2000 diákmédiás jött el a Sajtófesztiválra

31. alkalommal nyitotta meg kapuit a DUE Médiahálózat legnagyobb éves rendezvénye, az immáron kétnapos Országos Ifjúsági Sajtófesztivál, amelyet idén 2000 diák látogatott meg. Május huszonharmadikán és huszonnegyedikén a szakmai és kulturális programok mellett rengeteg sport-, pénzügyi, bűn- és balesetmegelőzési program várta az érdeklődőket az év legnagyobb diákmédiásoknak szóló rendezvényén.

Csütörtökön a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt és a Nagy Diák KRESZ-teszt középdöntőit és döntőit tartottuk. A rendezvény pénteki programját Kecskés István, a DUE Médiahálózat elnöke és Dr. Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke nyitotta meg. A Média Pódiumon Dr. Somogyi Ákos, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyermekvédelmi főosztályának vezetője köszöntötte a Sajtófesztivál résztvevőit.

A pénteki nap egy része a magyar sport köré szerveződött. Délelőtt rendeztük meg a Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztjének fináléját. Ehhez kapcsolódóan vendégeink voltak olimpikonok, sztársportolók, edzők és sportriporterek, a teljesség igénye nélkül: az M4 Sportcsatorna munkatársai, Berkesi Judit műsorvezető és Novotny Zoltán legendás sportújságíró, a MOB tiszteletbeli tagja; Szabó Bence, a MOB korábbi főtitkára és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke; Faragó Kamilla és Baksa Vanda vízilabdázók, D. Kiss Zoltán para-taekwondos, Arlóy Zsófia para-asztaliteniszező és Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó.

A nap másik fontos tematikája a természettudományok voltak. A Csodák tárháza programon fiatal tudósok váltották egymást és mutatták be a résztvevőknek tudományterületüket, kutatásaikat. Az érdeklődést látva biztosan szép számmal fordították a diákokat a természettudományok felé.

A nap folyamán influenszerek és médiaszakemberek váltották egymást a Stream színpadon és a Média Pódiumon. Ott volt velünk Dominik Zsolt, a Petőfi Rádió főszerkesztője és Kisbali Zsolt, a Petőfi Rádió műsorvezetője; Szecsó vendégei között köszöntöttük Rácz Gergőt, Orsovai Renit és Szakács Sziszit. Dr. Körtési András a mesterséges intelligenciáról beszélt. A rendezvény támogatói közül az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetőjétől hallhattunk hasznos tippeket az okos médiahasználatról.

Délután rendeztük meg a Nagy Diák Pénzügyes Teszt döntőjét és a Pénztudás Napot. Ehhez kapcsolódó vendégeink között volt dr. Zsolnai Alíz, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője és Hergár Eszter, MNB-Edulab ügyvezető igazgatója, aki a pénzügyi tudatosság fontosságáról beszélt, illetve a Pénziránytű diáknagykövetei is bemutatták munkájukat. Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációs igazgatója és Boris Martinovic, a Mastercard igazgatója a Diákszéf mobilapplikációról beszéltek.

Az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál elmaradhatatlan programja a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat ünnepélyes díjátadója. A 8 kategóriában és 3 korosztályban meghirdetett, több mint 3 millió forint összdíjazású pályázat minden helyezettje meghívást kapott a Sajtófesztiválra, hogy személyesen vehesse át díját és a szakma elismerését kiemelkedő munkájáért. Szintén a Sajtófesztiválon adtuk a Nagy Diák TudatosNet Teszt és a Nagy Diák Médiaismereti Teszt díjait is.

A délután folyamán tartottuk elsősorban pedagógusoknak szóló konferenciánkat a kisközösségi tartalomkészítés közösségformáló és -megtartó erejéről és lehetőségeiről. A konferencián előadások és workshopok várták az érdeklődőket, utóbbiak kifejezetten gyakorlati megközelítéssel.

A programokon kívül a résztvevők találkozhattak az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Richter Gedeon, a MATE, a Mathias Corvinus Collegium, a Nemzeti Tehetség Központ, a Ringier és a Corvinus Egyetem standjával. Az NMHH standjánál podcast-műhely is üzemelt, ahol egész nap lehetett podcastokat készíteni a vendégekkel.

Azok, akik nem tudtak személyesen ellátogatni az UP Rendezvénytérbe, az NMHH támogatásával létrejövő online közvetítésünkön keresztül akár utólag is megnézhetik az eseményeket a DUE Facebook oldalán.