Fiatalok értékrendjére kíváncsi a budapesti rövidfilmfesztivál

Pályakezdő, elsősorban diák alkotók filmes munkáira írt ki pályázatot az A mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztivál. A szervező Budapest Művelődési Központ azt várja a nevezőktől, hogy filmes eszközökkel mutassák meg, mit jelent számukra az a kifejezés, hogy érték. A versenyre animációs és élő szereplős kisfilmekkel is lehet jelentkezni. A díjakról egy három fős zsűri dönt, köztük Kecskés Karina színésznő.

 A Budapesti Művelődési Központ ötödik alkalommal hívta életre az A mi Kultúránk (AMiK) rövidfilmfesztivált azzal a céllal, hogy elsősorban fiatalok filmes eszközökkel fogalmazzák meg, milyen értékek fontosak számukra a hétköznapokban. „Suli, buli, hobbi, haverok, jövőtervezés, vagy talán a magasabb kultúra, esetleg az alkotás, valami új dolog teremtése?” – teszik fel a kérdést a szervezők. A fesztiválra műfaji megkötés nélkül minimum 1, maximum 30 perces alkotásokkal lehet nevezni animációs és élő szereplős kategóriában május 7-ig.

– Idén, Budapest 150. évfordulójának tiszteletére Budapest kulturális sokszínűségét bemutató kisfilmeknek külön kategóriát szentelünk, Budapest Kult címen – mondta el Oláh Sándor, a fesztivál főszervezője.

A beérkezett pályamunkákat egy három fős zsűri véleményezi: Kecskés Karina színésznő, Módy Luca story-board rajzoló, illusztrátor és Papp Máté, a tavalyi AMiK legjobb rendező kategóriájának nyertese.

– A filmművészet a legösszetettebb művészeti ágazat, színészként számomra a legnagyobb kihívás és örömforrás is egyben – fogalmazott Kecskés Karina. – Nagyon izgalmas számomra, hogy a Budapesti Művelődési Központ szervezése által létrejött rövidfilm fesztivál zsűri tagjaként bepillantást nyerhetek, mit is gondolnak a mostani fiatalok a világról, mi fontos számukra, hogyan tudják megfogalmazni az érzéseiket, mit jelent számukra a kultúra. Kamasz lányom által látom, hogy a mai kor gyermekének mennyire fontos, hogy a világban láttassa magát. Szerintem nagyon nem mindegy, hogy ez milyen módon és milyen áron történik. Zsűritagként lehetőséget látok abban, hogy bátoríthassak tehetséges fiatalokat és tágítsam látóteremet, egy közös tanulás által.

A filmfesztivál május 23-tól 26-ig tart a Puskin moziban, ahol a legjobb alkotásokat levetítik. A rendezvény utolsó napján kihirdetik a győzteseket, és átadják a díjakat. A pályázatról további információ a bmknet.hu oldalon található.