KULTUP – belenősz a kultúrába

Amikor iskolai programokra gondolunk, a sportnap vagy a DÖK-nap juthat eszünkbe, de mi a helyzet a kultúrával? A Déryné Program új projektje, a KULTUP – „Belenősz a kultúrába” célja a középiskolások színházi és művészeti élményekhez juttatása. Egy rendhagyó tanítási nap színházzal, zenével, irodalommal – közösségépítés a művészet erejével.

A program célja, hogy minél több fiatal megtapasztalja a művészet adta lehetőségeket, és nyitottá váljanak az új dolgok iránt – mindezt teljesen ingyen. Lehetőségem nyílt egy ilyen színházi témanapot megtekinteni a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában.

A 7. osztályosokat a Rippel fivérek bemutatója kápráztatta el a reggeli órákban, majd egy rövid artistaművész bemutató és egy bemelegítő mozdulatsorozat után a kicsiknek tanítottak meg egyszerű artista gyakorlatokat; például egy hatalmas felfújható matracpályán szaltózhattak a bátrabbak. A felsőbb évesek a Déryné Társulat tantermi előadásával indíthatták a napot. Ezen a foglalkozáson Petőfi Sándor életét mutatták be egy 45 perces színdarabban, ezután a színészek a közönséggel együtt elemezték ki a látottakat. A darabban megjelentek Petőfi művek is: hallhatták barátjával, Arany Jánossal való közös levelezésük egy-egy részletét, feleségéhez írt Szeptember végén című versét, de felhangzott a Nemzeti dal is. Noha egyszerű díszlet és jelmezek jellemezték a darabot, a néző mégis ott érezhette magát Petőfi mellett.

Míg itt mindenki elcsendesedett, addig a szomszéd teremben beköszöntött a káosz; az Euréka Games csapata így vezette be azt a közösségi vetélkedőt, ami felébresztette a versenyszellemet két osztály között. Ezen az órán a csapatok különböző feladatokat kaptak, amiket be kellett mutatni a játékvezetőknek; ha sikeresen teljesítették, kaptak egy pontot. Táncos gyakorlatoktól kezdve az aláírásgyűjtésen át a fotós feladatokig mindenféle kihívással meg kellett küzdeniük a diákoknak, hogy végül az egyik osztály megszerezze a dicsőséget, no meg a KULTUP menő, pipázó Arany János logóval ellátott pólóit. A szünetekben az első emeleten várta a gimnazistákat a Ludwig Trupp színtársulat, akik humorral megspékelve, anekdotikus jelenetekben adták elő Arany János Toldiját, de bemutatták A helység kalapácsát is. Nagy érdeklődés fogadta a szünetszínházat: a folyosókon és a lépcsőkön alig lehetett megmozdulni.

Beatbox és irodalom? Meglepő, de működik. Fekete János Jammal megzenésített költészet előadásán először a fiatalokkal együtt különböző tevékenységek hangjait imitálták, versek hangulatait elemezték, majd közösen megzenésítették a Nemzeti dalt. Bánki Beni óráján a szépirodalom találkozott a mai hiphop dalszövegekkel. Olyan költők veseit kapták kézhez, mint Pilinszky János vagy József Attila, amelyeket például egy Valmar szövegével illesztettek össze. Emellett elhangzottak Carson Coma és DESH dalok szövegrészletei is.

A szórakozás mellett komolyabb témakörrel foglalkozott a Budapesti Filharmóniai Társaság: a diákokkal arra keresték a választ, mit is jelent magyarnak lenni. Puskás, a hungarikumok, minden, ami eszünkbe juthat, csupán a jéghegy csúcsa. Számos nézőpont, érv és ötlet hangzott el.

Mi az a kultúra? Szokásaink, mindaz, amiből az ember tanulhat, tapasztalhat, kifejezhet. Fontos, hogy foglalkozzunk vele, hiszen amellett, hogy számos lehetőségünk származhat belőle, mi biztosítjuk fennmaradását a jövőben. De hogyan maradhat fenn, ha nem adatik meg hozzá mindenhol a lehetőség? A KULTUP idén februárban jött létre, hiánypótló szerepet tölt be. Noha digitálisan sok minden elérhető az interneten, és a diákok rengeteget tanulhatnak az iskolapadban, ezek mégsem tudnak annyit hozzáadni személyiségükhöz, mint a személyes tapasztalat. Mini színházi előadásokból, és azt követő rövid értelmezésekkel is rengeteget tudhattak meg a diákok a különböző kötelező olvasmányokról. Ezen kívül számos drámajátékban, táncos programban, népzenei előadásokon találhatták meg magukat, és engedhették közelebb magukhoz a magyar kultúrát. Ebben segített a témanapon még Grecsó Zoltán a Willany Leó Táncszínházzal, Várnagy Andrea, zeneszerző, az Aztabanda és a Rákóczi Szövetség. Noha ez csak egy nap volt a sok közül, érdemes ellátogatni a program honlapjára, a https://kultup.hu/ -ra, de szívesen adnak tájékoztatást a +36703130505 – ös telefonszámon, hiszen számtalan programmal várják az iskolák jelentkezését.  Tanítási célokra, de akár egy egyszerű, izgalmas kikapcsolódásként is tökéletes választás lehet a KULTUP iskolai témanapja.

(Millei Anikó)