Hatvan esztendős a DUE alapító alelnöke

Balázs Géza professzor, a DUE egyik alapítója, Manyszi megálmodója és ügyvezetője ma ünnepli 60. születésnapját. Tegnap este barátai, pályatársai és tanítványai körében köszöntöttük őt az ELTE BTK kari tanácstermében.

Az est műsorvezetője Pölcz Ádám volt, aki a köszöntők sorát Tőkés László püspök úr levelének felolvasásával kezdte, majd Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott köszöntötte az ünnepeltet. Keszler Borbála professzor köszönetet mondott Balázs Gézának, hogy tanszékvezetése alatt biztosította a tudományos munka szabadságát.

A régi barát és pályatárs, Minya Károly főiskolai tanár a közös tiszai evezésekre emlékezett. Ezután az ELTE hallgatója, Juhász Zoltán András szavalta el Nagy Gáspár egy versét, amelyet Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke választott erre a napra. Balázs Géza nemcsak kerek születésnapot ünnepel, ugyanis 40 éve lépett be az ELTE-re, 35 éve tanít itt, 15 éven át vezette a Mai Magyar Nyelvi Tanszéket.

Ez alkalomból adományozta neki az ELTE Szenátusa a Pro Universitate emlékérem arany fokozatát. A kitüntetést ez alkalomból Hamar Imre rektorhelyettes adta át, aki egy kerületben lakik Balázs Géza professzorral. A Magyar Szemiotikai Társaság nevében Voigt Vilmos professzor méltatta az ünnepeltet, aki visszaemlékezett arra, hogy néprajz szakon tanította a fiatal Balázs Gézát. A sikeres tanítvány, Veszelszki Ágnes egyetemi docens stílusgyakorlatokat írt erre az alkalomra, négy különböző stílusú köszöntőjével nevettette meg az ünnepeltet. Pölcz Ádámnak, a Manyszi egykori irodavezetőjének, tanár úr kiemelkedő tanítványának szavai következtek, majd ezután Balázs Géza egyik kedvenc dalát, a Nélküled címűt (Ismerős Arcok) énekelte és játszotta el zongorán. Szilvási Csaba szellemes verssel méltatta Balázs Gézát régi jó barátként. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke, Bajor Péter (aki mint kiderült, szintén Balázs Géza-tanítvány) ez alkalomból adta át a Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat. Kiss Róbert Richard újságírót tanársegédként tanította Balázs Géza, később a média és a világjárás szeretete kötötte össze őket. Kérésére legvégül Grétsy László tanár úr köszöntötte az ünnepeltet, aki felidézte, hogy a hatvanas évek elején P. Balázs János nyelvész családjánál járt, és akkora fiának, a pár éves kis Gézának a Szóhasadás című könyvét dedikálta. A felirat ez volt: Géza kisfiúnak sok szeretettel, hátha egyszer nagy nyelvész lesz belőle. A jóslat beteljesedett – állapította meg Grétsy tanár úr.

A köszöntők után Blankó Miklós, a Manyszi irodavezetője adta át az ünneplők közös ajándékát, a Pölcz Ádámmal közösen szerkesztett esszékötetet. A hatvan írást tartalmazó kötet címe: „Az élet éppen elég hosszú”– ez Balázs Géza honlapjának mottója. A kötetről hamarosan olvashatnak oldalunkon. Kásler Miklós miniszter köszöntőlevelében méltatta Balázs Gézát, megköszönve eddigi erőfeszítéseit. Az üzenetet a szintén egykori tanítvány, Szűts Zoltán egyetemi docens tolmácsolta. Balázs Géza, aki csak annyit tudott, hogy valamiféle köszöntése lesz, egy rövid beszéddel készült, amelyet Ady-versekből összeválogatott sorokkal zárt.

Az ünnepi eseményt pezsgős koccintás, torta és fogadás zárta.

(manyszi.hu)