Kulturális feltöltődés a hideg hétköznapokon

Biztosan mindenkivel elő szokott fordulni, hogy úgy érzi, jó lenne végre elmenni valamilyen kulturális programra, de nem talál semmi konkrét ötletet az interneten. Ezen segíthet ez a rövid lista és kedvcsináló a téli időszakban. 

Színház

A Fahreinheit 451, a Radnóti Színház előadása Ray Bradbury azonos című regényéből készült. A színdarab modern, okos képernyőket alkalmaz, ezek által lesz filmszerű az előadás. A témája elgondolkodtató, aktuális, a darab teljesen magával ragadja a nézőt.
Érdekesség, hogy a könyv először novella volt, ami A tűzoltó címet viselte. A mű egy disztópia; a tűzoltók azok az emberek, akiknek a feladatuk, hogy elégessék a még megmaradt, titokban őrzött könyveket. A könyvek a kultúrát szimbolizálják, ami teljesen eltűnt a Fahreinheit 451 szereplőinek életéből. A mostani szokásaink, ünnepeink, hétköznapjaink megszokott eseményei eltűntek vagy gyökeresen átalakultak. Ezt a világot követhetjük nyomon Montag, egy tűzoltó szemszögéből.

Az előadásban minden mozzanat váratlan, izgalmas, gördülékeny, amiket tovább lehet fejteni. Humor is bőven van benne, bár ha néha morbid. A végén azt érezzük, hogy ez csak egy kis töredék volt, amiben rengeteg minden van és csak arra vár, hogy továbbgondoljuk.

Kiállítás

Az El Greco a Szépművészeti Múzeum aktuális kiállítása, ami mindenki számára nagyon érdekes lehet. El Greco vagyis Domenikosz Theotokopulosz Kréta szigetén született, görög-spanyol festő volt. A kiállítás jelentősége, hogy az első magyarországi kiállítás, ami El Greco életművével foglalkozik. A művész legtöbb képe Spanyolországban látható.

Minden festő képeiben megtalálhatjuk azt, ami számunkra különleges, kedvenceket választhatunk. Az El Greco kiállítás is így ragadja meg a tekintetet.

El Greco stílusának jellemzője, hogy az alakokat testükhöz képest aránytalanul kicsi fejjel és megnyúlt nyakkal jeleníti meg. Ami különösen érdekes a kiállításban, hogy kronologikusan haladva megfigyelhetjük a stílusfejlődését, bár a korai éveiben még nehezen akadhatunk a stílusjegyek nyomára. Megfigyelhetjük, hogyan ismerkedett meg a festő a reneszánsz stílusaival, hogyan alkalmazta őket, majd hogyan formálta őket egészen egyedivé. A ruhákat erős kontraszttal festette meg, kihangsúlyozva az anyagon megcsillanó fényt, ami valóságossá, megfoghatóvá teszi a festményt, de egyben elrugaszkodott és mesebeli hatást is kelt.

Az Álmok Álmodói színvonalas kiállításnak a Millenáris park ad helyet. Magyar tudósok találmányait, kutatásait, eredményeit ismerhetjük meg általa interaktív módon. Technikai, orvostudományi, matematikai, űrkutatási eredményeket láthatunk.

A kiállítás azt mutatja meg, hogy a tudományok mennyire izgalmasak. Eljuthatunk a Marsra (VR szemüveggel), betekinthetünk a sebészetbe egy szimuláció segítségével, megtudhatunk érdekes dolgokat az agy működéséről, és folyamatban lévő kutatásokról olvashatunk.

Az Álmok Álmodói kiállítás nagyon sok információval szolgál. Jó megismerni a magyar tudósókat, a történetüket, inspiráló lehet, ha valaki ilyen területen szeretne továbbtanulni.

Film

Ha egy elgondolkodtató filmélményre vágyunk a szürke hétköznapokban, akkor tökéletes választás lehet a She Said. Jodi Kantor és Megan Twohey a The New York Times Pulitzer-díjas riporterei azonos című könyve alapján készült ez a film. Igaz történeten alapszik. Nagy jelentőségű alkotásnak minősül, mivel ez segített megtörni a hollywoodi szexuális zaklatások körüli csendet.

A film közben sikerül egy kicsit jobban megértenünk, hogy min mennek keresztül ezek a nők. Egyre jobban gyűlik bennünk a feszültség, ahogy ezeket az ijesztően valóságos eseményeket látjuk, és a film vége felé van egy pont, amikor ez kirobban.

Nagy hatású film és jó, hogy ilyen komoly témákat is feldolgoznak, mert ennek van értelme.

(Saád Anna)