A klímavédelem fiatal magyar követei

A 41. DUE Média és Kommunikációs Médiatábor hetedik napján két érdekes klímavédelmi előadáson vehettek részt a tábor lakói,amiről korábbi cikkünkben bővebben olvasható. A Baptista Szeretetszolgálat látogatott el hozzánk Balatonkenesére, ahol a szervezet és a klímavédelem kapcsolatáról, valamint klímaváltozás és a migráció közötti összefüggésekről is beszéltek Climate of Change nemzetközi kampány keretében. A Szeretetszolgálat csapatát erősítette Lévay Anna középiskolai tanuló, valamint Kiss Fanni, egyetemi hallgató, akik mindketten a nemzetközi kampány részeként megrendezett klímavédelemmel kapcsolatos vitaverseny nyertesei.

Ennek köszönhetően Fanninak lehetősége volt Kenyába ellátogatnia, ahol testközelből megtapasztallhatta a klímaváltozás hatásait. Továbbá részt vehet a hamarosan Egyiptomba megkrendezésre kerülő klímacsúcson, ahol a magyar fiatalokat fogja kéviselni. Anna, pedig aki most fejezte be középiskolai tanulmányait, pár hét múlva Ciprusra látogat el,hogy részt vegyen egy tanulmányi úton, hogy ő is saját szemével láthassa az Európát is sújtó felmelegedés eredményeit. Tapasztalataikról kérdeztük őket.

 

Burzán Lilla írása.

 

Ciprusra pontosan milyen célokkal mész, mit vársz az úttól?
L.A.: „Szeretnék még többet tanulni a klímaválságról, igaz, a projekt és a vitaversenyek keretein belül is rengeteg új ismeretre tettem szert. Például a klímamigráció fogalom is újdonság volt számomra. Ezért is várom, hogy ezekkel a tematikus előadásokkal több dolgot tudjak meg. Illetve Ciprus is egy az olyan területek közül, amelyek jobban ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak, mint hazánk. Arra számítok, hogy első kézből megtapasztalhatom a következményeit.”
Mint megtudtuk Anna is eredetileg, Fannihoz hasonlóan Kenyába utazott volna, azonban biztonsági okokból a szervezők Ciprust választották a tanulmányi út helyszínének.
Tervezel még ilyen utat projekt vagy saját elhatározás keretein belül?
L.A: „Mindenképpen szeretnék hasonló helyekre elmenni, de azt nem mondom hogy magánúton el fogok menni Kenyába, mert az nyilván nem olyan egyszerű.”
Forrás: Kiss Fanni magán archívuma

Fanni, a most végzős egyetemi tanuló tavasszal Kenyába látogathatott. Amit ott látott nagyon nagy hatással volt rá. Kevés víz, kevés élelem, de annál is több kedves helyi ember várta.

Szerinted mivel lehetne javítani az ottani helyzetet?
K.F.: „Ez egy nehéz kérdés. Kint azt tapasztaltam, hogy nem az ott élők tudják megoldani a problémákat, hanem mindenkinek tenni kell a változások érdekében. Sokszor feltűnt, hogy nem ők azok, akik felelősek a helyzetért, hanem sokkal inkább mi.
Az Európa Uniónak nagyon jó kezdeményezései vannak, amiket mindképpen folytatni kell. Egy cég segítségével például mosdókat építettek. Ez azért volt fontos, mert Kenyában a legtöbb ember a szabadban végzi el a dolgát, ami elősegíti a járványok terjedését. Illetve az ismeretterjesztő projektek is hasznukra válnának. Több vízgyűjtőt is telepíthetnének, emellett a biogáz bevezetését szorgalmazhatnák. Szerintem ezek az innovatív ötletek és az Európai Unió beruházásai segíthetnek a globális felmelegedéssel szemben tehetetlen kenyaiaknak. „
Arról is beszélgettünk a lányokkal, hogy mi hogyan tudnánk hozzájárulni a klímavédelemhez. Anna elsősorban azt emelte ki, hogy ne gondoljuk fölöslegesnek a próbálkozásainkat. Beszélt arról is, hogy a vizet nem szabad pazarolni, a műanyag szatyrokat fontos lenne vászonra cserélni és bevásárlólista írása által csak a szükséges élelmiszereket megvásárolni.

„Nem kell minden évszakra újra feltölteni a ruhatárunkat, ha megvannak azok a darabok amiket tudunk viselni. ” – fejtette ki Anna a véleményét. Hozzátette, hogy a használt ruháinkat eladományozhatjuk ahelyett, hogy kidobnánk őket.

Utolsó kérrdésünk arra irányult, hogy miként  lehetne bevezetni a klímavédelmet már egész  kisgyermek korban az életünkbe.

 

K.F.: „Nekem van egy tízéves kisöcsém, akinek az iskolában környezetvédelmi órán egy klimavédelemmel foglalkozó szakember egy előadást tartott, természetesen gyereknyelven.  Szerintem nagyon fontos, hogy kiskorban szert tegyenek ilyen tudásra, mert akkor az lesz nekik a megszokott. Az iskoláknak gyakorlatiasan és kreatívan kellene megmutatni nekik, hogy ez a folyamat az ő életüket fogja befolyásolni. „

 

A beszélgetés az összes résztvevő számára izgalmasnak és értékesnek bizonyulhatott, és reméljük, hogy máskor is lesz alkalmuk találkozni a két tehetséges lánnyal. A cikk végén látható videót a Ludovika tv készítette, ahol Fanni és csapattársai beszélnek részletesen a vitaversenyről. Ha szeretnél többet megtudni a kapmányról, tátogass el a Baptista Szeretetszolgálat honlapjára, vagy a Climate of Change weboldalára.