kisbetűs ünnepnapok: „Normális emberek alternatív változatai”

kisbetűs ünnepnapok: „Normális emberek alternatív változatai”

Hogy kiket takar a fenti megnevezés? Egy négy tagú, fiatalokból álló zenekart. A Kisbetűs ünnepnapok egy olyan banda, akiknek nem elég az átlagos megjelenés. A srácok mindent megtesznek azért, hogy kitűnjenek a tömegből, de mégis meg tudjanak eredetinek maradni. Velek Domonkost kértem meg hogy, meséljen magukról, hogy többet tudjunk meg fiúkról és zenéjükről.

Mutasd be kérlek a zenekart!

A kisbetűs ünnepnapok egy alternatív és rockzenét játszó zenekar. Persze próbáljuk a zenénket minél színesebbé tenni és nem feltétlenül leragadni az alternatív megnevezésnél. Az együttes felállása Hederics Márton dobos, Torda Barnabás basszusgitáros és énekes, Gollob Márton gitáros, és én (Velek Domonkos) billentyűs és énekes.

Hogyan alakult meg a Kisbetűs ünnepnapok?

2017 decemberében megkaptam az első komolyabb kalapács mechanikás zongorámat. Ahogy megláttam a karácsonyfa alatt, azonnal egy együttest láttam benne és kitaláltam, hogy keresek tagokat. Mit csinál az ember, amikor teljesen tapasztalatlan és nem áll még készen arra, hogy a zenekari feladatokat ellássa? Hát a legjobb barátait kérdezi meg, akiket el tud képzelni egy bandában. Alapvetően nem olyanokat kerestem, akik jó zenészek, vagy akikről tudtam, hogy ők tudnak hangszeren játszani, hanem olyanokat, akik jó együttes alapanyag lennének. Így találtam meg Torda Barnabást és Gollob Mártont. Ez igazából nem volt egy nagy keresés, mert Barnus az osztálytársam és a legjobb barátom, Marci meg szintén osztálytársam, azóta pedig nagyon jó barátom. Lehet, hogy nem hangsúlyoztam, de én tudtam zongorázni, voltak zenei tanulmányaim előtte, de az együttjátszás dologban nagyon nem voltak tapasztalataim, és ezt az elején nehezen láttam be. Marci sokkal ügyesebb volt nálam, meg a Barnusnál is. Végül 2018 szeptemberében összeálltunk így hárman és megalakult a kisbetűs ünnepnapok. Barnus ilyenkor még, mint énekes szerepelt a bandában, én meg, mint billentyűs. Az első fellépésünkkel már nagy sikert arattunk. Egy iskolában léptünk fel, ami mindig egy hízelgő dolog, mert lehetsz akármilyen rossz is nem fognak kinevetni. Hogyha már egy bizonyos szintet elérsz, akkor onnantól sikeres leszel. Ez majd elég nagy problémát okozott nekünk, mert egy ideig nem tudtuk eldönteni, hogy fejlődünk is vagy csak áltatjuk magunkat. A lényeg, hogy ez a koncert után csatlakozott hozzánk egy iskolatársunk, Hederics Marci, aki két évvel fiatalabb nálunk. Ő lett a dobos.

Egy elég szokatlan nevetek van. Pontosan mi is a történet a kisbetűs ünnepnapok elnevezés mögött?

Ezt igazából mindenki megkérdezi, és örülök is, mert így az emberek még azelőtt találhatnak az együttesben valami érdekeset, mielőtt meghallgatnák a zenénket. Ez a név onnan származik, mikor még csak hárman voltunk az együttesben. Marci meg Barnus annyira nem törte magát, inkább rám hagyta a dolgot, én pedig próbáltam neveket kitalálni. Mindenfélét bedobtam, de egyik sem tetszett nekik. Vagyis a Barnusnak mindegy volt, Marci viszont kritikus alkat. Akkor megpróbáltam, hogy mi lenne, ha a legrosszabb nevet kitalálnám, ami elképzelhető. Marcinak mondtam először, hogy mi lenne, ha a Kisbetűs ünnepnapok lennénk. Tetszett neki, de megkérdezte, hogy ez mégis mit jelent. Akkor gyorsan bele kellett valamit magyaráznom, és azt mondtam, hogy a kisbetűs alázatot, az ünnepnapok pedig az elhivatottságot jelenti. Ezzel pedig már mindenki megbékélt.

Melyik előadók zenéjéből merítetek inspirációt?

Elsősorban a zenékből merítünk, amiket hallgatunk. Természetesen a Beatlestől nagyon sokat, ami a Visszafojtott ásításon érezhető is, de én azt gondolom, hogy a Beatlesre mi nem zenében próbálunk hasonlítani, hanem inkább az elhivatottságban a zene iránt. Ezzel a folyamatos kísérletezéssel és próbálgatással. Én ezt próbálom mindig megfogni. Azt gondolom, hogyha azt érzem, hogy ez valami olyasmi, mint amilyet a Beatles csinált volna ebben a helyzetben, akkor már rossz nem lehet.

Van-e valamilyen bevált dalszerzési metódusotok?

