Kezdj már ma gondoskodni magadról!

Ötödik alkalommal szervezik meg Pénzmesterek versenyt, amelyre még regisztrálhatsz, ha részt vennél benne, és amely a pénzügyi ismereteken belül az öngondoskodásra is fókuszál. De mi az az öngondoskodás, és miért érdemes akár ma elkezdened, ha nyugalmas életet szeretnél? Kravalik Gábort, az ÖPOSZ főtitkárát kérdeztük.

Mi az a Pénzmesterek verseny?

A Pénzmesterek egy pénzügyi tudatosságot fejlesztő, középiskolásoknak szóló játék, amelyet az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) 2019-ben indított útjára. Jól látható ennek fontossága, hiszen rögtön az induláskor a kezdeményezés mögé állt a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Értéktőzsde és még sok más neves hivatal. A versenyt idén már ötödik alkalommal hirdetjük meg a 9-11. évfolyam közötti középiskolásoknak. Elsősorban online felületen zajlik a játék, amely egy több hétre elosztott, folyamatos nyomon követéssel járó, a tudást jobban megalapozó lehetőséget biztosít a diákoknak, és rajtuk keresztül az őket segítő szülőknek és tanároknak is. A játék mögé számos szervezetet sikerült még szakmai támogatásokon túl is szervezni. Ennek köszönhetően idén több mint 2 millió forint értékben tudunk különféle ajándékokat, jutalmakat, díjakat kiosztani diákoknak, tanároknak, iskoláknak. Az elindítása óta a Pénzmesterek honlapját 354 000-en tekintették meg és több mint 4300-an regisztráltak a játékra, úgyhogy sikeresnek mondhatjuk a kezdeményezést.

Hogyan zajlik a verseny?

Minden héten egy 10-10 kérdésből álló kérdőívet kell kitölteniük a játékosoknak. Az 50 legjobban teljesítő versenyző kerül be a döntőbe, ahol szintén egy kvíz és egy esszéfeladat megírása vár rájuk. Ezt követi az ünnepélyes díjátadó. A játékot egyébként most már egy igen széleskörű tudástár segíti, melyet folyamatosan fejlesztettünk. Azt gondolom, hogy jelenleg ez Magyarországon az egyik legjobban elérhető nyilvános adatbázis.

Mi a játék célja?

Az oktatásban kevésbé megjelenő pénzügyi ismeretek elsajátítására szeretnénk buzdítani. A kérdések között az általános pénzügyi tudatosságon belül nagyobb hangsúlyt kap az öngondoskodás témája, de kiemelt figyelmet kapnak a biztosítók, bankok, pénzintézetek, tőzsdei kérdések, adózási kérdések is. Így tudjuk a diákokat jobban felkészíteni egy felelősségteljesebb életre. Rajtuk keresztül akár a családokat is tudjuk segíteni, hogy ezeket az ismereteket, információkat gondolják át, a mindennapi életbe ültessék át, és készítsenek családi költségvetést. A költségvetésnek legyenek részei a hosszú távú tervek: ne csak az aktuális megtakarítási célok, ne csak az aktuális életvitelnek a megoldása, hanem egy kicsit hosszabb távban is gondolkodjanak, és így biztosítsák a család biztonságát előrelátással, öngondoskodással. Ez nagyon nagy hiány jelenleg a magyar társadalomban. Nincsenek felkészülve a családok a váratlan helyzetek kezelésére, legyen szó akár nyugdíjazásról vagy egy egészségügyi kiadásról.

Mit értsünk pontosan az öngondoskodás alatt, és miért fontos foglalkozni ezzel?

Az öngondoskodás felkészülés az olyan váratlan jövőbeli helyzetekre, melyeknek az időpontjában vagy a bekövetkeztében bizonytalanok lehetünk. Például egy egészségügyi kiadásnak az időbelisége kérdéses, azaz hogy mikor lesz rá szükség – de majdnem biztos, hogy az ember élete során találkozik valamikor valamilyen egészségügyi problémával. Ennek kezelése sokszor jelentősen megterheli a családi költségvetést. Ezért érdemes erre is felkészülni.

A nyugdíjba vonulás egy biztosabban bekövetkező esemény. De erre is fel kell készülni, mert ma még nem tudjuk, hogy a nyugdíjas éveinket milyen körülmények között érjük el. Ha nem készülünk rá, akkor akár komoly nehézségekkel nézhetünk szembe nyugdíjas korunkban. A most elképzelt, de csak 20-30-40 év múlva bekövetkező élethelyzetünket nem fogjuk tudni megvalósítani, ha nem készülünk fel rá megfelelő módon.

Mindkét említett megtakarítási célkitűzés öngondoskodó célkitűzés. Nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést ezekre. Mert minél korábban kezdünk valamire felkészülni, annál kisebb befektetéssel tudunk nagyobb eredményeket elérni. Egy konkrét példa: az öngondoskodáshoz van az állam által biztosított támogatás is, ami adójóváírás formájában jelenik meg. Évente maximum 150 000 forintos összegben rögzíti a jogszabály. 750 000 forintos évi befizetéssel, megtakarítással már el tudjuk írni ezt a plusz 150 000 forint adókedvezményt Ez együtt már 900 000 forint, amit félretettünk egy évben öngondoskodási célra. Ha semmi mást nem csinál egy magyar család, csak ezt a kedvezményes sávot kihasználja minden évben, akkor ez 30-40 év múlva igen jelentős megtakarítást fog biztosítani számukra. Ráadásul ezeket a megtakarításokat a szolgáltatók befektetik, amivel további hozamot termelnek. Az elmúlt időszak ugyan épp nem kedvezett a reálhozamok megszerzésének, hiszen magas inflációs környezetben az infláció feletti hozam szinte elérhetetlen bármilyen befektetési termékkel. De hosszú távban kell gondolkodni, és ha megnézzük a 10-15 vagy akár a 20 éves idősávot, akkor látszik, hogy a nyugdíjpénztárak az egyik legnagyobb hozamképességgel bíró megtakarítási formák. Így a befizetéseken túl a hozammal is tudja gyarapítani egy család megtakarítását a nyugdíjas évekre.

 

(Hegyi Vivien, Oláh Szabolcs)