Este egy mozi? Novemberi újdonságok a filmvásznon

Miután díjat nyert Velencében a Magyarázat mindenre c. film, mindenki felkapta a fejét a magyar filmekre, és sorra rohamozták meg a mozikat. Azonban a hazai filmgyártás továbbra sem hagyja magára nézőit, négy új alkotást tekinthetünk meg idén novemberben, amikre érdemes is elmenni, ha jól szeretnénk teljesíteni a DUE által szervezett hetedik Nagy Magyar Filmteszten!

Elfogy a levegő – Bemutató: november 2.

A történet főszereplője egy középiskolában irodalmat oktató tanárnő, Ana (Krasznahorkai Ágnes), aki diákjai figyelmébe ajánl egy Arthur Rimbaud és Paul Verlaine testi-lelki kapcsolatáról szóló filmet. Később ezért az egyik diák szülője feljelenti, és elindul egy láncreakció, melynek során kollégái és az iskola igazgatónője is ellene fordulnak. A film a 39. Varsói Filmfesztiválon elnyerte kategóriájának fődíját, emellett pedig számos kritikus elismerését is kiérdemelte. Moldovai Katalin az NFI Inkubátor Programjában elkészített filmjét megtörtént események ihlették.

Mesterjátszma – Bemutató: november 9.

A film Stefan Zweig Sakknovella c. regénye alapján készült, amely 1956 novemberében játszódik. Egy szerelmespár, Márta és István (Varga-Járó Sára, Váradi Gergely) mellett feljut az utolsó menekülteket szállító vonatra B, a katolikus pap (Hajduk Károly) is, akiből kínzással akarják kiszedni, hová tartanak a vonaton elrejtett egyházi ereklyék. A szereplők útjai egy mindent eldöntő sakkjátszma során kereszteződnek, melyen a kincsek mellett a szerelmesek sorsa is a tét. Tóth Barnabás új filmjét először szeptemberben láthatta a közönség a CineFest Miskolci Filmfesztiválon, ahol a film elnyerte a közönségdíjat.

Éger – Bemutató: november 16.

Zsolt és Károly (Schmied Zoltán – Nagy Zsolt) az évek során váltak egyszerre legjobb barátokká és ellenségekké. Az egyetem után útjaik elválnak, egészen addig, amíg a reményvesztett Zsolt be nem kopogtat Károly ajtaján. Találkozásuk olyan dominóeffektust indít el, ami rájuk és szeretteikre egyaránt hatással lesz. Az adósságot mindig meg kell fizetni… Nagy Borús Levente első nagyjátékfilmjét Tantrum című kisfilmje előzte meg, amely a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon programjában is szerepelt.

 

Semmelweis – Bemutató: november 30.

1847, Bécs. Semmelweis Ignác (Vecsei H. Miklós), az ifjú orvoskutató elhivatottan keresi a gyermekágyi lázat kiváltó kórokozót, melyben egy fiatal nővér (Nagy Katica) is segítségére lesz. Miközben közelebb kerülnek egymáshoz, Semmelweis felveszi a küzdelmet főnöke idejétmúlt nézeteivel és az anyák megmentőjévé válik. Az orvos életét feldolgozó film Koltai Lajos rendezésében november 30-án kerül a filmvásznakra.

(Millei Anikó)