Csigák vs Teknősbékák – Leonardo Da Vinci otthonában jártam

A toszkán vidék talán a legszebb része Olaszországnak. A dimbes-dombos táj sok hektárnyi szőlőssel és olívafa ültetvénnyel mesébe illően szép látványt nyújt. Az igazán csodálatos viszont az benne, hogy sok érdekesség maradt fent a környéken a történelmi korokból – a régi városokban sétálni utazásom során olyan volt, mintha visszaugrottam volna az időben.

Az Itáliai-félsziget északi részén elterülő toszkán vidék nem csak szépsége miatt, hanem az itt élt híres művészek miatt is kifogyhatatlan forrású turisztikai érdekesség. Leonardo Da Vinci például szülővárosáról, Vinciről kapta nevét, ahol ma egy múzeumban mutatják be a tervei alapján megépített gépeket.

Siena volt a legérdekesebb, ahol jártam. 17 contradaból (kerületből) áll, mindegyiket egy állat vagy természeti elem jelképez, amelyeknek eredete a 13. századig nyúlik vissza. Évszázados viszálykodás van a Csigák és a Teknősbékák között, de más kerületek sem szívlelik egymást. A versengésnek teret ad az évente kétszer megrendezett lóverseny, amelyet a híres főtéren tartanak. Az a kerület nyer, akinek lova a félkör alakú teret a leghamarabb futja körbe kétszer. Az ajándékboltokban mindenki a kedvenc kerületének saját színével és állatával ellátott szuvenírjeit tudja megvásárolni.

A Toszkán túrából a pisai ferde torony sem maradhat ki. Az épület megerősített alapjainak köszönhetően még sokáig fog mókás képek elkészítéséhez háttérül szolgálni a téren található dómmal és keresztelő kápolnával együtt.

Firenze mégis vitte a prímet. A legnagyobb élmény az Uffizi Képtár volt, ahol többek között megnéztük a Medúza című alkotást és Botticellitől A tavasz festményét is. A Vénusz születését pedig sose gondoltam, hogy valaha megcsodálhatom élőben. Természetesen a firenzei dómot és a Ponte Vecchio hidat is megnéztük. Sajnos ezt a napunkat elmosta az eső, de a Porcellino malackához még így is eljutottunk.

San Gimignanót más néven „kis Manhattannek” is szokták nevezni magasba emelkedő tornyai miatt. A településen minden épület vöröstéglából épült, és szinte minden út macskakővel volt kirakva. Megkóstoltuk a Gelateria Dondoli híresen jó fagyiját, a város pereméről csodás kilátás nyílt a tipikus toszkán tájra, amibe belelógott néhány olasz ciprus, ezzel téve teljessé a képet.

Szekeres Stefánia