Csalás, netes ismerkedés és adatbiztonság – íme a NetBiztos pályázat díjazottjai

Fotó: Czerkl Gábor

A DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretében átadták a DUE Médiahálózat és a Yettel NetBiztos pályázatának díjait. Az idei nyertesek olyan témákat jártak körbe kisfilmjeikben, mint a netes csalás, a netes ismerkedés és a személyes adatok biztonsága.

A netbiztonságra fókuszáló, 2-3 perces videókkal nevezhettek idén is a 12-22 év közötti fiatalok a DUE Médiahálózat és a Yettel NetBiztos pályázatán. Idén több mint 52 alkotás érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri döntése alapján három helyezettet díjaztak. A nyertesek tabletet, okostelefonokat és több hónapra szóló mobilinternet előfizetést kapnak.

Az első helyezett Peresztegi Hanna lett a De anya! című filmjével.  A Kőbányai Szent László Gimnázium diákja saját készítésű animációs videójában azt mutatta meg, hogy nemcsak fiataloknak, de az idősebb korosztálynak is oda kell figyelne a biztonságos internethasználatra. Videójában édesanyukáját tanítja vicces és szórakoztató módon.

Díja: egy tablet és mobilinternetszolgáltatás 6 hónapra, valamint  egy 90.000 Ft-os hozzájárulás a DUE 2023-es videós, youtuber és tiktoker táborában való részvételhez.

A második helyezett Bibercz Eliza szinten egy saját készítésű animációs videóval pályázott. A Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója a Légy elővigyázatos! című videójában az adatbiztonságra hívja fel a figyelmet. A fiatalok túl gyorsan és túl sok információt kiadnak magukról csetelés vagy közösségi oldalakon való kommentelés közben. A film ennek a helytelen tevékenységnek egyik lehetséges következményét mutatja be.

Díja: egy okostelefon és mobilinternetszolgáltatás 4 hónapra, valamint egy 80.000 Ft-os hozzájárulás a DUE 2023-es videós, youtuber és tiktoker táborában való részvételhez.

 

A harmadik helyezett Márkus Marcell Dávid lett. A Pannon Egyetemhallgatója a N A G Y I című kisfilmjében azt mutatja be, hogy hogyan lehet bárki, nagyi és unoka is egyaránt a csalók áldozata. Videójában alaposan és részletesen levezeti, mi hogyan történt, hol hibázhatunk, mire figyeljünk.

Díja: egy okostelefon és mobilinternetszolgáltatás 3 hónapra, valamint egy 70.000 Ft-os hozzájárulás a DUE 2023-es videós, youtuber és tiktoker táborában való részvételhez.

A díjakat Varga Krisztina, a Yettel ProSuli Mentális Egyensúly Programjának szakmai vezetője és Varga G. Gábor, a DUE Elnöki tanácsadója adta át.

A DUE Elnöksége szívből gratulál minden pályázónak!