Élményszerű tanulás és tanítás a Pénz7-en

Már évek óta töretlen népszerűségnek örvend a Pénz7, aminek keretein belül egy héten keresztül az ország különböző iskoláiban tartanak előadásokat, órákat pénzügyi témában pedagógusok, pénzügyi szakemberek. Mióta tagja Magyarország a kezdeményezésnek? Miért hasznosak ezek a rendezvények, és évközben találkozhatunk-e máshol ilyenfajta programsorozatokkal? Erről kérdeztük Balogh Lászlót, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárát.

Mi az a Pénz7? Miről szól?

Már 2015 óta rendezzük meg a Pénz7-et, ami egy olyan tematikus programsorozat általános és középiskolákban, amikor a fiatalok egy héten keresztül a pénzügyekkel kapcsolatos tudásra, felelős pénzügyi magatartásra tehetnek szert. Nagy rá az igény, rendkívül sikeres eseménysorozat, tavaly több mint 1000 iskola jelentkezett rá, így közel 200 000 diákhoz jutottunk el – ez nemzetközileg is nagyon jó aránynak számít. A Pénz7 kezdeményezője annak idején a Magyar Bankszövetség volt, amelyhez nagyon gyorsan felsorakozott az oktatásért felelős minisztérium, természetesen a Pénzügyminisztérium, a Pénziránytű Alapítvány, és más érintett intézmények is.

Fontos ezekre az ismeretekre szert tenniük a fiataloknak is, hiszen egy olyan világban élünk, ahol a pénzügyi környezet megkerülhetetlen, együtt élünk vele. Az iskolák számára segítségként előzetes tananyagok, segédletek, módszertani anyagok készülnek el a nagyobb témakörökkel kapcsolatban.
Néhány éve a pénzügyi ismeretek már összekapcsolódnak vállalkozási ismeretekkel is. Ez különösen a szakképzésben fontos, mert akik valamilyen szakma birtokosai lesznek tanulmányaik után, azoknak komoly hányada akár önálló vállalkozást is tud indítani. Ehhez rendelkezni kell alapvető pénzügyi ismerettel, adózási ismerettel és némi társasági és jogi ismerettel. Ebben is egy kezdő lépés lehet a Pénz7 az ilyen szándékú fiataloknak.

Mikor csatlakoztunk a nemzetközi Pénz7-hez?

Magyarország 2015-ben csatlakozott az európai kezdeményezéshez. A European Money Week egyszerre 30 európai országban zajlik, ennek van globális változata is, a Global Money Week. Ehhez 2017-ben csatlakoztunk, a kettő párhuzamosan fut. A Magyar Bankszövetség –amely az Európai Bankföderáció tagja – az elsődleges kezdeményezője volt ennek a csatlakozásnak.

Idén mikor lesz a Pénz7, lehet- e még csatlakozni?

2023-ban március 6. és 10. között rendezzük meg a Pénz7-et, immár a kilencedik alkalommal. Az iskoláknak van lehetőségük, hogy erre regisztráljanak, de nem csak nekik, hanem az önkénteseknek, azaz felkészült és lelkes gyakorlati pénzügyi szakembereknek, vállalkozóknak is. Hagyományosan a programhoz nagy számban csatlakoznak aktív pénzügyi szakemberek, bankárok, pénzügyminisztériumi dolgozók is. Szívesen mesélnek, tartanak gyakorlatias órát fiataloknak. Tavaly például majdnem 1000 ilyen vállalkozó szellemű szakember ment iskolákba órát tartani igen széles skálán: kezdve a pénzügyminisztertől a sikeres vállalkozókig. Ennek a lényege, hogy élményszerű legyen egy előadás, ne csak a tankönyvi példákat olvassanak, halljanak, hanem a gyakorlati életből, az pénzügyi „élet sűrűjéből” is halljanak tanulságos eseteket. A Pénz7-nek van egy külön honlapja, a www.penz7.hu, ott minden információ megtalálható.

Idén mi lesz a témája a Pénz7-nek?

Az idei téma: a korszerű pénzkezelés és a digitális biztonság. A fiatalok között népszerű, hogy a fizetési lehetőségeknél a bankkártyát választják, de még inkább jellemző megoldás az okosóra, a legnépszerűbb pedig talán a mobiltelefon.
Sokszor a fiataloknál már nincs készpénz, és már kevés olyan hely van Magyarországon, ahol nem tudunk bankkártyával fizetni. A jó és biztonságos elektronikus bankoláshoz szükséges ismereteket szerezhetik meg az előadások során. Megismerik, hogy miért sokkal biztonságosabb bankkártyát használni, mint készpénzt, hogy a biztonsági előírások közül mire érdemes odafigyelni, hogy ne legyünk csalók áldozatai, ami sajnos a digitalizációs folyamatokban egyre gyakrabban előforduló jelenség, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. A csapdákat nem nehéz elkerülni, ha az alapvető tudnivalók birtokában vagyunk.

Az elmúlt évek tananyagai elérhetőek valahol?

Az előző évek anyagai mind fenn vannak a honlapon, mindenki számára elérhetőek. Ami a 2023 –as évet illeti, minden olyan iskola, pedagógus, önkéntes, aki regisztrál a Pénz7-en való részvételre, megtalálja az idei a tematikához tartozó segédleteket. Ezek szabadon felhasználhatóak, könnyen szabhatók a helyi környezethez, az iskola sajátosságaihoz vagy éppen a gyerekek, diákok érdeklődéséhez. Hasznosak, mert egy erős, szakmailag is ellenőrzött, jó támpontot adnak.

Lesznek még más típusú rendezvények, témahetek vagy vetélkedők 2023-ban?

A Pénz7 éri el legtöbb pedagógust és diákot, de emellett vannak másfajta kísérő rendezvények is. Csak egy párat említek: van az általános iskola felső tagozatosai számára a BankVelem PénzOkos Kupa vetélkedő, online fordulókkal. A megyei, regionális és országos döntők során a fiatalok 3 fős csapatokban tudják összemérni a pénzügyi felkészültségüket. A középiskolások a BankCode 2023-ban tudják tudásukat tesztelni.

Ezek mellett van egy tőzsdejáték, a RészvényFutam. Ott van még az Európai Pénzügyi Kvíz, amely egy európai lefedettségű verseny válogatóval. A két legjobb magyar játékos vehet részt a nagy versenyen. A Pénziránytű Alapítványnak is van egy versenye MoneySim néven, ami egy pénzügyi szimulációs játék. Tehát számos olyan rendezvényt, vetélkedőt lehet találni, ami kifejezetten iskoláknak, diákoknak szól, és nagyon népszerű. Ezek sikere a pénzügyi ismeretekhez kötődő attitűdváltozásnak is betudható. A lényege ezeknek az, hogy élményszerű formában adjuk át a tudást, ne a szokványos tanórai formában történjen a tapasztalatszerzés. Az egész Pénz7-nek is ez a varázsa, hogy élményszerű, alkalmasint játékos kereteket ad a tanórának. Ráadásul a fiatalok érzik és értik, hogy a korai megismerkedés a pénzügyekkel mindnyájuk kézzelfogható hasznára válik, sőt sokszor a szülők számára is tudnak friss és hasznosítható pénzügyi ismereteket hazavinni.

 

(Hegyi Vivien, Bodor Júlia)