Negyven év – régi DUE-táborozók üzenetei az idei jelentkezőknek

Tavaly elmaradt, de a DUE Médiahálózat idén nyáron újra, 40. alkalommal is elhozza neked a Médiatábort 2021. július 16. és 25. között. Ha még mindig nem hiszed el, hogy ez az év legjobb tíz napja, olvasd el, mit jelentett a régi táborozóknak.

Tóth Enikő, tartalommarketing-tanácsadó: „19 éve, hetedikesként érkeztem meg a DUE-táborba egy kazettás diktafonnal, cérnavékony hanggal és pöszén. A következő évben már önálló rádióműsorokat készítettem az iskolában, rendezvényeket szerveztem és dicsérték a szép kiejtésemet. 9 évig voltam táborozó, után még több évig aktivista. Ebben az időszakban robbant a web2.0, jött az iWiW, a Facebook, a valóságshow-k, a kattintás és lájkvadászat. Mi egy ilyen világban tanultunk meg kritikusan, etikusan, értékközpontúan tartalmat készíteni, De nem a szakmaiság a tábor legjobb része. A DUE egy nagy család. Volt, hogy együtt laktam a táboros barátnőmmel, volt, hogy fél Európán átrepülve meglátogattuk egymást a tábori csapattal. Volt, hogy később, kollégákként meghekkeltünk egy szakmai rendezvényt, vagy a semmiből újra összeálltunk egy nagy projektre, pont, mint a táboros időkben. A tábori ölelkezések, közös éjszakázások, bulik, csillagbámulós világmegváltások alatt sokszor mondták, azért vigyázzunk: „Az élet nem DUE-tábor”. Hát… az lehet. Az viszont biztos, hogy életre szól.”

Beke Dániel, a Comedy Centrál promófelelőse: „16 évesen egyáltalán nem tudtam, hogy mi szeretnék lenni, a táborba is csak véletlenül kerültem. Aztán ez lett A Nyári Esemény, amit szó szerint az előző tábor végétől vártam hosszú hónapokon keresztül, és amikor végre elkezdődött, mindig 10 tökéletes napja volt az évnek. A DUE-táborban láttam először rádióstúdiót, ott fogtam először mikrofont a kezembe, ott írtam az első cikkeimet, ott adtam (vagy kaptam?) az első csókot, ott szereztem nagyon nagyon sok barátot, ott kaptam az első pozitív visszajelzéseket, és ott döntöttem el, hogy én bizony az újságírással és a rádiózással fogok foglalkozni. Egy kommunikációs diplomával és sok-sok évvel később ma már nem újságírok, és (sajnos) nem is rádiózom, de azokat a dolgokat, amiket a DUE-táborban tanultam a csoportmunkáról, egymás bátorításáról, az ötletelésről, és később csoportvezetőként az emberek menedzseléséről és motiválásáról, még most is tudom hasznosítani. Azt is a DUE-tábor mutatta meg nekem, hogy akkor lesz a legjobb a munkád eredménye, ha élvezed, amit csinálsz. És a DUE-táborban egész biztosan élvezni fogod.”

Ollári Gergely, a Kisalföld újságírója (a képen középen): „2011-ben teljesen megváltozott az életem. Részt vettem Balatonfenyvesen az első újságíró-táboromban. Pillanatok alatt beleszerettem. A csoportvezetők és a szakmai vezetők az újságírás minden csínjára-bínjára megtanítottak. Közvetlen, gyakorlatias közegben dönthettem el, hogy a médiában szeretnék dolgozni. A reggeli rádióműsorok, a délelőtti foglalkozások, a délutáni aktív munka és az esti „kikapcs” az alakulótéren örök nyomot hagyott bennem. Később, amikor tördelőszerkesztőként segíthettem a tábor munkáját, akkor tudatosult bennem, hogy mit is ad ez a tábor az embernek. Örökre szóló tudást, örökre szóló barátokat és olyan élményeket, amelyek végigkísérik az ember életét. A szakma valóban nem könnyű, néha hibázik is az ember, de a DUE-táborokban kapott élmények és barátok mindig átsegítenek a nehézségeken. Csatlakozz te is!”

Bővebb információ a negyvenedik Médiatáborról és jelentkezés a mediatabor.hu oldalon.