Soha ne legyen csend – Bodonyi Dániel, Hanti Márton interjú

Soha ne legyen csend – Bodonyi Dániel, Hanti Márton interjú

2018 nyara meghatározó volt két fiatal srác életében, hiszen akkor csöppentek bele a DUE hatalmas családjába. Bodonyi Dániellel és Hanti Mártonnal, a DUE táborok hangtechnikusi csapatának tagjaival beszélgettem a rádiózás rejtelmeiről.

Hol rádióztok és mi a feladatotok?

Marci: Fehérváron vagyunk a Táska Rádiónál. Elég sok mindent csinálunk, nekem például egyik műsorom Winter Diával közösen a Hello Extra!, ami egy egyórás magazinműsor. Danival a reggeli Vekker-ben is szoktam szerepelni, technikai dolgokat csinálni, és a fiatalabb rádiósokat segíteni koordinátorként.

Dani: Ezek mellett én még mixműsorokat csinálok délutánonként, illetve egy másik helyi rádiónál gyártok szignálokat.

Kik azok a koordinátorok?

Dani: Azokból lesz koordinátor, akik már egy ideje rádióznak és a megszerzett tudást át tudják adni a fiatalabbaknak.

Marci: Három ilyen rang van nálunk: a gyakornok, ami a betanulási időszak, a munkatárs, amikor már ott vagy egy ideje, illetve mi, a koordinátorok.

Szerintetek milyen adottságok kellenek a rádiózáshoz?

Dani: Két dolog van: vannak olyan emberek, mint például Bochkor Gábor vagy Fábry Sándor, akiknek ez képességük, ők ezzel “születtek”. Másrészt ezt az egészet lehet tanulni is, hiszen nem mindenki születik Bochkor Gábornak.

Marci: Persze jó, hogyha van valamennyi tehetséged ahhoz, hogy szépen tudj beszélni, vagy kerek mondatokban fogalmazni, de legalább 90%-át meg lehet tanulni mindennek. Kitartással elérhetsz magasabb szintre is, úgy is, hogy azelőtt talán közöd sem volt a rádiózáshoz.

Dani: Viszont improvizálni is tudni kell, olykor el kell tudni tekinteni az előre megírt szövegtől, főleg váratlan szituációkban. Egyébként minden ezzel foglalkozó oldal, könyv szerint az a lényeg, hogy soha ne legyen csend. Ezt kell mindig betartani.

Számotokra mit tanított a rádiózás?

Dani: Hajnalig tudnánk sorolni, de ami a legfontosabb, az a feszült helyzetekben való összpontosítás, koncentráció. Egyfajta magabiztosságot ad a rádiózás, meg felelősségtudatot. Előbbi jól jön feleléskor, nekem például így lett meg a matekvizsgám, amire nem sokat készültem. Magabiztosan előadtam magam, így átmentem, más pedig, aki rengeteget tanult, de leblokkolt, az nem.

Marci: Nekem is először ezek jutottak eszembe. Tehát nem csak a szakmánkban segít, hanem általános helyzetekben is. Azelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy leszólítsak egy idegent az utcán, viszont a munkánk alatt ilyen feladat is előjött.

A tanulható és meglévő adottságok mellett nyilván kell egy technikai háttér is. Milyen eszközök kellenek, szerintetek mi a legminimálisabb “szett”?

Marci: Nyilván az elején, ahogy a YouTuberek is mondani szokták, nem érdemes nagy dolgokra beruházni. Akár a telefonoddal is felveheted, mostanság már ezeknek is remek mikrofonjaik vannak.

Dani: Persze, viszont akármennyire sem szeretjük kimondani, a mai világban a hallgatók elvárnak egy bizonyos minőséget, amit már egy fillérekből vásárolt mikrofonnal, hangkártyával is biztosítani lehet. Bár főleg az lehet zavaró, ha valami túl halk vagy hangos, esetleg zajos egy felvételben. A YouTube tutoriálok végtelen tárháza viszont mindig a segítségünkre áll.

(Vincze-Hajnal Blanka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Soha ne legyen csend – Bodonyi Dániel, Hanti Márton interjú

Oszd meg a Facebook-on!

Soha ne legyen csend – Bodonyi Dániel, Hanti Márton interjú

Oszd meg a Facebook-on!

X