És te mire mész? – októberi programajánló

Ugyan már vége a vénasszonyok nyarának is, de nem kell megijedni, hiszen az ősz megannyi izgalmas programot tartogat számunkra akár családdal, akár barátokkal kívánunk kikapcsolódni. Számtalan kulturális eseményből kiválasztottunk négyet, amelyek a legizgalmasabbaknak ígérkeznek októberben.

 

Kártyajáték – Budapest, október 1.

Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös előadássorozata az idei évben is folytatódik. A következő darab az Akvárium KisHall termében lesz látható, a belép 4000 forint. A Kártyajáték célja, hogy a művészek olyan módon folytassanak dialógust az aktuális intellektuális vagy érzelmi élményeikről, hogy az a közönség számára is elgondolkodtató legyen. Az előadást segíti egy pakli kártya, ami a lapokra felírt hívószavakkal irányítja az este menetét. “Nem színház, hanem játék. Olyan szabad előadás, amelyben két barát próbálja meglepni egymást.” -mondta Beck Zoltán A 2022-es Zsámbéki Nyári Színház előtt. A színpadon verset szavalnak, zenélnek, anekdotáznak – mindezt a közönség együttműködésével.

Pásztorforgatag – Nyíregyháza, október 15.

A Sóstói Múzeumfalu Szent Vendel, a pásztorok védőszentje napján ad otthont az eseménynek, ami a pásztorkultúra hagyományát élteti. Október közepén a pásztorok a jószágok behajtása és a számadás mellett vásári mulatságokat tartottak, hogy kipihenjék a nyári munkát. A forgatag mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, íjászbemutatóval, lovaskocsikázással, népi játszóudvarral, ételkóstolással, hortobágyi csikós bemutatóval, kutyás tereléssel, falusi vásárral és népi pásztortáncokkal várja a látogatókat 9-16 óráig. A belépési díj felnőtteknek 1200, gyermekeknek és nyugdíjasoknak pedig 600 forint/fő.

Öreg-tavi Nagy Halászfesztivál – Tata, október 20-22.

A neves fesztiválra szokás szerint a tatai Kastély téren és a Tópart sétányon kerül sor. A látogatók nem csak a tradicionális halfogó eszközöket és a halfogás művészetét ismerhetik meg, hanem különféle programok is várják őket. A látványhalászat mellett a két napban az idősebbek kedvéért koncertek, színpadi programok és kirakodóvásár várható, míg a kisebbeket a gyerekműsorok és a vidámpark kápráztathatja majd el. Gasztronómia terén a halfőző mesterek különféle halászlevekkel és sült halas fogásokkal készülnek, természetesen persze a neszmélyi borok sem fognak lemaradni a menüről. A részvétel ingyenes.

Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál – Budapest, október 20 – 29.

A fiatal filmrajongók idén is örülhetnek, ugyanis idén is elhozza nekünk az Aranymókus a legújabb filmeket és megannyi izgalmas programot. Az idei év különlegessége, hogy külön szervezik meg a gyerekeknek, illetve a fiataloknak a fesztivált, így két hétvégén át (okt. 21 – 22. és 28 – 29.) élvezhetik az előadásokat és interaktív programokat az érdeklődők. Az első hétvégén a Corvin Moziba érkezik többek között a fesztivál meghívására Reisz Gábor rendező, Thuróczy Szabolcs színész és Vadócz Edina maszkmester, de a nap folyamán castingokon is részt vehetnek a fiatalok. A második hétvégén is olyan nevekkel találkozhat a közönség a Kristály Színtéren, mint Zsurzs Kati, Gryllus Vilmos vagy Peller Mariann; a továbbiakban pedig olyan kreatív foglalkozások várják a kicsiket, mint a csapófestés vagy a kaszkadőr workshop. A jegyek hamarosan elérhetőek, de addig is érdemes böngészi a további programokért és filmekért a fesztivál honlapját, https://www.cinemira.hu/ .

(Tóth Katinka)