Kulturális seregszemle Erdélyben – a Kolozsvári Magyar Napokon jártunk

Immár 14. alkalommal rendezték meg Erdély legnagyobb kulturális fesztiválját, a Kolozsvári Magyar Napokat. Augusztus 13 – 20. között ötven helyszínen várta megközelítőleg ötszáz program az érdeklődőket.

Míg Magyarországon a Szent István Napok zajlottak, addig Kolozsváron a Kincses Kolozsvár Egyesület által szervezett Magyar Napok keretében ünnepelhette a közönség az államalapítást. Ebben az évben is rengetegen, több, mint 220 ezren látogattak el a rendezvényre.

A fiatalok körében az egyik legnépszerűbb helyszín a város főterétől csupán néhány perc sétányira található Ifjúság Udvara volt, ahol szervezők nap mint nap változatos programokkal várták az érdeklődőket. Részt vehettek gondolatébresztő előadásokon, ahol bárki kérdéseket intézhetett az előadókhoz. Nagy sikere volt a Mémek erdélyi stílusban – a lokális humor világa című előadásnak, de számos fontos és időszerű kérdéseket felvető beszélgetést is hallhattak a látogatók. Ilyen volt például a közösségi média használatáról szóló beszélgetés, ahol a jelenlévők olyan sokakat érdeklő kérdéseket vitathattak meg, mint a fotók jogszerű felhasználása a közösségi oldalakon. Különleges programként a szervezők egy kvíz night-tal is készültek. A színpadi beszélgetések közben különféle workshopok is zajlottak, ahol többek között vászontáskák, füstölőtartók készítésével próbálkozhattak a kreatív látogatók. Nagy érdeklődést váltott ki Boris Kálnoky könyvbemutatója is. Az MCC Média Iskola vezetője Őseim földje – a Kálnoky család története című könyvét mutatta be. A beszélgetés után az MCC Press kihelyezett standjánál a résztvevők meg is vásárolhatták az említett kiadványt.

Az udvar a rendezvény minden napján érdekes programokat kínált. Izgalmas beszélgetések zajlottak az oktatási törvényekről, az extrém sportokról, de még olyan újszerű témákról is, mint például a mesterséges intelligencia hatása a kisebbségi jogokra. A meghívott előadók között szerepelt a Lóci Játszik együttes is, akik Zenekari élmények a színpad túloldalán címmel meséltek tapasztalataikról.

A fesztivál ebben az évben is számos koncerttel várta az érdeklődőket. Fellépett az EDDA Művek, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, Kalapács József, Rudán Joe, Varga Miklós, valamint a Lóci Játszik és a Honeybeast is; a gyerekek nagy örömére Halász Judit is koncertet adott. A rendezvény zárónapján Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates lépett a színpadra.

A szervezők az esemény közösségi média oldalán ezekkel a sorokkal búcsúztatták a 14. Kolozsvári Magyar Napokat: „Kolozsvár addig létezik, amíg a benne élők magyarul énekelnek és táncolnak. A Magyar Napok közönsége pedig bebizonyította, hogy Kolozsvár igenis létezik!”

(Botos Mici)