Nehézségek a keverőpult mögött

Nehézségek a keverőpult mögött

A DUE Médiatáborában nap mint nap hallhattuk Bodonyi Dani és Hanti Marci munkájának gyümölcsét a tábor rádiójában. Egyszerű feladatnak tűnhet zenéket lejátszani, pedig épp ellenkezőleg, egyáltalán nem könnyű mindenki ízlésének megfelelni. A fiúk meséltek arról, hogy hogyan próbálnak mégis felülkerekedni a nehézségeken.

Daniék szerint a rádiós munka legnagyobb kihívása összeállítani a zenei repertoárt, hiszen a műsorok felépítése ehhez képest piskóta. A RÉM (Reggeli Ébresztő Műsor) minden évben ugyanúgy néz ki, egy adott forgatókönyv alapján készítik. A zene viszont mindig különbözik, a trendek változnak. A tábor ideje alatt a zenéket egy adatbázisból játsszák le a fiúk. Ez már régebb óta létezik, így nem kell mindig nulláról indulniuk, a már meglévő listát újítják, aktualizálják. Ezt úgy állítják össze, hogy megnézik, mit játszanak a rádiók, emellett figyelembe veszik a dalok hallgatási számát. Talán idén figyelhető meg a legjobban az, hogy milyen nehéz is ezt megszerkeszteni, hiszen jelentős korszakváltás történt a rádiózásban a tábor zenefelelősei szerint.

Mostanában sokkal gyorsabban változnak a slágerek, amik másképpen is lesznek ismertek – például a TikTokon vagy sorozatok által. De az sem ritka, hogy egy mém miatt hallunk vissza egy régebbi zenét a rádióban. A közösségi média rohanó világa miatt, ahogy a trendek, úgy az általuk létrehozott slágerek is rendkívül gyorsan váltják egymást. Ez tükröződik abban, hogy amíg korábban egy dal fél évig volt sláger, addig manapság pár hét után kifulladnak, emiatt nehezebb ezeknek az igényeknek megfelelni. „Sokkal szerteágazóbb az általános zenei ízlés” – állítják Daniék, ezáltal nehéz lefedni, hogy száz ember milyen zenét szeretne hallgatni.

Emellett a zenéknek nem csak tetszenie kell a közönségnek, hanem több szűrésen is át kell esniük.

„A magyar toplistákat most Azahriah új albuma vezeti, amiben az a vicces, hogy a nagy részét nem tudjuk lejátszani” – mondta Marci. A nagyobb rádióknak vannak külön szerkesztői és szoftverei, amiket erre a célra lehet programozni, a táborban viszont nyilván ez egy egyszerűbb történet. A médiatörvény mondja ki a szabályokat, amik közül a legalapvetőbb az, hogy magyarul nem lehet csúnyán beszélni. Érdekes módon, ha viszont angolul vagy bármilyen más nyelven káromkodnak, az nem kizáró tényező. Emellett – amiért például Azahriah dalai sem hangozhatnak el – jelentésben sem való minden szám a rádióba.

A korosztály megfelelő meghatározása is prioritást élvez, ami itt most a táborban a 13-25 éves korosztály. „Viszont még ezen belül is sokféle ízlés van, ezért nem tudunk mindenkinek megfelelni, tehát meg kell találni az arany középutat” – sajnálkoztak Daniék.

„Két lehetőség van, hogy az embereknek tetsszen és ismerjék a számokat, vagy biztosak legyünk abban, hogy ha nem is ismerik, de tetszeni fog nekik. Nagyon fontos nekünk az, hogy tudjunk újat mutatni, de az a legfőbb, hogy az emberek örüljenek a lejátszott zenének” – értette egyet Marci és Dani.

(Ádám Tünde, Szathmári Emese)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nehézségek a keverőpult mögött

Oszd meg a Facebook-on!

Nehézségek a keverőpult mögött

Oszd meg a Facebook-on!

X