Japán iskolák

Japán általános iskolák

Minden japán gyermek 7 évesen kezdi az elemi tanulmányait. Ezen iskolák nagy része állami, és mindössze 1% a magániskola. A japán általános iskolákban 31 fő az átlag, szemben a magyar oktatással, ahol csak 23. A japán iskolákban az egyenlőség fontos szerepet játszik, mindenkinek kötelező az egyenruha, mindenki ugyanazt az ételt kapja, és az osztályközösség minden tagja egyenlő.

Japán középiskolák

A középiskolai oktatásnak két része van: az alsó tagozat és a felső tagozat. Előbbi a 12-15 éves korosztályra terjed ki, míg utóbbit a 15-18 évesek látogatják, az alsó tagozat elvégzése a kötelező. A japánok a legintelligensebb népnek számítanak a világon a World Atlas szerint (ezen a listán a magyarok a 16. helyen végeztek). Ez abból is fakad, hogy a japán iskolákban nagy a szigor és emiatt hatékonyabb a tanulás, de a fő oka ennek az eredménynek az, hogy a tanulást nem  korhoz, hanem teljesítményhez kötik.

Egyenruha

Bár a 80-as években Magyarországon még mindenütt kötelező volt, manapság kevés tanintézményben kell egyenruhát viselni. Japánban viszont körülbelül a 7-8. évfolyamtól ez alapvető elvárás.

A hagyományos egyenruha a fiúknak fekete, katonai  stílusú öltöny, a lányoknak pedig szalagokkal díszített matrózblúz és fodros szoknya, a nadrág tilos. A legtöbb iskolában emellett tilos a smink, a körömlakk, az egyedi frizura, sőt, még a szemöldök-fazonírozás is.

Nincsenek takarítók

Nem azért, hogy ötleteket adjak, de meg kell említeni, hogy a japán iskolákban maguk a diákok és a tanárok a takarítók. A napot azzal kezdik, hogy seprűt, felmosót ragadnak, és kitakarítják az iskolát. Még a vécét is maguk pucolják!

Nincs helyettesítés

Itthon minden iskolaigazgató rémálma felügyelet nélkül hagyni harminc diákot a teremben. Pedig Japánban pontosan ez történik, ha egy tanár megbetegszik. Az iskola megbízik a diákokban, hogy csendben, a helyükön ülve tanulnak.

Szombati tanítás

1992-ig egész Japánban egynapos volt csupán a hétvége. Bár manapság már nem kötelező, sok iskola változatlanul legalább havi egy szombatra tanítást szervez.

Étkezések

Japánban nincsenek iskolai étkezők. Maguk a gyerekek osztják ki az ételt a többiek számára. A diákok és a tanárok együtt étkeznek a tanteremben, az asztaluknál. Mindenki ugyanazt eszi. A japánok a pazarlás ellenzői, ezért a legválogatósabb diáktól is elvárják, hogy üresen adja vissza a tányérját. Fontos megemlíteni, hogy a japán diákok nem vihetik saját ételüket az iskolába.

(Tallósy Áron, Suliújság, Szabó Magda Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola, Budapest)