Az NMHH részéről Somogy Ákos köszöntötte a 31. Sajtófesztivál résztvevőit

Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nevében a DUE által rendezett szakmai és kulturális rendezvényen! Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek a mai napon, és különösen annak, hogy még mindig ekkora népszerűségnek örvend a diákújságírás.

Az újságírás szerepének fontossága napjainkban is elvitathatatlan, ugyanis az újságíró célja tényszerűen tájékoztatni a nyilvánosságot a közélet aktuális kérdéseiről, és felhívni a figyelmet a társadalom, vagy a helyi közösségek problémáira. Az újságírás emellett biztosítja a szabad hozzáférést a hírekhez és a legkülönbözőbb véleményekhez, ezzel teret biztosítva olyan alapvető emberi jogok érvényesülésének, mint a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága.

Az újságírás nemcsak, hogy nélkülözhetetlen, de óriási felelősséggel is járó hivatás, nincs másként ez a diákújságírók esetében sem, akik diáktársaik esetében töltik be ezt a felelősségteljes szerepet. Tájékoztatják diáktársaikat az őket érintő ügyekről és történésekről, emellett felhívják figyelmüket a diáktársadalom problémáira, foglalkoznak a diákok szempontjából releváns és aktuális kérdésekkel, valamint segíthetik, hogy diáktársaik véleménye és hangja minél többekhez eljusson.

Ahogy más médiumok, úgy a nyomtatott és online sajtótermékek is számos kihívással szembesülnek az újmédia korában a megváltozott médiafogyasztási szokások és a technológia gyors ütemű fejlődése miatt.

Egyrészt a digitalizáció és a közösségi média gyors terjedésének köszönhetően ma már mindenki széles nyilvánosság előtt kifejezheti és elmondhatja véleményét, ami korábban az újságírók kiváltságának volt tekinthető, másrészt egyre nehezebb megszólítani a közönséget és megragadni a figyelmüket a mindenkit elárasztó médiazajban.

Ráadásul a technológia rohamos fejlődése is újabb és újabb kihívások elé állítja az újságírást, elég csak a mesterséges intelligencia térnyerésére gondolni. Alig egy év leforgása alatt az emberek széles köre számára elérhetővé vált a generatív mesterséges intelligencia, ami sok szakma jövőjében hozhat változást.

Számos újságcikket már most a mesterséges intelligencia segítségével írnak meg, azonban remélem, hogy ez senkit sem tántorít el ettől a pályától. Sok médium esetében jósolták már azt, hogy teljesen leáldozott a népszerűségének, de a médiafogyasztási szokások radikális megváltozása ellenére sem tűntek el, hanem átalakultak és hozzáigazodtak a megváltozott fogyasztói igényekhez.

Érdemes megemlíteni a televíziós műsorokat és filmeket, amik szintén nem tűntek el mindennapi életünkből, csupán reagáltak a változásokra, ami a streamingszolgáltatások elterjedéséhez vezetett.

Ez igaz a sajtótermékekre is, a digitalizáció térnyerésével megjelentek az online sajtótermékek, azonban a nyomtatott újságok, illetve a könyvek sem tűntek el, és az igény továbbra is megvan az emberek részéről a jó minőségű újságírás iránt.

Emellett az emberek, az újságírók rendelkeznek olyan készségekkel, amelyekkel a mesterséges intelligencia nem (vagy jelenleg még nem), ezek közül pedig kiemelendő a kreativitás, a társadalmi ügyek iránti érzékenység és az értékvállalás, valamint a kritikai gondolkodás, ami a hiteles és tényszerű tájékoztatás alapja.

Sok szerencsét kívánok mindannyiótoknak ehhez a hivatáshoz, és bízom benne, hogy sokan a diákéveik után is kitartotok emellett a pálya mellett!

Végezetül szeretném megragadni az alkalmat és meginvitálni minden érdeklődőt az NMHH standjához, ahol egy izgalmas podcast-versenyben próbálhatják ki magukat podcast-készítőként híres és neves szakemberek társaságában.

Jó szórakozást kívánok mindenkinek a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon!