Maratoni felolvasás mindenkinek!

Idén ismét megrendezik a 25 órás Wass Albert felolvasó maratont Kárpát-medencében és azon is túl. De hogyan indult az egész? Hány helyszín lesz idén? Miért éri meg csatlakozni a programhoz, és egyáltalán ki volt az a Wass Albert?

2003-ban egy debreceni lakosnak támadt egy ötlete: Wass Albert műveiből egyszerre több helyszínen 24 órás felolvasást kellene tartani, és ezzel a világcsúccsal felhívni a figyelmet az író munkásságára.

Az akció sok szempontból tekinthető sikeresnek, hiszen a világcsúcs mellett, azóta is minden évben sor kerül egy ilyen felolvasó maratonra számos helyszínen. Ugyanakkor tény, hogy Wass Albert bár bekerült az iskolai tananyagba, továbbra is a kevésbé ismert írók közé tartozik, akinek neve a többség esetében elsikkad a huszadik század óriásai mellett.

Kicsoda Wass Albert valójában? Egy nagy múltú, erdélyi nemesi család tagja. 1908-ban született, és 1998-ban halt meg. Több regényt is írt. Versei közül az Üzenet haza című költemény az egyik legismertebb. (Ebben olvasható a következő híres sor is: „ A víz szalad, a kő marad, a kő marad.”)

Önkéntesen csatlakozhat bármilyen helyszín a kulturális a programhoz, ami több kis egységből áll össze. A felolvasó maraton Facebook-oldalán február elején számoltak be arról, hogy idén 30 helyszínen már biztosan sor kerül a programra.

Esztergom térségében a Laskai Osvát Antikvárium csatlakozott helyszínként az akcióhoz. Az üzlet társtulajdonosát és a helyi felolvasó maraton szervezőjét, Mezeiné Tomorszky Máriát kérdeztük, hogy miért érezték fontosnak a program felkarolását.

„2021 szeptemberében vendégünk volt Felvidékről, a naszvadi CSEMADOK Alapszervezet Mécsvirág Irodalmi Köre, tőlük hallottunk erről a programról először. Nagyon lelkesen mesélték, hogy a „Covid előtt” 30 órás felolvasó maratont sikerült tartaniuk.
A városuk apraja-nagyja, 20-30 km-es vonzáskörzete részt vett a programon óvodás kortól 100 éves korig, néhány felvidéki írót, színművészt is sikerült magukhoz vonzaniuk a programra, csodás volt a hangulat. Buzdítottak, hogy próbáljuk meg mi is, hiszen nálunk rengeteg könyv van, csak be kell lépni az antikváriumba, leemelni egy kötetet a polcról, és máris lehet fölolvasni. Addig-addig mondogatták, míg elolvastam a Szépmező honlapján leírtakat, elgondolkodtam a nagyon konkrétan megfogalmazott szervezési tanácsokon, és végül belevágtunk 2022-ben.”

A Laskai Osvát Antikvárium idén második alkalommal fog részt venni a maratonban, tehát komoly tapasztalattal még nem rendelkeznek. Tavaly náluk „mindössze” hat órán át tartott a program, ugyanakkor így is számos mű (nem csak Wass Alberttől) felolvasására került sor 20-30 fellépővel.

Nagy örömmel számoltak be arról, hogy idén eddig az alábbi írók, művészek tettek ígéretet megjelenésükre, programjuk fényének emelésére: Tarics Péter, Döbrentey Ildikó, Levente Péter és Dunajszky Géza.

Egy felolvasó maratonon – akár csak nézőként – részt venni igen élvezetes, ugyanakkor elég fárasztó program. A nehezebb olvasmányok ellenére viszont érdemes lehet az irodalmat kevésbé kedvelőknek is elmenni az egyik helyszínre, mivel ritkán szerveznek hasonlóan különleges kulturális eseményt hazánkban.

(Oláh Szabolcs)