Salátahegyek az asztalon, a malac meg vergődik az aszfalton

Salátahegyek az asztalon, a malac meg vergődik az aszfalton

A növényevők csak gazt esznek. A vegetáriánus és a vegán ugyanaz. Ebben az étkezési formában nem lehet változatosan készíteni az ételeket. Az állatokat nem kell védeni, hiszen ők ezért vannak. Gyakran kapjuk meg vegetáriánusként ezeket a bántó mondatokat, pedig mi is ugyanolyan emberek vagyunk. 

Vegetáriánus vagy vegán?

Abban valóban hasonlítanak, hogy nem esznek húst, de mégis két eltérő étkezési módról van szó. A vegetáriánusok bár alapvetően nem esznek húst, de mégis vannak köztük, akik megeszik például a halat. Állati eredetű terméket fogyasztanak, mint például tejterméket, mézet, vagy tojást. A vegánok pedig abban különböznek, hogy állati eredetű ételeket egyáltalán nem esznek. Sem halat, sem tejterméket, és ez alól a méz sem kivétel. Tehát csak növényekből áll az étrendjük.

Bántások, melyeket az egyedi étkezésűek kapnak

Talán nem újdonság, de a speciális étkezést igénylő emberek rengeteg megjegyzést vagy „tanácsot” kapnak, mint például: a szervezetednek fontos a hús, szükséged van rá, így nem leszel egészséges. Nem fogsz lefogyni. Hogy bírod ki, hogy nem eszel húst? Nem élhetsz nélküle. Jaj, de rossz neked, hogy nem eszel húst. Minek kínzod magad?!

Véleményem szerint talán még jogos is akkor, ha egy nem húsevő erőszakosan szeretné a húsevőre ráerőltetni ezt az étkezési szokást. Bár szerintem egyik részről sem korrekt rátukmálni bárkire azt, amit egyébként nem akar, mert ezzel elijeszthetjük, ha egy kicsit is érdeklődik valami új iránt.

Szoktak még azzal az érvvel jönni, hogy azért vannak a haszonállatok, hogy megegyük őket. De tulajdonképpen csak erre használják őket az emberek, nem értünk születtek meg. Ha nagyon célponttá szeretnék válni, azt is mondhatnám, hogy akkor minek hívnak állatorvost a baromfihoz vagy a baromhoz, hiszen úgyis étel lesz az asztalon.

Na de hol a változatosság?

Nos, sokan azt gondolják, hogy egyik-másik csak salátát eszik, meg zöldséget. A valóság viszont távol áll ettől. Minden, egyébként eredetileg hússal készülő ételt lehetséges húshelyettesítőkkel elkészíteni, ilyen például a szójából készült tofu. Tulajdonképpen rengeteg recept van az interneten, amikből lehet ötletet meríteni.

Hús vs. növényi étrend hatása egészségünkre

Ha ezt az életmódot választjuk, akkor hosszútávon csökkenthetjük a koleszterinszintünket. Ezáltal kisebb az esélye az elhízásnak, a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak és a szívbetegségnek. A növényi rostok elősegítik a gyorsabb emésztést.

Nem beszélve arról, hogy rengeteg feldolgozott húsból készült termék csupán pár százalékos hústartalommal rendelkezik, tele káros tartósítószerekkel, amik növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A növényi alapú étrend ebben az értelemben csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Bajban van a Földünk a húsevők miatt?

Átlagosan a húsevők nagyobb területet foglalnak el, az általuk elfogyasztandó állatok helyigénye miatt. A marhatenyésztés nagy ökológiai lábnyomot hagy maga után. Tartásuk értékes földterületeket vesz el, például az Amazonas mentén erdőket irtanak ki a gazdák, hogy növelni tudják állatállományuk számát. Továbbá emésztésük során üvegházhatású gázok kerülnek a légkörbe, húsuk feldolgozása során pedig nagy mennyiségű vizet használnak fel. Általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy az állattenyésztés erős hatással van a Földünkre.

(Deák Brigitta)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Salátahegyek az asztalon, a malac meg vergődik az aszfalton

Oszd meg a Facebook-on!

Salátahegyek az asztalon, a malac meg vergődik az aszfalton

Oszd meg a Facebook-on!

X