Balesetmegelőzés mesterfokon – Rendőrségi nap a DUE Médiatáborában

Rendőrségi napot tartottak 2022. június 27-én a DUE Kommunikációs és Média Szaktáborában. A Veszprémi Rendőrkapitányság néhány tagja ellátogatott Balatonkenesére, az idei tábor helyszínére, akik érdekes és izgalmas feladatokkal készültek a táborozóknak.

A táborlakók három kis csoportba kerültek, hogy minél könnyebben kipróbálhassák a különböző feladatokat. Az egyik egy kerékpáros akadálypálya volt, melynek segítségével a diákok elmélyíthették biciklis készségeiket. Ezen a pályán volt szlalomozási feladat, emelkedőre tekerés és éles kanyarok is. Ez igazi kihívás volt a résztvevőknek, de kivétel nélkül mindenki élvezte. A másik feladat nem a közlekedésre, hanem inkább a balesetmegelőzésre helyezte a hangsúlyt. Itt megtanulhatták a táborozók, hogy a Balaton azért veszélyesebb, mint a tenger vagy az óceán, mert az alja iszapos így nehezen látható szabad szemmel, hogy hogyan mélyül. Azt is elmondták, hogy a 112-es telefonszámon bármikor segítséget lehet kérni vészhelyzetek esetén. Ezután pedig egy lézerpisztollyal lőhettek célba, így kicsit át lehetett érezni a rendőri hivatást. Végül pedig egy ügyességi feladaton vehettek részt a táborlakók, amely felhívta a figyelmet az alkohol és droghasználat veszélyeire és következményeire egyaránt. Kettő úgynevezett „részeg” és drogos” szemüveget lehetett felvenni, melynek hatására összemosódott a világ, és nehezen lehetett tudni, hogy mi merre van. Ezekben a szemüvegekben kellett végigmenni egy bójákkal teli akadálypályán majd a végén karikákat kellett dobálni. A táborozók ezt a feladatot élvezték a legjobban, hiszen egyszerre volt nagyon szórakoztató, tanulságos és ügyességet igénylő is.

Összességében ez egy nagyon hasznos és élvezetes program volt a DUE táborozóknak, amely az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik ezt a lehetőséget.

Tótfalusi Fanni