A Baptista Szeretetszolgálat és klímavédelem a DUE táborban

A Baptista szeretetszolgálat a Climate of Change kampány keretein belül látogatott el a 41. DUE Kommunikációs és Médiatáborába. A klímaváltozás hatásaira, többek között az éghajlatváltozás és a migráció közötti összefüggésekre világítottak rá.

Horváth Sándor a projekt vezetője, Baczkó Zsuzsanna a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak koordinátora, Kiss Fanni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem végzős hallgatója, Lévay Anna a Varas Péter Gimnázium frissen érettségizett diákja, valamint Szabó Márk a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs munkatársa meséltek a tevékenységükről.

Horváth Sándor előadásából kiderült, hogy az európai fiatalokat mennyire foglalkoztatja a klímaváltozás, mint téma, és mennyi hajlandóság van bennük arra, hogy változtassanak életükön a klímavédelem érdekében, valamint említésre került a klímamigráció is.

Baczkó Zsuzsanna „A változás szele” című részben kifejtette, hogy a jelenlegi fiatalok már nem fognak tudni hatalmas, látható és tapasztalható változásokat elérni, viszont az ezzel kapcsolatos politikát még tudják befolyásolni. Ezt bizonyítja az a petíció is, ami által olyan szabályozási változásokért küzdenek, amelyek egészséges és fenntartható holnapot biztosítanak a jövő generációjának, segíthet jobb világot építeni az emberiség és a természet számára.  Elmondta azt is, hogy egy kutatás alapján kiderült, hogy a világ leggazdagabb országának lakosai, körülbelül 630 millió ember a széndioxid-kibocsátás 52 %-ért felelős.

Ezután Szabó Márk arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok bátran engedjék ki a hangjukat és merjenek felszólalni a környezetvédelem mellett.

Ezt követően a beszélgetés a tábor Ökos újságíró csoportjának tagjaival folytatódott, ahol szó esett a klímaváltozást érintő pályázatokról. Majd pedig Kiss Fanni, a Climate of Change 13 országában zajló projekt vitaversenyének, felsőoktatási kategóriájának egyik nyertese a kenyai tanulmánykirándulásáról osztotta meg tapasztalatait. Megtudhattuk, hogy milyen nehéz ivóvizet találni ,és előfordul az is, hogy vízszerzés közben életüket vesztik az emberek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan élte meg a kenyai utat, ezt válaszolta:

„Sokkoló volt az, amit ott tapasztaltam, és kellett idő ahhoz, hogy feldolgozzam ezt az egészet. Nehéz volt visszaszokni a hétköznapi életembe. Sokszor eszembe jutnak az ott megélt élmények, rendszeresen tartom a kapcsolatos néhány ott élő emberrel és később szeretnék majd Kenyába visszatérni.”

Lévay Anna, a vitaverseny középiskolai kategóriájának egyik nyertese pedig a ciprusi tanulmányi útról szólt pár szót, amire néhány hét múlva indul.

A Baptista Szeretetszolgálat klímavédelemhez kapcsolódó munkájáról, és a Climate of Change kampányról itt olvashatsz bővebben:

https://szocialis.baptistasegely.hu/hirek/programok/kezdodjon-a-climateofchange

https://climateofchange.info/hungary

Bartos Benigna és Ádám Tünde írása.