Minden, amit a biztosításokról tudni érdemes

Életünk során bármikor bekövetkezhetnek olyan váratlan események, amelyek anyagi vagy egészségügyi kárral is járhatnak. Ha van megfelelő biztosításunk, az óriási segítség a kár anyagi részének enyhítésében. Kovács Zsoltot, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium nemzeti biztosítási stratégiáért és egyes pénzügyi szolgáltatásokért felelős miniszteri biztosát kérdeztük arról, hogy miért és mikor kössünk biztosítást, és hogy a diákoknak milyen lehetőségei vannak ezen a téren.

Mire szolgálnak a biztosítások?

Váratlan események mindenki életében előfordulnak. A biztosítás előrelátás, felkészülés azokra a bizonytalanságokra, nem kívánt eseményekre, amelyek valamilyen kellemetlenséggel, anyagi kárral járnak. A biztosítás egyfajta kompenzációt nyújt, ha ilyenek bekövetkeznek.

Mikor és mire javasolt biztosítást kötni?

Biztosítást köthetünk a balesetektől kezdve mindenfajta olyan eseményre, ami valamilyen előzetes matematikai modell alapján feltérképezhető. Nem csak magánszemélyeknek lehet erre igénye: például manapság sokat hallunk energetikai problémákról, akár ezekre is lehet biztosítást kötni. Ha egy gázvezeték meghibásodik, és gyakorlatilag leáll a gázszállítás, vagy egy atomreaktorban egy turbinával történik valami, az óriási károkat jelent. Ugyan senki sem tudhatja biztosan, hogy ezek bekövetkeznek-e, de évtizedek, évszázadok komoly számításai alapján kalkulálni lehet a valószínűségét, hogy ezek esetleg meg fognak történni. Igény esetén akár erre is létezik biztosítási szolgáltatás. Tehát vannak biztosítások magánszemélyek és vállalkozások, szolgáltatók részére egyaránt.

Nézzük akkor a magánembereknek szóló biztosításokat!

Általánosságban létezik élet- és nem életbiztosítás típusú biztosítás.

Az életbiztosítások típusúak közé tartozik természetesen maga az életbiztosítás, amikor valakinek a halála esetére tud segíteni a család anyagi terhein a biztosító. A nyugdíjbiztosítás pedig a nyugdíjas éveinkre szóló egyfajta megtakarítás.

A nem életbiztosítás típusú biztosítások közé tartoznak például a baleset- és egészségbiztosítások. Ezek az egészségügyi problémák kezelésében nyújtanak anyagi segítséget. A gépjármű biztosítások közül a kötelező felelősségbiztosítás a károkozó helyett téríti meg a kárt, a casco pedig épp a saját autónkban okozott kárunk kijavításában segít. A lakásbiztosítások az otthonunkban, nyaralónkban keletkezett károk fedezetére szolgálnak. Az utazási biztosítások az utazás során adódó problémákban – például betegség vagy lopás – jelentenek segítséget. De köthetünk biztosítást a házi kedvenceinkre is – az általuk másnak okozott esetleges kárra vagy épp az ő egészségügyi ellátásukra is.

A biztosításoknak igen beszédes elnevezéseik vannak, ezzel próbálják segíteni a köztük való eligazodást. Sok biztosítás szolgáltatásai között vannak átfedések, például az utazási biztosítás is tartalmaz baleset- és életbiztosítási részt is.

Milyen speciális biztosításokat javasolt megkötni mostanában a fiataloknak?

A jó idő közeledtével egyre többet utazunk, így előtérbe kerül az utasbiztosítás. Az előttünk álló időszak nagy mértékben aktivizálja az embereket, sokan az ország és a világ különböző részein töltik el szabadidejüket, elutaznak valahova. Az utazáshoz kapcsolódóan gyakran előfordulhatnak nem várt helyzetek, váratlan megbetegedés vagy akár a poggyásszal kapcsolatos problémák. Ez önmagában is nagy bosszúság, de legalább a váratlan kiadások megtérítésében nagy segítség a biztosítás

Lehet kötni biztosítást sportokra. Például télen síelésre, nyáron a búvárkodásra.

Időnként hallani a médiában extrém esetekről is, mondjuk amikor egy híres sportoló külön biztosítást köt a „munkaeszközére”, akár külön valamely testrészére, hiszen annak sérülése esetén a megélhetése kerül veszélybe.

Milyen biztosítási megoldások vannak, ha extrém sportolás közben sérülés történik velünk?

Természetesen erre is vannak megoldások, ezt a különböző biztosítók önállóan döntik el, hogyan kezelik. Ha valaki veszélyes, magas sérülési vagy halálozási kockázatú sportot űz, ő is köthet biztosítást, de mivel a biztosítók a kockázat alapján árazzák a biztosításokat, az extrémsportok magas díjjal járnak. Ugyanígy például az utazási biztosításoknál a veszélyesebb országokba történő utazásra is magasabb a biztosítási díj.

Van olyan biztosítás, ami alanyi jogon jár, akár nekünk, diákoknak?

Igen van. Persze nem szabad ezeknek az értékét túlgondolni. Manapság az, hogy egy ilyen alapbiztosítás valós, teljes körű fedezetet nyújthat, az sajnos általános helyzetekben kevésbé valószínű.

Nyilvánvalóan mindenfajta esetekre, amik előfordulhatnak velünk – gondolok itt akár az előbbi utazási vagy extrém sportok kapcsán fölmerült dolgokra –, azokra sajnos ezek nem nyújtanak elégséges fedezetet. Ez egy nagyon jó alapvédelem, de értelemszerűen az emberek többsége ennél nagyobb fokú biztonságra, magasabb kártérítésre vágyik, ha problémájuk van. Ehhez plusz, egyedi biztosításra van szükség.

Milyen biztosítást köthet meg egy 18 év alatti diák önállóan, hol és hogyan kell szülői hozzájárulás?

Annyiféle biztosítás van már és annyiféle biztosító, hogy erre hüvelykujjszabályokat nehéz meghatározni. Viszont manapság hatékony összehasonlító internetes oldalak találhatóak, ahol gyakorlatilag pár kérdés után az ember eljut addig a pontig, ahol kiderül, hogy kiskorúként vagy felnőtt korig pontosan mire van lehetősége.

Hogyan döntsük el azt, hogy melyik szolgáltatást, biztosítót válasszuk?

Használjuk a professzionális összehasonlító oldalakat. Ezek korrektül és átlátható módon, pár perc alatt el tudnak juttatni bennünket a megfelelő döntés meghozatalához. Ezek segítségével a számunkra legoptimálisabb megoldást tudjuk kiválasztani.

Nyilvánvalóan, ha valaki úgy gondolkozik, hogy nagyobb vagy ismertebb cégtől szeretne biztosítást, akkor értelemszerűen az is számítani fog, hogy az adott cégnek milyen múltja, milyen tőke ereje van. Érdemes a megbízhatóbb opciókat választani.

A pénzügyi szolgáltatások piaca erőteljesen szabályozott, felügyelt, különböző felügyeletek szigorúan követik a biztosítást kínáló szereplők tevékenységét. Így ha valaki valahol hivatalosan is kínálhatja szolgáltatásait (márpedig ezek az összehasonlító oldalak ilyenek), akkor valószínűleg már átment a szűrőkön és megbízható a szolgáltatása.

 

(Hegyi Vivien, Bodor Julcsi)