Rekordszámú látogató a 30. Sajtófesztiválon

30. alkalommal nyitotta meg kapuit a DUE Médiahálózat legnagyobb éves rendezvénye, az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál, amelyet több mint 2000 diák látogatott meg. Május 25-én és 26-án számos szakmai és kulturális program mellett rengeteg sport, pénzügyi, bűn- és balesetmegelőzési program várta az érdeklődőket az év legnagyobb diákmédiásoknak szóló rendezvényén.

A rendezvény programját reggel Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg a Média Pódiumon. Utána Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke köszöntötte a jubileumi Sajtófesztivál résztvevőit. Videóüzenetéből az is kiderült, hogy ő maga is volt diákújságíró annak idején. A Stream színpadon dr. Deutsch Tamás, Európa Parlamenti képviselő, az MTK elnöke köszöntötte a Fesztivál résztvevőit Kecskés Istvánnal, a DUE elnökével.

A pénteki nap nagy része a magyar foci köré szerveződött. Délelőtt rendeztük meg a Nagy Magyar Fociteszt fináléját. Ehhez kapcsolódó vendégeink voltak sztár labdarúgók, edzők és sportriporterek, a teljesség igénye nélkül: Hajdú B. István, az MTVA sportriportere; Matuz Krisztián és Baumstark Tibor, a Spíler TV sportriporterei; Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője; Szabó Gergő, az MLSZ sajtófőnöke is szerepelt a vendégek között. Szegő Tibor, az MTK kommunikációs igazgatója MTK-s sportolók kíséretében érkezett; DJ Dominique Lisztes Krisztián egykori válogatott futballistával készítette el a Retro rádió Sztársáv című műsorát a helyszínen. A teraszon a Ringier várta Sportal.hu fociklubbal a résztvevőket, de lehetett csocsózni, és megnézni az MTK e-sport versenyzőit is játék közben.

A nap folyamán sztárok és média- és más szakemberek váltották egymást a Stream színpadon és a Média Pódiumon. Ott volt velünk Rábai Balázs, az RTL Híradójának műsorvezetője; a Puskás musical két sztárja, Náray Erika és Juhász Levente; Zsomac, az egyik legnépszerűbb gameplayer és az énekes Zola is. Dr. Rab Árpád jövőkutató a mesterséges intelligenciáról beszélt, akárcsak Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, az Ericsson regionális stratégiai igazgatója. Szecso vendégei között köszöntöttük Kaly Rolandot (Sztárban sztár leszek) és LILy-t (A Dal 2023 elődöntősét); Lingvai Pétert, a rendőrt, aki hajszál híján életét veszítette egy ámokfutó késes támadása során. Török Ádám stand-upos mind a két nap szórakoztatta a közönséget. A rendezvény támogatói közül dr. Somogyi Ákos Gergő, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályvezetőjétől hallhattunk hasznos tippeket az okos médiahasználatról, és dr. Zsolnai Alíz, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője beszélt a pénzügyi tudatosságról.

Az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál elmaradhatatlan programja a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat ünnepélyes díjátadója. A 7 kategóriában és 3 korcsoportban meghirdetett, több mint 2 és fél millió forint összdíjazású pályázat minden helyezettje meghívást kapott a Sajtófesztiválra, hogy személyesen vehesse át díját és a szakma elismerését kiemelkedő munkájáért.

Szintén a Sajtófesztiválon adtuk a Yettellel közös Netbiztos pályázatunk díjait is. A díjátadót Légy tudatos a neten! címmel Varga Krisztinával, a Yettel ProSuli Mentális Egyensúly Programjának szakmai vezetőjével való beszélgetés követte.

A beszélgetős és díjátadós programokon kívül a résztvevők találkozhattak a Szakmázzal, a Yettellel, az ORFK-OBB-vel, a NMHH-val, a Richter Gedeonnal, a MATE-vel, az MCC-vel, a Ringier-vel és az MTK eSport Szakosztályával. Az NMHH standjánál podcast-műhely is üzemelt, ahol egész nap lehetett podcastokat készíteni a vendégekkel.

Azok, akik nem tudtak személyesen ellátogatni az UP Rendezvénytérbe, az NMHH támogatásával létrejövő online közvetítésünkön keresztül akár utólag is követhetik az eseményeket a due.hu-n és a DUE Facebook oldalán.