10+1 extra hely Magyarországon, amit neked is látnod kell

10+1 extra hely Magyarországon, amit neked is látnod kell

Végre boldogan jelenthetjük ki: a nyári szünet elkezdődött. Szembe nézhetünk azzal a csodálatos 2 és fél hónappal ami előttünk áll, viszont, korona pajtinknak köszönhetően többnyire csak itt belföldön. Tudom, szörnyen hangzik, hogy nem egy gyönyörű szállodában szállsz meg valahol Franciaország szívében, vagy az olasz tengerparton. De hidd el, amennyire sokan lenézik Magyarország természeti adottságait, tényleg akad egész sok szép hely, ami vetekszik külföldi társaival. Most ezekből szemezgettem párat nektek, hogy a szünidőt ne csak a négy fal, vagy esetleg a betontömbök között töltsétek. Túrázók, természetimádók figyelem! Ez a lista kedvezni fog nektek.

 

  1. Boldogkő vára

A vár felújítás miatt csak hétvégente áll a látogatók rendelkezésére, a helyzet miatt a beltéri kiállítások nem megtekinthetőek. Ennek dacára Drugeth Mária, a vár úrnője szabadtéri túrára invitálja az érdeklődőket, a vár építési terveit is elárulja. Emellett tisztes távolságból lovagi párbajok élvezhetőek, illetve adott maga a kilátás, amiért érdemes elmenni. Jegyárak és további programok https://boldogkovara.hu/ oldalán elérhetők.

(Fotó: Wikimedia)

 

  1. Bory-vár

A Székesfehérvártól nem messze lévő Mária-völgyben található Bory Jenő által épített Bory-vár visszatért általános nyitvatartási rendjéhez. Az oldalon felhívják a  figyelmet a képtárakban, tornyokban maszk viselésére. A vár, nem kis történelmi múltja mellett csodálatos építészeti és szobrászati munkákkal díszített kertet nyújt az odalátogatóknak.

http://bory-var.hu/bory-var

(kép forrása: koczkatours.hu)

 

  1. Rám-szakadék

A Pilis és a Visegrádi-hegység környékének leglátogatottabb látványossága, évente 60.000 fő is megfordul az összesen 112 méteres szintkülönbséggel rendelkező turista útvonalon. Akik a kihívásoknak élnek, érdemes ide ellátogatni, hiszen természeti adottságai miatt a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautak egyike. Emiatt különös figyelemmel kell lenni az aznapi időjárásra az útvonal járhatósága érdekében és a balesetek elkerülése végett is. További részletek a biztonsági előírásokról és az útvonalról itt találhatóak: https://parkerdo.hu/turizmus/latnivalok/ram-szakadek/

 

(Fotó: parkerdo.hu)

  1. Tapolcai tavasbarlang

Június 19-től újra megnyitották a látványosság “kapuit”, a maszk viselése a túra alatt szabadon választott. 10 termen keresztül csónakázva ismerhetjük meg a barlangok titokzatos világát. A vendégek ősföldrajzi festményeket, 3D-s fotókat és filmet tekinthetnek meg az elmúlt idők élővilágáról. 2010 leglátogatottabb és hazánk első villanyvilágítással ellátott, közönség előtt megnyitott barlangja. A hangulatos hajókázás garantált.

https://bfnp.hu/hu/tapolcai-tavasbarlang-latogatokozpont

 

(Fotó: www.wellnesstips.hu)

 

  1. Megyer-hegyi tengerszem

Az egykori kőbányaként működő helyet Magyarország legszebb természeti csodájaként tartják számon. Sárospatak közelében a 303 m magas Megyer-hegyen 1907-ben zárták be azt a malomkőbányát, amit ma tóként ismerünk. Miután a termelés leállt, a víz felgyülemlett a fejtési gödörben és kialakult az úgynevezett Tengerszem. A tó legnagyobb mélysége 6.5 m, körülötte 70 méteres sziklafalak magasodnak. Ezt a természeti látványosságot a túrázók a Malomkő tanösvényen közelíthetik meg. Igazán instagramra való látkép nem igaz?

https://kirandulastippek.hu/zemplen/megyer-hegyi-tengerszem

(Fotó: vilagutazo.net)

  1. Egerszalók sódombja

Az Európában egyedülálló 1200 méteres mészkőlerakódás 2016-ban nyerte el a gyógyhelyi minősítést. Ezen természeti csoda lábánál épült fel a Saliris Resort Gyógy- és Wellness Fürdő, mely szolgáltatásai révén kiemelkedő. Külön érdekesség, hogy sötétedés után a sótömbök a szivárvány színeiben pompáznak. Különleges wellnesshétvégére lehet számítania annak, aki idelátogat.

http://www.gyogyvizekvolgye.hu/latnivalok-kovek-turak/48-sodomb.html

 

(Fotó: sokszinuvidek.24.hu)

  1. Feneketlen-tó

Az újdonság kedvéért egy újabb tó, viszont valamennyivel érdekesebb: egy titokzatos legenda is társul hozzá. A monda szerint a 18.század elején a tó helyén mocsaras, lakatlan terület volt. Itt, a mai Budapest Kosztolányi Dezső terének helyén hoztak létre egy téglagyárat, ami az itteni agyaggödörből nyerte nyersanyagát. A munkások addig mélyítették a gödröt, míg véletlen egy felszín alatti vízforrásra nem bukkantak. A történet alapján, a munkások fejvesztve, szerszámaikat és gépeiket hátrahagyva menekültek ki a gödörből. Vannak akik szerint még mindig a feneketlen tó mélyén lehetnek ezek az eszközök. A valóság azonban az, hogy a Közmunka Tanács 1889-ben bezáratta ezt a gyárat, a gödröt pedig szép lassan feltöltötte a víz. Az azóta családok, szerelmes párok törzshelyévé váló parkban teniszpálya, futópálya és street workout pálya is várja a mozogni vágyókat.

https://femina.hu/ezo/feneketlen-to-gyilkos-to-medve-to-legenda/

https://welovebudapest.com/hely/feneketlen-to

 

(Fotó: portfolio.hu)

  1. Szalajka-völgyi vízesés

Magyarország egyik legkedveltebb kiránduló helyén, a Szalajka-völgyben található az a Fátyol-vízesés, amely mindenkit levesz a lábáról. A 17 méter magas vízesés kiemelkedő természeti értéket képvisel. Ezen kívül a völgyben található egy gyönyörű sziklaforrás, vadbemutató-kert, pisztrángudvar és két múzeum is. Akik szeretnek kerekeken utazni és ülve élvezni a természet szépségét, igénybe vehetik a szilvásváradi erdei kisvasutat is.

https://www.szilvasvarad.hu/szalajka-volgy

(Fotó: egerhirek.hu)

  1. Lebegő falu

Az Oroszlányi Hőerőmű Vállalat által mesterségesen létesített Bokodi-tó mentén apró faházak épültek, főleg a horgászok nagy érdeklődése miatt. Igen, jól emlékesztek, egy időben ez volt az a rejtélyes hely, amiről mindenki kirakta instagramra a képeit. Szívesen!

https://utazomajom.hu/lebego-falu-bokodi/

(Fotó: startlap.hu)

 

  1. Jakab-hegy

A Mecsek nyugati vonulatának legmagasabb pontja a Jakab-hegy fennsíkja. A csúcson található kilátóról, a Zsongor-kőről páratlan kilátás nyílik a hegység panorámájára. A túraútvonalon 400 méternyi szintkülönbséget kell legyőznötök, de nyugalom, egészen kellemes körtúrára számíthattok, forrásokkal, tavakkal, gazdag erdei tájjal fűszerezve.

https://www.termeszetjaro.hu/mobile/hu/tour/gyalogtura/a-jakab-hegy-kincsei/31730521/

(Fotó: Turista Magazin)

 

+1 Somoskői bazaltorgonák

A magyar-szlovák országhatáron, Salgótarján felett magasodik a Somoskői vár, melynek oldalán 10 méteres bazaltoszlopok orgonasípra emlékeztető alakban helyezkednek el. Természetes módon létrejött természeti képződmény, mely a magyar és szlovák turistákat egyaránt lenyűgözi. A vár és a bazaltorgona már szlovák területen található.

https://szallas.hu/programok/somoskoi-bazaltorgonak-salgotarjan-p4327

(Fotó: koco.victim.sk/)

(Vincze-Hajnal Blanka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

10+1 extra hely Magyarországon, amit neked is látnod kell

Oszd meg a Facebook-on!

10+1 extra hely Magyarországon, amit neked is látnod kell

Oszd meg a Facebook-on!

X