Mesteri ajánlatok a DUE nyári táborában

Ebben a folyamatosan frissülő cikkben a médiatábor második felében induló mesterképzések ajánlatát találod meg. Három ilyet jelölhetsz majd be a tábor félidejében, és egyet csinálhatsz végig az utolsó négy napban – azt, amelyiknek a témája a legjobban tetszik.

Édeshármas – be leszel sózva!

Ezt a mesterképzést egy összeszokott csapat, három emberileg és szakmailag is kipróbált barát indítja el a DUE-médiatáborban. Kecskeméti Dávid neves fotográfus és fotóriporter, Klebercz Kriszta elismert grafikus, gasztroblogger. Én, Herczeg Zsolt, újságíró, író, médiaoktató vagyok, több évtizedes tapasztalattal a kreatív szövegírásban, a blogok és a közösségi oldalak szerkesztésében.

A társaim – velem ellentétben – kiváló szakácsok, akikkel számos sikeres kommunikációs tanfolyamot vezettünk már le. Idén Édeshármas címmel egy olyan mesterképzésre lehet hozzánk jelentkezni, amelyen professzionális blogszerkesztést, Facebook-oldal-készítést, kreatív írást, fotográfiát, grafikát és podcast-gyártást lehet kipróbálni szabadon, a gyakorlatban. Édeshármas címmel indítunk egy blogot és egy Facebook-oldalt, az írások, fotók, infografikák és hanganyagok erre kerülnek majd fel.

Gasztrotémákban utazunk. Lesznek előadásaink, szervezünk fűszerszimatoló versenyt, ellátogatunk egy neves balatoni étterem séfjéhez, készítünk ételfotókat, rádióriportot, közvélemény-kutatást, meghívunk országos hírű gasztrobloggert, és lesz egy kiskonyhánk, amelyben minden nap tálalunk valamilyen kisebb ínyencséget,

sőt az utolsó napon az egész tábornak mi főzzük a vacsorát!

A képzés során hangsúlyozottan foglalkozunk az élelmiszeripar globális klímaváltozásból, tömegtermelésből és a pazarlásból eredő fenntarthatósági problémáival, a zero waste, a fair trade és a felelős fogyasztás témakörével, az egészséges táplálkozással, a kommersz médiakultúra által felerősített testképzavarokkal, illetve ezekkel összefüggésben a közösségi média torzító hatásaival.

Mindenkit szeretettel várunk a csoportban, függetlenül attól, hogy a gasztrotéma érdekli-e, hiszen nem szakújságírókat képezünk, hanem olyan ismereteket adunk át, amelyek a kommunikáció bármilyen területen hasznosak lehetnek.

Szeretettel várunk az Édeshármas mesterképzésén! Válassz bennünket, és be leszel sózva!

Herczeg Zsolt
rádiós újságíró, író

Klebercz Kriszta
grafikus

Kecskeméti Dávid
fotográfus

Krisztát, Dávidot, Zsoltot és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a [email protected] e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

A média szépsége, a szépség médiája

A média kapcsán szeretjük emlegetni az objektivitást. A szépség viszont az egyik legszubjektívebb fogalom. Vajon hol az egészséges egyensúly?! És mi számít igazán szépnek?! Egyáltalán mit jelent az, hogy szép?! Ki és hogyan tudja ezt jól megmutatni?! Mit sugall ma a közösségi média, és mit gondolnak a fiatalok a szépségről és az egészséges énképről?

Ezek a kérdések lesznek azok, amelyekre együtt fogunk választ keresni, miközben tanulunk magunkról, a környezetünkről és a világról. Ha az én mesterképzésemet választod,

nemcsak a médiába, hanem a szépségszakmába is jobban bele fogsz látni.

Legyél kreatív, nyitott és elhivatott. Akard megmutatni magad, akard meglátni a saját (sz)épséged. Én segítek!

A szépség adottság, nem képesség. Te viszont bármire képes vagy!

