Milyen lehet az élet telefon nélkül?

A világunkban szinte már elengedhetetlen, hogy a telefonunk nélkül éljünk. Hisz ezeken keresztül tartjuk a kapcsolatokat, a hírekről is itt értesülünk. Valamint ott a közösségi média melyet jó időtöltésnek gondolunk, de hatalmába keríthet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes média böjtöt tartani. Szarvas Hanga mesélt nekünk tapasztalatairól, aki több hónapig telefon mentes életet élt:

Mi motivált abban, hogy kipróbáld a telefonmentes életet?

Elsősorban magamnak szerettem volna bebizonyítani, hogy kivitelezhető és élhető telefon nélkül az élet. Fogságban éreztem magam a sok közösségi média használat miatt. Tudtam, hogy ez nem mehet így tovább, valahogy át kell vennem az irányítást.

A környezeted hogyan reagált a manapság szokatlannak számító döntésre?

Mindenki nagyon támogatott, de nem hitték, hogy tényleg végig tudom csinálni. Valójában ez is motivált, hiszen bizonyítani akartam, hogy nem irányíthatja az életem a szociális média!

Mivel töltötted ki a felszabadult időt?

A zenehallgatást meghagytam magamnak, mert tudtam anélkül nem működnének a mindennapjaim.  Sokszor bakelit lemezeket hallgattam, hogy még ilyen esetekben se kelljen a telefonhoz nyúlnom. Főztem, jógáztam és időt töltöttem a családommal, ha lehetett a természetben voltam. Mivel egy festői faluban élek, rengeteg lehetőség van elterelni a figyelmemet. Budapesten szerintem nehezebben lehet felhagyni a telefonhasználattal, mert sokszor csak ülsz a tömegközlekedésen és rutinból kapod elő a telefonod, csak hogy görgess valamit.

Manapság milyen gyakran használod a telefont?

Jelenleg sokkal kevesebbet használom, mint a ,,megpróbáltatások” előtt. Sokszor eszembe jutnak az igazi értékek, ilyenkor azonnal elrakom a telefonomat. Mára már a görcsös telefonhoz nyúlást is sikerült elhagynom.

Volt olyan alkalmazás, amit nehezedre esett elhagyni?

A kedvenc alkalmazásom az Instagram, mert rengeteg kreatív és hasznos oldalt követek, amik megkönnyíthetik a mindennapjaimat. De meglepő volt, hogy egyáltalán nem hiányzott, sőt eszembe sem jutott a használata a telefonmentes időszakaimban. Annyi más elfoglaltság van, amivel lehet foglalkozni ilyenkor.

Van bármilyen pozitív vagy negatív oldala annak, hogy nem volt mindig kéznél a telefonod?

A legnagyobb pozitívum mindenképpen az, hogy érzékenyebb leszel a körülötted történő eseményekre. Könnyebben veszel észre pillanatokat, amikért hálát tudsz adni. Ez a leggyönyörűbb dolog. Mindezek mellett pedig kizökkenhetsz az átlagos hétköznapokból, figyelmet szentelhetsz magadra és másokra.  Negatívumnak azt tudnám mondani, hogy a kommunikáció a távolabbi ismerőseiddel nehezebbé válik.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik megpróbálkoznának az okos eszközük nélkül élni?

Szerintem ezt mindenkinek meg kéne tapasztalnia, legalább pár napra, és átmenni ezen a furcsa és gyönyörű folyamaton. Eleinte nehéz lesz, de idővel majd a leghálásabb tevékenységgé válik. A későbbiekben pedig hatalmas erőt és önbecsülést kaphatunj általa.