Igazából nincsen. Mi istenigazából nem úgy szerezzük a számokat, hogy próbán leülünk és van egy ötlet, miből dolgozunk és mindenki hozzátesz. Persze ilyen is előfordul. Alapvetően a számokat én szerzem, írom hozzá a szöveget. Általában egy dalkezdeményt viszek el próbákra. Van, hogy nincs hangszerelve, és ez az együttes feladata, de van, hogy megvan. Ez változó. Ezek a dalok mindig otthon születnek. Van egy tetszetős dallam a fülemben és azt próbálom meg valamilyen érzéssel összekapcsolni. Viszont néha csak isteni sugallatra jönnek a gondolatok. Ebben persze semmilyen varázslatos nincsen, mert már sokan megcsinálták előttem, de néha olyan eredmény is származik belőle, amire büszke tudok lenni.

Mennyire voltatok termékenyek karanténban? Próbáltatok egyáltalán?

Nem, karanténban mi sem próbáltunk márciustól, egészen 94 napig. Aztán összeültünk zsinórban kétszer. Majd elmentünk a mi nyaralónkba és ott voltunk négy napot. Ez is az egyik legkedvesebb emlékem az együttessel kapcsolatban. Mikor Hederics, aki két évvel fiatalabb tőlünk, főzött ránk egész végig. Ilyenkor ez a két év nem tűnik soknak. De iskolában, nagyon érezhető, hogy fiatalabb. Persze van olyan érett, mint mi. Nincs tőlünk elmaradva. Ez meglátszik azon, hogy ő tud főzni mi pedig nem tudunk, illetve csak kismértékben.

Van-e még valamilyen kedves emléked a bandával, amit ki tudsz emelni?

Amikor próba után kijövünk a próbateremből vagy elindulunk haza és büszkék vagyunk magunkra. Mondogatjuk, hogy ez már egészen egy együttesnek hangzik. Persze ez ott visszaüt, hogy egy iskolába játszunk, sosem tudjuk, hogy mennyire vagyunk jók. De néha mi is úgy érezzük, hogy meg tud szólalni valami. Folyamatos mérlegelésben vagyunk, nincsen reális viszonyítási alapunk főleg, hogy nem nagyon ismerünk zenekarokat a mi korosztályunkban.

Ki volt a tervezője a Visszafojtott ásításhoz készült albumképnek?

Ezt örülök, hogy megkérdezted. A Visszafojtott ásításhoz készült borító tervezője egy barátunk unokatestvére, Grodvalt Vica. Annyi instrukciót adtunk neki, hogy milyen hangulata legyen a képnek. Ábrázoljon egy utcát, legyen rajta egy alak is esetleg. Hatalmas szerencsénkre pontosan eltalálta, hogy mi mit szeretnénk. Nagyon elégedett vagyok vele, és állítom, hogy ez a kép sokkal jobb, mint maga a zene. Nem vagyunk teljesen elégedettek a Visszafojtott ásításról készített felvételünkkel. Ez volt az első alkalom, hogy stúdióba mentünk. Érezzük a dalban a hibákat, tehát valószínűleg egyszer újra fogjuk venni.

Milyen közeli vagy távoli célokat tűztetek ki magatok elé?

Közeli céljaink általában nincsenek. Nagyobb célnak esetleg egy kisbetűs ünnepnapok albumot mondhatunk, amiről már volt szó az együttesen belül. Azt tervezzük, hogy ez igazán erős anyag lesz. Az emberek, akik legutoljára hallottak minket, ami már lassan egy éve volt, azok remélhetőleg meg lesznek lepve, hogy mennyire másabb a zenénk, mennyire sokat fejlődtünk. Talán sokan ki fognak ábrándulni belőlünk, de reméljük lesznek sokan, akik belénk fognak ábrándulni. A Visszafojtott ásítás egy egyszerű rock, kicsit alternatív hangzású, borongós dal. Az újabb számaink szintén borongósak, de sokkal inkább mennek el progresszív, kissé jazzes irányba. Talán nagyon kicsit latinosabban, de sokkal inkább összetettebbek és hosszabbak. Persze próbálunk változatosak lenni, nem leragadni egy hangulatnál. Fontos, hogy összetettebb zenét szerezzünk, amik felveszik azokkal a számokkal a versenyt, amiket hallgatunk. Legalábbis bennem folyamatosan ez van. Meghallgatom, amit próbán csinálunk, vagy az egyik felvételünket és azt érezem, hogy hú ez nagyon jó. Majd meghallgatok egy másik számot, olyan előadótól, akit én szeretek például az Arctic Monkeystól, a Pink Floydtól, a Beatlestől, esetleg a Middlemist Redtől és nagyon frusztráló, hogy mennyire nem vagyunk azonos szinten. Olyan nüánszok hiányoznak, a mi szerzeményeinkből, amik még évek, hogy belekerüljenek. És ez nagyon frusztráló tud lenni. Viszont, ha nem hallgatok meg utána számot, akkor meg azt gondolom, hogy mi vagyunk a világ császárjai.

Végül, de nem utolsó sorban, hogyan jellemeznéd magatokat 4 szóban?

Normális emberek alternatív változatai.

(Erdős Lilla)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

kisbetűs ünnepnapok: „Normális emberek alternatív változatai”

Oszd meg a Facebook-on!

kisbetűs ünnepnapok: „Normális emberek alternatív változatai”

Oszd meg a Facebook-on!

X