Szirmai Gergely: A rövidfilm abszolút létezik, mint műfaj

Ismét megrendezték a Cinemira Teen Nemzetközi Filmfesztivált, amire a fiatalok saját készítésű rövidfilmjeikkel pályázhattak, illetve számtalan rövidfilmet tekinthettek meg az érdeklődők. A Cinemira rövidfilmes pályázatának egyik zsűritagját, Szirmai Gergely youtubert, filmkritikust kérdeztük arról, mit jelent számára a rövidfilm.

Milyen a kapcsolatod a rövidfilmekkel? Követsz hasonló filmes fesztiválokat?

Én nem vagyok nagy híve a filmes fesztiváloknak, ami a nagyszabású fesztiválokat illeti, egyedül az Oscarral szoktam foglalkozni, de azt is inkább csak kiröhögöm. Viszont az ilyenfajta, kisebb kaliberű fesztiváloknak értéke van. Abszolút fontos, hogy ezek létezzenek, és ezeken keresztül a kezdő, amatőr, illetve a pálya iránt érdeklődő filmkészítők meg tudják mérettetni a képességeiket, és rálássanak, hogyan néz ki egy ilyen folyamat, milyen is valójában ez a világ.

Szerinted fontosak a rövidfilmek? Ha igen, miért?

Szerintem nagyon fontosak a rövidfilmek. Egyrészt azért, mert ez egy művészeti műfaj, az egyik alfaja a filmkészítésnek, és így a legitimitása egyszerűen alanyi jogon adott. Abszolút lényeges, hogy létezzenek rövidfilmek, de most itt specifikusan azért tartom őket fontosnak, mert ezeken keresztül a kezdő filmkészítők tudják gyakorolni ezt a szakmát, illetve meg tudják nézni, hogy milyen lehet nagyobb volumenű anyagokat forgatni.

Mi a rövidfilmek különlegessége, mitől válhatnak azzá?

A rövidfilm különlegessége az, hogy rövid és ezért nagyon nehéz ilyen kis keretbe beleszuszakolni minél több tartalmat, kreativitást és üzenetet. A rövidfilm talán azért is lehet fontosabb, mint az egész estés filmek, mert az internet által uralt világában az emberek nagyon rövid audiovizuális tartalmakat szeretnek fogyasztani. Így felértékelődött a rövidfilm, illetve a rövid kategóriájú, rövid keretű alkotásoknak a lényege és a hatása.

Szerinted hogyan érhetne el még több nézőt egy rövidfilm? Hogyan válhat szerethetővé a rövidfilm, mint műfaj?

A rövidfilm abszolút létezik, mint műfaj, és abszolút remekül működik a Youtube – on, ugyanakkor nagyon kevés ember tudja eredményesen készíteni őket, leginkább a humoros tartalmak terjednek az online platformokon. Ha úgy tekintünk a rövidfilmre, mint a hosszú filmek rövidebb verziója, akkor sajnos az a helyzet, hogy nincs túl sok új lehetősége a műfajnak. Ezeket nem moziban nézzük, ezért nehezebb reklámozni őket, a marketing értékük sokkal kisebb. Mindemellett nem elég szórakoztatóak ahhoz, hogy szétterjedjenek az interneten. Azonban én úgy gondolom, hogy a filmgyártás szempontjából elengedhetetlenek, szerintem a filmkészítőknek ezekkel kell kezdeni, ezekkel kell nyitni, úgyhogy a rövidfilm létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

Ha készíthetnél egy rövidfilmet, miről szólna? Milyen üzenetet adnál át?

Rengeteg rövidfilm ötletem van, és nem tudnék most konkrét példát mondani, de mindenképpen nagyon személyes élményekről készítenék rövidfilmet. Van egy például, amit Tiktokra szeretnék gyártani, és sok pici szociális élmény körül forogna. Nagyon apró, de rettenetesen emberi pillanatokról szólna, nem hatalmas szerelemről vagy ármányról. Van egy nagyon jó zenére kitalált filmötletem: egy ember egyedül ül egy buliban és nem ismer senkit. Kicsit magányosan érzi magát, de odajön hozzá egy másik ember, ezért azt hiszi, hogy na majd most tud valakivel beszélgetni, mire az a valaki kér tőle egy szál cigit. És ennyi. Ebben a pillanatnyi csalódásban annyi emberség van, hogy úgy gondolom, ezt például jól meg tudnám csinálni egy rövidfilmben.

(Millei Anikó)