Tóth Hajnalka
televíziós újságíró, kozmetikus

Hajnit és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a [email protected] e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

SocioJournalist – válj szociológus újságíróvá, és mutasd meg az összefüggéseket!

Szakál Borostyán vagyok, televíziós újságíró és szociológus. Több országos médiumnál megfordultam, voltam diákszervezet-vezető, interjúztam már ismert emberekkel. Mesterkurzusom során egy olyan gyakorlatorientált és színes képzést biztosítok számodra, ahol újságíró növendékként elmélyülhetsz a szociológia világában. Készíthetsz kérdőíveket, megismerkedhetsz a suliban is hasznosítható kutatásmódszertani eszközökkel, megtanulhatod, hogy mi az a szociogram, hol és mikor alkalmazható az infografika és a szófelhő. Videós terepgyakorlatok és rádiós mélyinterjú készítés is vár rád, ha a SocioJournalist csoportot választod.

Mivel már gimnazistaként foglalkoztatott a társadalmunk, a velünk kapcsolatba kerülő emberek, és már az egyetemi tanulmányaim alatt is a gyakorlati képzést hiányoltam, garantálom, hogy ez a mesterkurzus rengeteg érdekes projekttel, izgalmas feladattal, és sok móka-kacagással lesz tele. Tanultam és dolgoztam is külföldön, tehát a tengerentúlról is fogok hozni jó sztorikat. Arra törekszem, hogy a 40. DUE tábor valóban az év legjobb 10 napja legyen számodra. Ha tehát négy napra te is szociológus újságíróvá szeretnél válni, és szeretnéd megkoronázni a táborodat egy hatalmas közösségi élménnyel, akkor ez a mesterkurzus neked szól!

Szakál Borostyán
újságíró, szociológus

Boryt és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a [email protected] e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

HangAdók – mesterképzés a riportkészítésről

Sziasztok! Betti és Szabolcs vagyunk, tizenkét éve jó barátok. Megannyi dolog összeköt bennünket: mindketten a Békés városi helyi rádióból indultunk, együtt kezdtük és végeztük el a Metropolitan Egyetem alap-, majd a BME mesterképzését kommunikáció- és médiatudomány szakon. Jelenleg is kollégák vagyunk: a Kossuth Rádió magazinműsoraiban dolgozunk szerkesztő-riporterként.

Szerintünk a rádiózás egyik legizgalmasabb területe a riportkészítés, hiszen egy-egy érdekes helyszínt, eseményt a szavak segítségével kell láttatnod a rádióhallgatóknak úgy, hogy te is részese vagy a történéseknek. A tábori mesterképzésünkön ezt a műfajt sajátíthatjátok el Balatonszárszó különböző helyszínein. Ellátogatunk a József Attila emlékházba, a Csukás Színházba és egy helyi borospincébe, bemutatva a szárszói borkultúrát. Mindezt persze csak azután, hogy csoporton belül játékos formában, majd a táborban mindenki készít rövid riportokat, amelyeket közösen kielemzünk. Minden külső helyszínen 2-2 táborozó készíti a riportot, amelyeket egy zenés riportműsorban hallgathatnak meg a tábor lakói szombaton este.

A táboron kívüliek pedig podcast formájában érhetik majd el a kész műsort.

HangAdók – Gyere a csapatunkba és vetíts a hangoddal!

Kovács Bernadett
rádiós szerkesztő-riporter

Toldi Szabolcs
rádiós szerkesztő-riporter

Bettit, Szabolcsot és a többi mesterképzés vezetőjét ide kattintva ismerheted meg! Információkkal várunk a DUE Facebook-oldalán, az egyesület és a tábor Facebook-csoportjában, a [email protected] e-mail címen és a 06-1-222-82-13-as telefonszámon is. A táborba ide kattintva online tudsz jelentkezni.

Gyere vissza később erre az oldalra, mert ezt a cikket újabb és újabb képzési ajánlatokkal fogjuk frissíteni!

DUE-médiatábor 2021. július 16-25. között Balatonszárszón!