Tájékoztatás az idei táborról

Kedves Barátaink!

Az elmúlt időszak legfontosabb tevékenysége a DUE Médiahálózatban a tábor szervezése mellett a mérlegelés volt.

Mérlegelnünk kellett sok mindent, hiszen sok fiatallal állunk kapcsolatban egy nyári táborban, akiknek nemcsak a szakmai fejlődéséért és a felhőtlen kikapcsolódásáért vagyunk felelősek, hanem az egészségükért is. Azt már hetek óta tudjuk, hogy a jelenlegi helyzetben a bizonytalanság a legbiztosabb, még akkor is, ha határozott rendelkezéseket kell figyelembe vennünk. Azt senki sem tudja, hogy mi lesz Magyarországon július első felében, amikor a 40. Nyári táborunkat rendeznénk meg. 

A legutóbbi rendelkezések arról szólnak, hogy hazánkban augusztus 15-ig nem engedélyezett a közösségi rendezvények megtartása. Bár ennek a kormányrendeletnek nincs a táborokra vonatkozó külön eljárásrendje, nem vártunk tovább és meghoztuk életünk legnehezebb DUE-s döntését: 2020-ban nem szervezzük meg a nyári tábort. Szerettünk volna tiszta helyzetet teremteni, nem akartuk tovább fenntartani a bizonytalanságot, hiszen ennél még a biztos rossz is jobb. 

Döntésünk hátterében az áll, hogy számunkra is az egészség a legfontosabb. Figyelemmel voltunk a diákok, a szüleik, a munkatársaink és az ő családjaik érdekeire. Ezzel együtt felvettük a kapcsolatot a szállásunkat biztosító céggel is, amely minden jó szándéka és akarata ellenére sem tudott konkrétumot mondani azzal kapcsolatban, hogy kinyithat-e nyáron és ha igen, akkor azt milyen körülmények között teheti meg. 

A tábor előlegét közel ötvenen befizették már, számukra az alábbi lehetőségeket tudjuk felajánlani:

  • az idén befizetett előleget átvihetik a jövő évi táborra, vagyis a most igénybe vett kedvezményeket a 2021-es táborban érvényesíthetik;
  • a korábban befizetett előleg az előttünk álló időszakban tervezett eseményeire is felhasználható, vagyis levásárolható;
  • akinek a fenti megoldások nem megfelelőek, az vegye fel a kapcsolatot az irodával a due@due.hu e-mail címen és vele külön egyeztetünk, természetesen a befizetett előleg visszautalására is van lehetőség.

A táborban minden évben nagyon sokan vesznek részt úgy, hogy előtte a Tehetségkutató Diákmédia Pályázaton nyernek erre lehetőséget. A pályázat eredményhirdetése a 2020. szeptember 22-23-i Országos Sajtófesztiválon lesz, a nyerteseket a későbbiekben levélben értesítjük, a díjaikat reményeink szerint az őszi, budapesti rendezvényen vehetik majd át. A legjobbak által elnyert tábori kedvezményeket a 2021-es táborban érvényesíthetik majd. 

Ebből is látszik, hogy az élet nem áll meg, de hogy ezt alátámasszam szeretnék két programot bejelenteni: 

A nyár folyamán útjára indítjuk a DUE Digitális Újságíró Akadémiát, amelynek részleteivel hamarosan a due.hu oldalon jelentkezünk. Ez egy szakmai képzés lesz azok számára, akik szeretnének megismerkedni az újságírás alapjaival, a média világával. Emellett pedig az őszi szünet idejére szervezünk egy néhány napos őszi tábort, amelybe szeretettel várunk mindenkit, aki részt akart venni a nyári táborban és azokat is, akik újként csatlakoznának hozzánk. Ezen a rendezvényen is készül majd rádióműsor, videó és újság. Reményeink szerint ebben nem gátol minket majd semmi. 

Az idei tábor lemondásával kapcsolatban rögzíteni kell még egy fontos tényt. Amikor a DUE vezetése tájékoztatta döntéséről a tábor vezetőjét és csoportvezetőit, akkor azonnal elkezdődött a 2021-es tábor szervezése, számítunk mindenkire egy év múlva, aki az idei rendezvény szervezésében és lebonyolításában részt vett volna. Mindent megteszünk azért, hogy a jövő nyáron mindenki eltölthesse velünk az év legjobb tíz napját. 

Balatonszepezd, Nagyberény, Velence, Törökoppány, Tata, Lakitelek, Mezőberény, Szanazug, Balinka, Fadd-Dombori, Balatonberény, Balatonfenyves, Balatonalmádi, Zánka, Eger, Balatonszárszó – ezekben a városokban íródik 1982 óta a Nyári újságírótáborok története. És ennek a mesés sztorinak lesz folytatása!

Egyelőre nincs más választásunk: legyünk fegyelmezettek és bízzunk benne, hogy hamarosan vége lesz ennek a nehéz időszaknak. 

A DUE elnökségének nevében,

Kecskés István
elnök