Augusztus? Irány a Sziget Fesztivál!

Magyarország legnagyobb zenei fesztiválja idén 29. alkalommal zajlott le augusztus 10 – 15. között. A Hajógyári-szigeten található rendezvény idén is hatalmas sikert aratott a világ minden tájáról érkező zenészeknek köszönhetően. Többek között Billie Eilish, David Guetta, és az Imagine Dragons is hihetetlen hangulatot teremtve adták meg a kezdő löketet a hajnalig tartó bulizáshoz. De vajon mit rejt még a Sziget fesztivál?

Nem csak fellépőivel, hanem látványával és programlehetőségeivel is magával ragadta a fesztiválozókat idén a Hajógyári – sziget.  A nagy részét elfoglaló színpadokat és eltérő helyszíneket összekötő utakat színes lampionokkal és fényfüzérekkel díszítették fel, valamint az ételes standok előtt elhelyezkedő padok is hangulatvilágítást kaptak. Minden évben elhelyeznek egy eldugott bulisátort, ami egy mobil vécéből nyílik, melynek különlegessége, hogy a fesztiválozóknak kell keresniük a titkos helyszínt. Nekem is sikerült rálelnem, és az egyik kedvenc esti partizós helyemmé vált.  A körülbelül ötször öt méteres helyszínt csupán egy kis keverőpult és egy secret cube felirattal ellátott tábla díszített.

Napközben sem lehetett unatkozni, hiszen mindenféle változatos programmal várták az ide látogatókat. Az én egyik kedvenc helyszínem az ArtZone volt, ahol különböző sátrak voltak felállítva más-más kreatív foglalkozással. Lehetett újságpapírból kivágott installációkat készíteni, valamint kis lapokra színes filcekkel írni és rajzolni; a végén a kész műveket kitűzték, hogy egy nagy művészeti egységként lehessen megcsodálni. Azonban a legjobban a zene sátor tetszett, ugyanis különböző hangszereket ki lehetett próbálni, és teljesen ismeretlen emberekkel tudtam együtt zenélni. Ide tartozott még egy csembaló, amire bárki bármit ráfesthetett, és a hét végére a szivárvány minden színében pompázó hangszerré vált. Az egyik legkedvesebb területe a fesztiválnak a Vándor Vurstli volt, középpontjában az öt fülkés kisméretű óriáskerékkel. A díszletnek és a sok szórakoztató játéknak köszönhetően egy békebeli vidámpark hangulatát keltette. A fesztivál elgondolkodtató, ezáltal egyik legérdekesebb helyszíne a Before i die fal. A nagy kiállított táblának az a szerepe, hogy mindenki ráírjon valami olyat, amit még mindenképp meg szeretne élni. A feliratokat olvasgatva érdekes volt megfigyelni, ki mit tart lényegesnek, és mi az, ami igazán fontos az emberek életében.

A napközbeni meleget párakapukkal és ivóvíz pontokkal próbálták számunkra elviselhetőbbé tenni a szervezők. Ha van negatívuma a Szigetnek, az az, hogy nagyon kevés helyre lett kihelyezve víztöltő állomás; ahol viszont volt, onnan friss hidegvízhez lehetett hozzájutni. A Sziget Fesztivál egyik fő üzenete a környezetvédelem fontossága, ezért az italokat Repohában szolgálták fel, amiket bármelyik bárban vissza lehet váltani. Az újrahasznosítás érdekében megmaradt textilekből pedig fejpántot lehetett készíteni, vagy természetvédelemmel kapcsolatos táblákat festeni.

Egy biztos: a Sziget Fesztivál a nyaram egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amely alatt örök emlékeket szereztem. De mit adhat még a Sziget? Mint ahogy a fesztivál szlogenje is mutatja: a szabadságot a főváros szívében.

(Szekeres Stefánia)