Lehetsz te is megfigyelő

Kovács Dorottya szerint óriási felelőssége van a megfigyelőknek is abban, hogy valakit tudnak-e tartósan zaklatni, vagy sem. Megfigyelő az, aki nem a zaklató vagy a sértett, de látja vagy tud a zaklatásról.
2018. december, DUE Online.

Volt egy iskolatársa, aki kicsit más külsővel, személyiséggel rendelkezett, mint a többiek. Folyamatosan bántották, zaklatták, aminek köszönhetően mély depresszióba esett.  Ebben a szituációban ő megfigyelő szerepben volt, de sosem mert szólni, nehogy ő is a sértett szerepébe kerüljön. Utólag már tudja, hogy tennie kellett volna valamit, most azt javasolná annak az iskolatársának, hogy szóljon valakinek, az édesapjának, az iskola igazgatójának, vagy menjen be a rendőrségre és tegyen feljelentést, mivel a zaklatás komoly, maradandó testi és lelki sérüléseket tud okozni. Ha visszamehetne az időben, saját magának azt mondaná, hogy merjen szólni a bántalmazóknak.

Mindenkinek lehet ilyen története. A valós életben megjelenő zaklatásnak mindig van tanúja, „megfigyelője”, és csak ritkán van, aki szót emel az áldozat mellett. Az online zaklatással már más a helyzet, ha nem egy közösség előtt történik (pl. csoportban, csoportos cseten), akkor csak a jelekből gyanakodhatsz arra, ha valakinek segítségre van szüksége. Ha azt érzed, hogy amit más tesz, az már nem vicces, és neked sem lenne kellemes, ha veled tennék, akkor már zaklatásról beszélhetünk. Ha ilyenkor nem szólsz, nem lépsz közbe és nem állsz ki a sértett mellett, akkor a hallgatásod támogatólag hat majd a zaklatóra és tovább bátorítja. Részben abban erősíti, hogy az áldozatával megtehet bármit, mert senki nem állítja le. Részben pedig abban, hogy a szótlan megfigyelők is tartanak tőle, vagyis újabb sértetteket pécézhet ki magának.

Amikor a rendőrségen súlyosabb zaklatási ügyekkel találkoznak, a megfigyelők rendszerint azt vallják, hogy nem mertek szólni a sértett érdekében, mert a zaklatók csoportban követték el a bántalmazást, így féltek, hogy ők is áldozattá válnak.  A rendőrségnél ennek ellenére is azt tanácsolják, a sértettek és a megfigyelők is minden esetben forduljanak olyan felnőtthöz, akiben megbíznak. Mindenképpen kérj segítséget a barátaidtól, a szüleidtől, a tanáraidtól, a testvéreidtől, ha pedig már eldurvult a helyzet, menjetek be a rendőrségre, és jelentsétek az elkövetőket! Továbbá nagyon fontos, hogy ha látod, hogy bántanak a környezetedben valakit, állj mellé! Segíts neki, hiszen hiába egy csoport bántja, ketten már többek vagytok, mintha egymagában lenne. Ismerd fel időben a zaklatást!  A sorozat következő részeiben azt mutatjuk be, pontosan mit is tehetsz a zaklatás megfékezésére, milyen módszerekkel védekezhetsz és kikhez fordulhatsz.

2018. december 28.

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért. A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.