Miért fontos, hogy elég vizet igyunk?

Legtöbbünknek már kiskorában megtanították, hogy az emberi test jó részét víz alkotja, a folyadékpótlás pedig fontos dolog. Ha nem iszunk eleget, akár komolyabb problémákkal is szembesülhetünk. Ennek ellenére már biztosan sokunkkal előfordult, hogy nem figyeltünk oda eléggé a hidratálásra.

Mennyi az annyi?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mennyi valójában a megfelelő mennyiségű folyadék? A közhiedelemben elterjedt napi hét-nyolc pohár víz ugyan reálisnak tűnhet, ám nincs tudományosan alátámasztva. A Google legelső találata sem állja meg a helyét, miszerint naponta három-négy liter vizet kéne fogyasztanunk. Ez a mennyiség rengeteg, főleg télen, amikor a szervezet folyadékvesztése jóval alacsonyabb a nyári hónapokban tapasztaltakhoz képest. Az egy nap alatt elfogyasztandó víz mennyisége nagyban függ a korunktól, nemünktől, testsúlyunktól, attól, hogy végzünk-e komoly fizikai munkát, milyen éghajlaton élünk vagy épp milyen ételeket fogyasztunk. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint egy átlagos felnőtt nőnek naponta kettő, egy felnőtt férfinak pedig két és fél liter víz bevitele szükséges. Emellett érdemes figyelembe venni, hogy sok olyan élelmiszer van, ami szintén vizet juttat a szervezetbe (pl. zöldség, gyümölcs), míg mások épp vízhajtó hatásúak (sós ételek vagy koffeintartalmú italok).

Mihez szükséges a szervezetünkben a víz?

A víz többek közt segíti a nyálképződést, az anyagcserénket, szükséges az oxigén-körforgáshoz, a megfelelő veseműködéshez, segíti optimalizálni a vérnyomásunkat, szebb lesz tőle a bőrünk, vagy épp jobb lesz tőle a hangulatunk.

Baj, ha tegnap nem ittam eleget?

Az emberek nagy részével gyakorta előfordul, hogy egyszer-egyszer kimarad a vízivás. Kivel ne esett volna már meg, hogy mondjuk egy túrázás során kifogyott a kulacsa, és mire hazaért, már beszélni sem tudott a szomjúságtól? Az ilyen és ehhez hasonló eseteket rövidtávú dehidratációnak nevezzük. Ilyenkor a megoldás egyszerű és magától értetődő. Ha az ember érzi, hogy nagyon szomjas – netán még szédül is vagy a feje fáj – akkor mihamarabb hidratálni kell. A probléma ezzel gyorsan megoldódik, és néhány óra múlva már egyáltalán nem is emlékszünk az egészre.

Elképzelhető, hogy évek óta nem iszom eleget?

Az előbb említett rövidtávú dehidratáció ugyan nem egy kellemes dolog, ám könnyedén orvosolható. A krónikus dehidratáció viszont sokaknak okoz komoly problémákat, és az is előfordulhat, hogy valakinél több éve fennáll.

Honnan tudom, hogy nálam krónikus dehidratáció figyelhető meg?

Ha valaki hetek, hónapok vagy akár évek óta nem ivott eleget nap mint nap, akkor a szervezete „egy kicsit” kiszáradt. Ekkor többek között olyan problémák jelentkezhetnek, mint például rendszeres fejfájás, székrekedés, koncentrációzavar, kiszáradt, repedezett ajkak vagy szárazabb bőr, de az efféle egészségügyi problémák közé tartozhat az ingadozó/magas vérnyomás, hiszen ha kevesebbet iszunk, sűrűbb lesz a vérünk, mely által nőni fog a vérnyomásunk is.

Baj, ha túl sok vizet iszom?

A túlságosan nagy mennyiségű vízfogyasztás szintén káros a szervezetre nézve és a vízmérgezésbe akár bele is lehet halni. Indokolatlanul semmiféleképp ne igyunk eszeveszett mennyiségű, óránként több, mint 1 liternyi vizet. Rengetegen lehetünk akár csak hazánkban, akik nem figyelnek oda eléggé a hidratálásra. Ha nem tudjuk észben tartani, hogy mennyi vizet is ittunk eddig a nap folyamán, érdemes egy ezt a célt szolgáló applikációt letölteni a telefonunkra. Ha pedig a jövőben csak egy kicsit is jobban odafigyelünk erre az alapvető szükségletre, elképzelhető, hogy sokkal egészségesebb lesz például a bőrünk vagy jobban fogunk tudni koncentrálni.

(Török Barnabás)