Salvador Dalí – Utazás egy lángelme képzeletében

Salvador Dalí élete közel sem bizonyult egyhangúnak: éles elméje ellentmondásos karakterrel párosult. Ki is volt valójában Dalí? A budapesti Salvador Dalí kiállítás, az Utazás egy lángelme képzeletében talán egy lépéssel közelebb viszi a látogatókat a kérdés megválaszolásához.

 

Salvador Dalí kétéves korában elhunyt. Ezzel az információval kezdődik a tárlat, mely rögtön megalapozza a hangulatot az érdeklődők számára. Természetesen a fiatalon meghalt kisfiú nem a világhírű művész, hanem annak azonos nevű bátyja, akit sosem ismerhetett. Dalí sajátos kapcsolatot ápolt szüleivel. Egyesek szerint már a különös névválasztás meghatározta a fiú életének korai szakaszát és megalapozta a vágyat, hogy felfedezze, ki is ő valójában.

A budapesti kiállítás több mint százötven műalkotáson keresztül vezeti be Dalí életébe és munkásságába a látogatókat. A kiállítási tárgyak különböző technikákkal, számos eltérő anyagból készültek. A bemutató Dalí festői munkássága mellet többek között grafikáira, életnagyságú szobraira és műtárgyaira is koncentrál. A résztvevők számára nem csak a szín vagy a formavilág lehet meglepő. Dalí szeretett kísérletezni a matériákkal, így találkozhatunk üveg, bronz, de még arany és gyémánt felhasználásával készült alkotásokkal is. Tárlatvezetés nincs, ám a kiállítás során lehetőség van igénybe venni audio guide-ot, vagyis hangos idegenvezető készüléket, mely plusz információkat tartalmaz és gördülékenyebbé teszi a nézelődést.

Dalí műveinek fontos elemeit képezték az álmok és az alkotó képzeletének világa. Gyakran jelennek meg azonos motívumok a művekben, ilyenek például a zsiráfok, az elefántok, a sivatag, de a naturalisztikus ábrázolás sem idegen, mint például az emberi csontok vagy nemiszervek. A szürrealizmushoz híven számos elem a részletekben, elrejtve található meg, így érdemes elidőzni egy-egy mű előtt.

A szerelem, a vallás és az idő egyaránt kedvelt témája Dalínak. A fiatalon vallásellenes Dalí számos képében megfogalmazta kritikáját az egyház felé. Bár házassága hosszú évtizedekig tartott, a szerelemmel nem volt szerencséje. Dalí felesége és múzsája, Gala szintén ellentmondásos személyiség. Kapcsolatuk túlfűtött és szenvedélyes volt, azonban Gala vágyai kielégíthetetlenek voltak, így a házasságukban hűségről szó sem eshetett.

A tárlat legvégén a résztvevők szinte valóságosan is belecsöppenhetnek Salvador Dalí álomvilágába. A VR szekció által sétát tehetünk egy szürreális világban, elefántok és zsiráfok között nézhetünk szét, vagy akár felhők között szállhatunk.

A kiállítás többszörös meghosszabbítás után végül 2023. november 19-ig megtekinthető Budapesten, a KOMPLEX kiállítóteremben, amely mozgáskorlátozottak számára is látogatható.

(Vörös Rebeka F.)