Nincs olyan, hogy féldrágakő

Nincs olyan, hogy féldrágakő

A kőzetek és ásványok kialakulásáról volt szó dr. Kóthay Klára előadásában. Az ELTE munkatársa több mint 2 órán át beszélgetett a résztvevőkkel, ahol csupa olyan dolgokat tudhattak meg a Tudós csajok, amiket az iskolában nem. Az előadás során elmondta, hogy a köznyelvben alkalmazott féldrágakő kifejezés hibás, hiszen ilyenek nem léteznek – csupán a gyakori előfordulásuk miatt nem annyira értékesek ezek a drágakövek.

Mi teszi különlegessé a munkáját?

Leginkább az, hogy a geológiában minden benne van. Egy geológus sokfelé ki tud kacsintani, lehet geomatematikus és foglalkozhat matematikával vagy lehet például ásványtani szakértő vagy paleontológus. Ez a szakma olyan komplex látásmódot igényel, ami nagyon kevés szakmára igaz.

Miért ezt választotta?

Amikor elkezdtem az egyetemen tanulni, akkor biztos voltam benne, hogy olyan dolgot szeretnék csinálni, ami kézzel fogható és segíthetek vele az embereknek. De annyira szerettem a vulkánokat, hogy elkezdtem egy TDK-t írni és itt ragadtam.

Mi lehet az oka, hogy a geológia kikerült az oktatásból?

Régen volt egy olyan tantárgy, aminek az volt a neve, hogy természetrajz. Ebbe három dolog tartozott bele. Szó szerint azok a dolgok, amiket a természetből le lehet rajzolni; a növények, az állatok és az ásványok országa. Amikor ezt megszüntették, akkor a növényekből és az állatokból lett a biológia, az ásványokkal pedig nem igazán tudtak mit csinálni. Ezt különböző tantárgyakban olvasztották bele: a fizikába és kémiába stb.

Mi az a tényező, ami befolyásolja az ásványok alakját és színét?

A belső szerkezetük. Ez szabja meg elsősorban, de természetesen ez lehet több variációs is. Azonban egy-egy ásvány többféle formában és színben is előfordulhat. Az, hogy milyen lesz a végső formája és színe, azt a nyomás, hőmérsékleten, oxigén mennyisége és ph érték fogja meghatározni.

Az ásványok a mindennapi élet része, hogyan lehetne ezeket jobban megismertetni az emberekkel?

Az gondolom, hogy az év ásványa és ősmaradványa pont ezt hivatott pótolni. Mi rendezvényeken és foglalkozásokon, illetve a különböző online felületeken próbáljuk népszerűsíteni a geológiát.

Önnek van kedvenc ásványa?

Van. Az a neve, hogy csaroit. Ennek az a különlegessége, hogy csak egyetlenegy helyen lelhető fel a Földön, Szibériában, a Csaró folyó völgyében. Ezt nem olyan régen, néhány évtizede fedezték fel. Mivel elég puha az ásvány, ezért különböző dísztárgyakban szokták felhasználni.

Magyarországon milyen jellemző ásványok és kőzetek fordulnak elő?

Itthon rengeteg mészkő és homokkő van. De természetesen a vulkanikus kőzetek is megtalálhatók pl. andezit, riolit és bazalt. Ásványokból leginkább kalcit van.

(RM)


A cikket a Nemzeti Tehetség Program, a Miniszterelnökség, és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatja

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nincs olyan, hogy féldrágakő

Oszd meg a Facebook-on!

Nincs olyan, hogy féldrágakő

Oszd meg a Facebook-on!

X