Pécsen szerkesztik az év legjobb diáklapját – interjú a Confabula készítőivel

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának diáklapjai arattak elsöprő győzelmet az idei Tehetségkutató Diákmédia Pályázaton. A Confabula Major az első, a Confabula Minor a második helyezést nyerte el Az év diáklapja kategóriában a felsőoktatásban tanulók által készített lapok között. Kozák Bernadett jelenlegi, és Takács Bíborka, leendő főszerkesztő mesélt egyetemi magazinjukról.

Mit kell tudni a lap alapkoncepciójáról?

K. B.: A Confabula már 1992 óta létezik, sok generációváltáson esett át, nagyon sokféle szerkesztőség dolgozott már benne. A mindenkori szerkesztőség számára fontos, hogy minél modernebb legyen a lap: kifejezetten adunk az igényes megjelenésre, az igényes tördelésre, és arra, hogy – bár ez az Általános Orvostudományi Karnak a lapja – ne csak orvosi témák legyenek benne, hanem a szakterületükön kívül is művelődjenek az olvasóink, legyen szó akár tanárról, akár diákról. Rengeteg programajánlót írunk, születnek cikkek könyvekről, zenéről, érdekességekről, de mindig visszanyúlunk a gyökerekhez, az orvosi cikkekhez is.

Mi a különbség a két dobogós lap között?

K. B.: Latinul a major nagyobbat jelent, a minor pedig kisebbet, innen származik az elnevezés. Minorszámnak a rövidebb, nagyjából 40 oldalas lapszámokat nevezzük, amelyek csak online jelennek meg, a Major számok pedig a hosszabb, 60-65 oldalas, nyomtatásban is megjelenő számok. A tanulmányaink mellett sajnos nem fér bele az, hogy rendszeresen hosszú lapszámot készítsünk, és a minőséget is megtartsuk, de törekszünk arra, hogy minden félévben legalább egy nyomtatott újság legyen, további tartalmakat pedig online közlünk, sőt, az igényekhez igazodva próbálunk minél aktívabban jelen lenni a közösségi médiában is.

Hogy fér össze az orvosi képzés teljesítése az újságírással?

K. B.: Nagyon jó kérdés, mert nehéz az orvosi, sokat kell tanulni, ami rengeteg energiát vesz igénybe. Én menekülőútként, kikapcsolódásnak kerestem valami olyan tevékenységet, ami nem csak a szakmaiságról szól. Ezt találtam meg a Confabulában.

T. B.: Szerintem a hivatás, amit választottunk, csak sok év után hozza meg a gyümölcsét, hosszútávon kapunk csak visszajelzéseket, ezért fontos a napi tanulás mellett az, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzunk, ami feltölt minket azáltal, hogy azonnali pozitív visszajelzést ad.

Milyen témákat, cikkeket emelnétek ki az elmúlt időből?

K. B.: A ConfabulArt egy olyan rovatunk, ahol az egyetemen tanuló, művészi beállítottságú embereket mutatjuk be, ez mindig egy színfoltja a magazinnak. Nemrég megjelent nálunk a környezetvédelemről is egy nagyon alapos, minden igényt kielégítő helyzetjelentés, illetve egy nagyon érdekes írás az emberi komposztálásról.

T. B.: Rendre felkeresünk olyan hallgatókat, akik Erasmuson vagy más külföldi cseregyakorlaton vettek részt, és megosztanák az olvasókkal az élményeiket. Ezek a beszámolók a Kórházak A Világ Körül rovatban jelennek meg, mondanom sem kell, hogy ez az egyik legsokszínűbb szegmense a lapnak.

Említettétek, hogy mindig visszatértek a klasszikus orvosi témákhoz.

K. B.: Igen, kifejezetten ismeretterjesztésre szánjuk a Klinikai Kalauzt, ahol az egyetemi klinikákat mutatjuk be, főleg az alsóbb évesek számára, hogy ezáltal egy kis ízelítőt kapjanak a kutatási területekről, mire a klinikai éveikbe kerülnek. Sok esetben pedig a kombináljuk az ismeretterjesztést az érdekességekkel. Van egy rovatunk például, ahol az egyetemen dolgozó sikeres nőket, professzor asszonyokat mutatjuk be, olyankor is törekszünk arra, hogy az adott személy mellett  az ő saját kutatási területét is megismertessünk az olvasókkal.

Szerintetek mi fogta meg a zsűrit a lapotokban?

K. B.: Pécs kifejezetten szerencsés hely a kultúra szempontjából, nagyon sokféle érdeklődésű ember tanul ott, így bőségesen van témánk. A tördelőinknek hála, a színvilág, a külalak is nagyon szépen kialakított, szerintem ez is szerepet játszott, illetve az, hogy a sokszínűségre törekszünk: legyenek meg a tartalmas, de a könnyed olvasmányok is, a klasszikus ismeretterjesztő írások éppúgy, mint az érdekességek, fun factek, mémek.

(Novák Henrietta)


(Nyitókép: A Confabula Major díjazása a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon. Fotó: Karvaly Bence)