Jelen és jövő találkozása – a Brain Bar fesztiválon jártunk

Szeptember 21 – 22. között rendezték meg immár 9. alkalommal a Brain Bar fesztivált a Magyar Zene Házában, amely főként a jövővel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozott. De mit is takar ez pontosan?

A Brain Bar Európa egyik legnagyobb jövőfesztiválja; idén különösen kiérdemelte ezt a jelzőt, hiszen nagy hangsúlyt fektetett a fizikális és mentális egészségre és a sokakat foglalkoztató mesterséges intelligenciára. Ezekre a fő témákra épült 100 különböző program, és több mint 120 előadóval találkozhattak a fesztiválozók a két nap folyamán – külföldivel és hazaival egyaránt.

Erősen indult a programsorozat, hiszen elsőként Dr. Sophie Bostock, alváskutató lépett fel az Beating insomnia névre hallgató előadásával. A Vision Stage, azaz a főszínpad már a korai órákban megtelt – és nem a kialvatlanság miatt.  Dr. Sophie korábbi kutatásai során megszerzett tudás segítségével az előadáson bebizonyította azt, hogy nem feltétlen a kékfény miatt marad ébren az emberek többsége: a folyamat már napközben elkezdődik, ugyanis a kialvatlanságot elsősorban a stressz okozza. A tökéletes pihentető alváshoz és a mindennapi sikeres teljesítményhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás, emellett pedig javasolta a naplóírást is – még akkor is, amikor nem érezzük magunkat stresszesnek, hiszen ezzel is segítünk agyunknak elérni a megfelelő nyugalmi állapotot. Az előadás végén, mint ahogy az egész fesztivál során, a közönség bátran feltehette kérdéseit, és találkozhatott az alváskutatóval a fesztivál területén.

Fotó: Brain Bar

Eztán a munka és a siker világa felé evezhettünk tovább – Kotsis Ádámmal, a Boston Consulting Group partnerével keresték az érdeklődők arra a választ, vajon mi szükséges a sikerhez, hogyan válhat munkánk során hasznunkra az AI és mit érdemes napjainkban tanulni ilyen gyors technikai fejlődés mellett. Egy biztos: ha nem találjuk meg lelki, mentális békénket, nem fogjuk tudni megtalálni erősségeinket sem, és nem lehetünk igazán sikeresek.

A Magyar Zene Házánál járt többek között a CIA volt elemzője, Martin Gurri és Kam Jandu, a budapesti Liszt Ferenc repülőtér vezérigazgatója is. Az előadások között a jó hangulatot többek között a Band of StreetS zenekar, Kun Ádám háromszoros BMX bajnok és Anouk Wipprecht Hi, tech divattervező ruhabemutatója biztosította. A délután folyamán a fesztiválozók a hip-hop jövőjéről hallgathattak meg egy beszélgetést, melynek résztvevői a műfaj hazai képviselői voltak, Sisi, Eckü, 6363, Busta Pista és a házigazda, Lil Frakk. A napot Sisi és Lil Frakk koncertje zárta.

A jövőfesztivál második napján is kiemelkedő előadásokat hallhattak a nézők – ezek közül is kiemelendő Thuróczy Bertalan, orvosbiológiai mérnök, aki elszántan kutatja, hogyan segíthetnek a különböző modern eszközök egészségünk megtartásában. Miután 21 évesen legyőzte a rákot, céljául tűzte ki a tudatos egészséges életet, és olyan technikai eszközök fejlesztésébe kezdett, amelyek számos beteg segítségére lehetnek a hétköznapok során. Példaként említhető az a biocenzorokkal ellátott kesztyű, amely a Raynaud-szindrómás betegek segítségére szolgálhat, hiszen már percekkel előre tudja jelezni a perifériás érszűkölés jeleit. Az előadás során a kesztyű mellett olyan technikai eszközöket mutatott meg a közönségnek, mint a cenzoros gyűrű és karkötő, amelyek első sorban az alvásminőséget figyelik, de vérnyomás- és a pulzusmérésre is alkalmasak. Futni, hinni, élni című könyvben kifejti többek között a rákkal való küzdelmeit és motivációját, de a még szerkesztés alatt álló új kötete is ígéretesnek hangzik.

Fotó: Brain Bar

A nap folyamán ellátogatott még a fesztiválra Baán László, a Szépművészeti Múzeum vezérigazgatója, Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletfejlesztéséért felelős igazgatója és a MOME oktatója, az Ustory Branding alapítója, Ruppert Dániel is, és közösen keresték arra a választ, hogy vajon a digitalizáció és a kultúra képes-e együtt dolgozni a jövőben. Kiderült, hogy az emberek többsége általában fél ennek a kettőnek a találkozásától, ám az előadók szerint ez inkább egy lehetőség, mintsem veszély a kultúrát illetően. A kultúra, és vele együtt a művészet örök, így noha a COVID-járvány elősegítette a digitalizációt, a művészet elveszni sosem fog, csak modernebbé válik.

Az előadók palettáját tovább színesítette még a világhírű, New Yorkban praktizáló pszichoterapeuta és best-seller szerző Esther Perel, aki idén először lépett színpadra hazánkban, valamint Christine Flaspohler, a NASA űrruhatervező mérnöke. A nap további részében Kiss V. Balázs bűvész, illuzionista a mutatványaival, Solére pedig énekhangjával varázsolta el a közönséget.

Noha a zsúfolt menetrend olykor nagy csúszásokban volt, a látogatókat egészen estig a Magyar Zene Házában tudta tartani a Brain Bar programjaival. Ennyi előadás után nem meglepő, ha az ember nehezen tud egyet kiválasztani kedvencéül… A két nap folyamán megkérdeztünk néhány látogatót arra keresve a választ, mit tartottak a legérdekesebbnek és mit gondoltak az idei jövőfesztiválról. Bár nagy részük most vett részt először ilyen eseményen, mindannyian pozitívan nyilatkoztak a programokról, a fesztivál felépítéséről és stílusáról. Sokan a szakmailag professzionális előadókat emelték ki, de voltak olyanok is, akiket a közvetlen, baráti környezet fogott meg leginkább. A kapcsolatépítésre és a munkalehetőségek keresésére is lehetőségük akadt a résztvevőknek, és bár egy jövőfesztiválról van szó, nem csak a technológiai fejlődés témája volt terítéken, hanem a jó hangulat is, ami felülmúlta várakozásaikat.

(Bogdándy Tamara, Millei Anikó)