi műsorral stb. egyaránt lehet pályázni, iskolai ünnepségek rádiós felvételével, műsorvezetői szöveg nélküli zenés összeállítással azonban nem.
  3. B) Zenei diákrádiós műsorral, összeállítással pályázhatnak zenei műsorvezetők. Időtartam maximum 15 perc. Az elbírálásnál a műsorvezető személyisége, rádiós megszólalásai, humora és talpraesettsége, illetve az összeállítás hangzása (szignálok, effektek használata, arányok stb.) képezi az értékelés alapját.

Mindkét műfaj pályamunkáit kizárólag mp3 formátumban fogadjuk el.

  1. AZ ÉV DIÁK-VIDEÓSA

Egyének és maximum 3-4 fős csapatok pályázhatnak kisfilmmel, klippel vagy magazinműsorral, legfeljebb 4 perc terjedelemben. A téma szabadon választott az újságírói műfajok keretén belül. Zenékhez készített videoklipek, mini játékfilmek nem versenyezhetnek.

A pályaműveket a YouTube-ra kell feltölteni, a pályázatra a linket kell beküldeni.

  1. AZ ÉV DIÁKLAPJA

A 2021/2022-Es vagy 2022/2023-as tanévben megjelent újságokkal, diáklapokkal szerkesztőségek, iskolák pályázhatnak. Elsősorban a tartalmat bíráljuk el, de figyelembe vesszük a lap küllemét is.

Az online pályázati űrlap kitöltése után a lapokat postán kérjük elküldeni a DUE 1583 Budapest, Pf. 14. címre. Az újságok postára adásának határideje 2023. március 31.

  1. AZ ÉV DIÁKFOTÓSA

Bármilyen témájú fotóval és fotósorozattal lehet pályázni, de előnyben részesítjük a portrékat, szocio- és eseményfotókat, valamint az újszerű megközelítéseket. 2 évnél nem régebbi felvételeket várunk, elsősorban sajtófotókat, portrékat, reklám-, divatfotókat. A családi képek, születésnapi zsúron vagy kedvenc háziállatról készült felvételek, emlékképek stb. témájú fotók nem pályázhatnak.

A pályamunkákat kizárólag .jpg formátumban fogadjuk el.

További megkötések: a kép rövidebb oldala minimum 800, max. 3000 pixel legyen; minden képnek legyen címe; manipulált kép beküldése a versenyből való kizárást vonja maga után (a művészi koncepcióba illő változtatás nem számít manipulációnak). Egy pályázó legfeljebb 3 pályaművet adhat be. A sorozatok egy pályaműnek minősülnek, és 2-6 képet tartalmazhatnak. (Ebben a kategóriában a művészeti iskolák fotó szakon tanuló tagjait külön értékeljük.)

  1. AZ ÉV ONLINE DIÁKMÉDIUMA

Egyének és csapatok pályázhatnak önállóan elkészített és működtetett portálokkal, blogokkal, online iskolaújságokkal vagy magazinokkal. Az elbírálás fő szempontjai az egyediség és a tartalmi, újságírói színvonal, de hangsúlyt fektetünk az oldal megjelenésére, használhatóságára is.

  1. AZ ÉV MENTORA

Diákok, diákszerkesztőségek ajánlhatják a díjra – max. 1 oldalas tényszerű, ellenőrizhető adatokat tartalmazó írásban – a munkájukat kiemelkedően támogató, segítő pedagógusokat.

PÁLYÁZAT BEADÁSI HATÁRIDŐ: 2023. március 31. éjfél

EREDMÉNYHIRDETÉS: 2023. május 26-án, Budapesten a 30. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon.

A pályázatokat elektronikusan kell beküldeni. A feltöltő felület elérhető 2023. január 1-től a DUE Médiahálózat honlapján: https://palyazat.due.hu/

(Az újságok beküldéséhez postacím: DUE Médiahálózat, 1583 Budapest Pf. 14.)

Minden pályázót április közepéig értesítést kap a pályázata érvényességéről, május elején pedig az eredményhirdetéssel kapcsolatban tájékoztató levelet küldünk.

A nyertes munkákból a DUE Tallózóban, valamint honlapunkon válogatást közlünk.

Érdeklődés a DUE Médiahálózat irodájában:
1148 Budapest, Örs vezér tere 11. fsz. 1.
Tel.: 06 1 222 8213 • E-mail: [email protected]